Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Úterý • 16.04.2024 - 06:58:31   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Ze světa | Články
 

Fotograf a spolupracovník National Geographic Tim Hetherington zabit v Libyi

  Autor: PR Press Channels , e-mail: info@channels.cz Přidané: 21.04.2011



„Toto je válka, ne příměří. Zbytek je na Vás.“

Tim Hetherington (*1970 – †20.4. 2011) o snímku Restrepo


21. dubna 2011, National Geographic Channel – Je nám smutnou povinností oznámit, že dne 20. dubna 2011 v ranních hodinách zemřel světoznámý britský fotograf, novinář, filmař a dlouholetý spolupracovník společnosti National Geographic Tim Hetherington. Byl zabit při ozbrojených nepokojích v libyjském městě Misrata ležícím asi 200 km východně od Tripolisu. Podle agentury Reuters podlehli zraněním při výbuchu minometných granátů na jedné z hlavních ulic města rovněž americký fotograf Chris Hondros, ukrajinský lékař a sedm libyjských civilistů.

“National Geographic je zdrcen zprávou o smrti Tima Hetheringtona v Libyi. Je to smutný a tragický den. Připojujeme se k celosvětovému společenství obětavých fotožurnalistů a dokumentaristů, kteří truchlí nad jeho ztrátou.”. Tim Kelly, prezident National Geographic Society

“S velkým zármutkem jsme přijali zprávu, že náš syn a bratr, fotograf a filmař Tim Hetherington byl dnes zabit při útoku minometnými granáty v libyjském městě Misrata. Jeho úchvatné fotografie a dokument “Restrepo”, na jehož výrobě spolupracoval se svým dobrým přítelem Sebastianem Jungerem a jenž byl nominován na Cenu americké filmové akademie, nebudou nikdy zapomenuty. Tim se vydal do Libye, aby pokračoval ve svém multimediálním projektu, jehož snahou bylo upozornit na humanitární problémy, k nimž dochází během válek a konfliktů. Bude nám navždy scházet.” Rodina Tima Hetheringtona

Tim Hetherington, narozen roku 1970 v Liverpoolu, se nejdříve věnoval studiu literatury v Oxfordu a následně ukončil studium fotožurnalistiky v britském Cardiffu. Více než deset let vytvářel reportáže o válečných konfliktech a sociálních otázkách. Byl jediným fotografem, který v roce 2003 během občanské války v Libérii žil za nepřátelskými liniemi. Tento pobyt vyústil ve snímek „Liberia: an Uncivil War“ („Libérie: nelidská válka“, pozn. překl.) a knize „Long Story Bit by Bit: Liberia Retold“ („Dlouhý příběh kousek po kousku: vyprávění z Libérie“, pozn. překl.; Umbrage 2009). Mimo spolupráce s National Geographic byl Tim Hetherington rovněž stálým přispěvovatelem Vanity Fair.

Během své úspěšné kariéry fotografa a dokumentaristy získal mnoho ocenění včetně čtyř cen World Press Photo. V roce 2007 byl jeho snímek vyhlášen nejlepší fotografií roku. Byl vyznamenán rovněž cenou Alfreda I. duPonta za svou práci pro ABC News společně se Sebastianem Jungerem (2009). S tímto americkým novinářem a filmařem strávil v letech 2007 - 2008 více jak 15 měsíců v jedné z nejnebezpečnějších lokalit na světě. V afghánském údolí Korengal zdokumentovali působení druhé čety amerických vojenských sil v jejím bojovém nasazení.

Snímek Restrepo, který vznikl v koprodukci National Geographic Channel, National Geographic Films a Outpost Films, měl na českých obrazovkách NGC premiéru 27. ledna 2011. Ve svém celovečerním dokumentu zachytili Hetherington a Junger každodenní činnosti a aspekty extrémního povolání vojáků od přestřelek a smrti přes rozhovory s místními obyvateli až po smích či nudu. Film je jedinečný rovněž absencí vnějších komentářů z řad politiků nebo generálů. Jedinými komentátory veškerého dění se tak stali vojáci sami. Díky tomuto unikátnímu bezprostřednímu přístupu a soužití autorů s vojáky získal film Restrepo v roce 2010 Velkou cenu pro nejlepší dokumentární snímek na festivalu Sundance Film Festival a počátkem tohoto roku byl rovněž nominován na výroční cenu americké Akademie filmového umění a věd (The Academy of Motion Picture Arts and Science) pro rok 2010. Ze svého pobytu v údolí Korengal vydal Hetherington také knihu fotografií “Infidel” (“Bez víry”, pozn. překl.).

Snímek Restrepo můžete shlédnout ve vysílání National Geographic Channel v sobotu 23. dubna 2011 od 16.00 hod. a v neděli 24. dubna 2011 v 6.00 hod. O dalších termínech uvedení se prosím informujte v měsíčních programech TV kanálu National Geographic Channel. Více informací, fotografie a ukázky z pořadu naleznete na webových stránkách http://natgeotv.com/cz/restrepo.


National Geographic Channel Česká republika a Slovensko je rovněž zarmoucen touto tragickou zprávou. Tima Hetheringtona si připomeneme uvedením snímku Restrepo na obrazovkách National Geographic Channel v sobotu 23. dubna 2011 od 16.00 hod.


Jana Dobášová, PR National Geographic Channel ČR a SR


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
12.04.2011 • Digitální rozhlas v Německu
28.03.2011 • Central European Media Enterprises Ltd. oznamuje jmenování Chrise Bosca finančním ředitelem společnosti Media Pro Entertainment
15.12.2010 • CME bude vysílat z nové pozice ASTRA 31,5 ° východně
27.10.2010 • Placená televizní stanice Sky zvítězila v procesu s piráty
20.08.2010 • SES ASTRA, Panasonic a IFA International TV spojují síly ve vysílání novinek z veletrhu IFA ve 3D!
30.07.2010 • HSE24 Trend od podzimu z družice Astra 1H

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist