Seznamte se: Medialink Black Panther
Autor: PR AB-COM , e-mail: info@abcom.sk Přidané: 20.12.2010
Dalším z cenově dostupných a přitom dobře vybavených HD receiverů v nabídce společnosti AB-COM, s.r.o., je satelitní přijímač Medialink Black Panther, který je nabízen ve dvou provedeních – buď se dvěma vestavěnými univerzálními čtečkami s firmware, podporujícím přístupové karty CryptoWorks (včetně ICE karet), nebo s jednou univerzální čtečkou a dvěma sloty CI pro vložení libovolného modulu podmíněného přístupu (CAM). V obou modifikacích jej nabízí AB-COM na svém českém webu za cenu pod 3 700 Kč.


Medialink Black Panther je malý (jen 24 cm široký a 4 cm vysoký) kompaktní přístroj pro digitální příjem satelitních programů v normě DVB-S a DVB-S2, MPEG-2 i MPEG-4 AVC/H.264, tedy programů ve standardním i vysokém obrazovém rozlišení (576i, 576p, 720p a 1080i). Běží na operačním systému Linux a pomocí připojení Ethernet 10/100 jej lze využít i např. jako mediální přehrávač v domácí síti. Pro připojení televize a dalších AV komponentů použijeme konektor HDMI, případně SCART (RGB/CVBS), komponentních (Y, Pb, Pr) i kompozitních CINCH konektorů, digitálního audia pomocí optického konektoru S/PDIF a 2 USB konektorů pro přenos dat a PVR funkce, včetně Timeshift. Přijímač je kompletně lokalizován do češtiny i slovenštiny – bezchybnou mateřštinu najdeme v menu, nastavení prioritních jazykových možností, teletextu (kromě velkých nadpisů, které jsou bez diakritiky), v titulcích i v programovém průvodci (EPG).


Vnější provedení:

Receiver má velmi malé rozměry (šířka 24 cm, výška 4 cm a hloubka 15,5 cm), velmi úhledná krabička s luxusním černým krytem z leštěného hliníku váží cca 1,8 kg.

Čelní stěně dominuje efektní dvanáctimístný alfanumerický VFD displej v modré barvě. Modře je také podsvíceno tlačítko za/vypnutí z/do stand by stavu v levé části čelní stěny, nad a pod ním jsou ještě šipky změny předvolby. A to je vše, žádná další tlačítka již na receiveru nenajdeme.

Nad displejem svítí ještě malé ikonky v červené či zelené barvě, podle momentální funkce a použití (stand by, MP3, REC, PLAY, TS, timer, AC-3, SRS, 1080p, 1080i, 720p). V provozu svítí na displeji název programu (pokud je delší, tak po přepnutí jednou „odroluje“), ve stand by módu se zobrazuje čas a svítí červená značka vypnutí. Nebo můžeme pro úsporu spotřeby displej úplně vypnout a tím se dosáhne ekologická spotřeba pod 1W ve stand by módu. Na displeji potom nesvítí vůbec nic.

Čtečka (či dvě čtečky) přístupové karty (CAS), která je univerzální a s dodaným firmware v ní budou bez problému fungovat karty v kódovacím systému CryptoWorks (Skylink, CS Link, UPC Direct), včetně nových karet ICE, je umístěna na pravém boku přijímače a karta z ní bude cca 1,5 cm „vyčuhovat“. Pod čtečkou jsou (případně) umístěné (podle provedení) dva sloty univerzálního rozhraní (CI) pro vložení libovolného modulu podmíněného přístupu (CAM) s přístupovou kartou. Receiver neodmítá žádný modul a nedochází k zamrzáním při přepínání ani k problémům při dekódování DVBS-2/8PSK kanálů Skylinku a UPC Direct.

Na pravé straně receiveru je umístěn také USB (v 2.0), konektor, umožňující připojení USB memory stick flash memory či externího hard disku pro nahrávání a přehrávání satelitních pořadů anebo přehrávání fotografií (JPG), audio souborů (MP3) anebo aktualizačních a zálohovacích dat systému receiveru. Druhý USB konektor najdeme na zadním panelu přijímače.

Zadní strana obsahuje základní konektory pro připojení receiveru k TV, domácímu A/V systému a případně k domácí počítačové síti. Z důvodu malé velikosti přístroje zde najdeme jen jeden konektor SCART (který funguje i pro zobrazení HD programů), pro digitální audio připojení si musíme vystačit jen s optickým S/PDIF konektorem, koaxiální (elektrický) audio CINCH chybí.

Zleva na zadním panelu najdeme konektor SCART (RGB i CVBS), dvě trojice konektorů CINCH pro komponentní video (Y, Pb, Pr) a pro kompozitní video a levý a pravý analogový audio kanál. Vedle nich jsou jsou umístěné 2 konektory F - pro připojení LNB v satelitní anténě s napájecím proudem až 500 mA a pro výstupní smyčku (LOOP) na případný další receiver. Vedle nich je již zmiňovaný optický konektor Toslink digitálního audia S/PDIF.

Vpravo pak je USB konektor (v 2.0), umožňující připojení USB memory stick flash memory či externího hard disku pro nahrávání a přehrávání satelitních pořadů anebo přehrávání fotografií (JPG), audio souborů (MP3) anebo aktualizačních a zálohovacích dat systému receiveru, nad ním Ethernet (RJ 45) pro připojení do domácí počítačové sítě a vedle něj konektor HDMI (v. 1.2) pro připojení TV či A/V receiveru. Posledními konektorem zcela vpravo je zásuvka pro připojení adaptéru s napájecím napětím 12 V (a proudem 2500 mA). Ano, k receiveru je dodáván klasický síťový adaptér 12V/3A, což jej umožňuje používat i např. v automobilu či karavanu na cestách či dovolené.

Receiver splňuje přísné ekologické normy EU, v provozu dosahuje spotřeby cca 26 W a v Uživatelském nastavení lze nastavit úplné vypnutí displeje, spotřeba pak činí pod 1 W.


Dálkové ovládání

Poměrně velký ovladač dálkového ovládání má 52 tlačítek klasicky rozdělených na horní část s číselnými tlačítky pro přímou volbu předvoleb a zadávání hodnot, středem se směrovým křížem a s tlačítky OK, MENU, EXIT, INFO, GUIDE, TV/R a FAV, spodní částí s tlačítky pro teletext a změny hlasitosti a předvoleb a úplně naspod modře zabarvenými tlačítky pro ovládání nahrávání a přehrávání souborů.


Menu a obsluha

Pro ladění, nastavení, editaci a ovládání receiveru slouží jednoduché a snadno pochopitelné multijazyčné menu. Mezi 11 jazyky menu nechybí čeština, slovenština, na zvukový doprovod máme k dispozici dokonce 29 řečí, mezi nimiž nechybí ani jazyky okolních států. Menu tvoří pět horizontálních položek s ikonkami a vertikálním seznamem podsložek. Menu tvoří položky: Základní nastavení (s podsložkami Uživatelské nastavení, Nastavení TV, Rodičovský zámek, Nastavení času, Nastavení časovače, Síť a Systémové informace), Instalace (Nastavení antény, Ladění, Ladění podle providera, Uravit TP/Satelit, Pozicionér a Tovární nastavení), Správa kanálů (TV kanály, Rádio kanály, Seznam FAV, Upravit síť a Žánr), Podmíněný přístup (Slot 1, Slot 2 a Karta, případně Karta 1 a Karta 2 podle provedení receiveru) a PVR (Správa HDD, PVR časovač, Seznam nahrávek, MP3 přehrávač a Prohlížeč).

V menu Instalace si ve složce Nastavení antény můžeme vybrat z 44 přednastavených družic od 166 stupňů východně po 116,8 stupňů západně včetně aktuálních parametrů transponderů, a dále je k dispozici ještě 11 předvoleb pro vlastní nastavení satelitů. K přepínání LNB a motorizaci máme k dispozici povely UniCable a DiSEqC protokoly v. 1.0, 1.1, 1.2 a USALS, ovládat tedy můžeme až 16 konvertorů a motor USALS. Ladit můžeme v automatickém či ručním režimu (s rozšířením o zadání identifikátorů PID) a také i využít Blind Scan prohledávání satelitu, ladit lze i podle providera na jeho předem uložených parametrech transponderů.

Po stisknutí tlačítka OK se na obrazovce zobrazí Seznam kanálů s přehledem uložených předvoleb s možností rychlého třídění: Vše, Abeceda, Síť, Sat, FAV, Balíček a Find.


Informační pruh, který se zobrazuje při přepnutí předvolby či stisknutí tlačítka INFO obsahuje všechny pro uživatele potřebné informační údaje (číslo předvolby, název programu, název družice a transponder, současný a následující pořad včetně časů začátku a konce, aktuální čas a den, a dva čárové grafy, znázorňující sílu a kvalitu signálu vč. %). Dále zde najdeme i jedenáct barevných ikonek doplňujících informací o obrazovém formátu, rozlišení, teletextu a titulků, zvuku apod. (DD, ST, TXT, USB, TV/R, zámek, FAV, 1080i/720p/576i, REC, H.264, HD).

Po druhém stisknutí tlačítka INFO se nad informačním panelem ještě zobrazí velké pole s detailními informacemi o pořadu z EPG, které jsou ve správné diakritice (češtině či slovenštině) a nezkrácené.


Ještě v krátkosti k PVR funkci: nahrávání a přehrávání na USB zařízení, formátované v systému FAT32 je ukládané na médium do adresáře pojmenovaném datem, časem a názvem programu, vlastní nahrávku s příponou .ts lze přehrát bez úpravy i v počítači např. v programech Windows Media Player Classic anebo přehrávači VLC a dalších. Pokud nahráváme, můžeme sledovat pouze programy na stejném transponderu - Seznam kanálu nám ani jiné předvolby nenabídne, a programy mohou být jen nekódované (FTA).



Technická specifikace výrobce:

Tuner a programy:
Vstupní konektor: typu F, IEC 169-24, samice
Vstupní rozsah: 950 ~ 2150 MHz
Rosah signálu: -65 ~ -25 dBm

LNB napájení a polarizace:
Vertikál: +13.5V
Horizontál: +18V
Zátěž: 500mA max., ochrana proti zkratu
22kHz tón: 22 ± 4kHz
Amplituda: 0.6 ± 0.2V
DiSEqC verze: 1.0/1.2 kompatibilní, USALS

Demodulace QPSK, 8PSK:
Vstupní Symbol Rate: QPSK: 1 ~ 45 MS/s, 8PSK: 1 ~ 37MS/s

FEC módy:
DVB-S: Auto, 1/2, 2/3, 3/4, 5/6, 7/8
DVB-S2: Auto, 1/2, 3/5, 2/3, 3/4, 4/5, 5/6, 8/9, 9/10

MPEG Transport Stream, A/V dekódování:
Transport Stream: MPEG-2 ISO/IEC 13818
Profil MPEG2: MP@ML, MP@HL
Profil MPEG4: ASP@L5, w/o QMC, GMC
Profil H.264/AVC: HP@L4, MP@L4
Obrazový formát: 4:3, 16:9, Letter Box
Video rozlišení: 1080i, 720p, 576p, 576i
Audio dekódování: MPEG I/II, MPEG4
Audio mód: Mono/Stereo

Paměti:
Flash paměť: 8MB
Grafická paměť (MPEG)/Systémová paměť: 128MB

Audio/Video/Data/vstupy a výstupy:
Video: TV-SCART: CVBS, RGB
Video CINCH RCA: komponentní Y,Pr,Pb, kompozitní CVBS
Video a audio: HDMI v.1.3
Audio: analog L/R, optický digitál S/PDIF (Toslink)
USB: USB 2.0 Host a USB 2.0 Dongle (5V, 500mA max)
CI: 2 Common Interface sloty (podle typu)
Smart Card: 1 (nebo 2) Smart Card čtečka (podle typu)

Napájení:
Vstupní napájení: 12V DC
Externí napáječ: AC/DC adaptér 230V/12V 3A
Spotřeba: max. 30W provoz, max. 1W stand by

Rozměry:
Velikost: 240mm x 43mm x 155mm (š x v x h)
Váha: (netto) 0,9 kg
Provozní teplota: 0℃ ~ +45℃
Skladovací teplota: -10℃ ~ +70℃


Medialink Black Panther je malý, na obsluhu jednoduchý satelitní receiver, s pěkným designem skříňky s krytem z černého leštěného hliníku, který poskytne uživateli velmi dobrý obraz i zvuk programů ve standardním i vysokém rozlišení a díky kompletní jazykové lokalizaci a kompatibilitě s přístupovými kartami domácích platforem jej lze doporučit pro příjem programů Skylink, CS Link či UPC Direct (v systému CryptoWorks).


PR AB-COM, s.r.o., 19. 12. 2010.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/4299/seznamte-se-medialink-black-panther/