Čo sa deje s kartami TV Luna?
Autor: Ing. Ján Luterán , e-mail: solideur@po.psg.sk Přidané: 11.07.2001
Uplynul už takmer rok od doby, kedy sa aspoň na chvíľočku mohli predávať karty pre príjem programu TV Luna. Niekoľko jednotlivcov a prevádzkovateľov TKR malo to šťastie, že sa stali majiteľmi týchto kariet.

Každý, kto videl kvalitu obrazu TV Luna, musí konštatovať, že sa jedná naozaj o výborný obraz. V dobe posledných troch mesiacov sa však niektorí majitelia kariet sťažovali na pravidelné vypínanie signálu TV LUNA na prelome mesiacov. To mohlo súvisieť s drobnými problémami v samotnom obslužnom softvéri. Mimoriadnym prípadom, ktorý sa prejavil v nemenovanej TKR, bol jav, kedy karta mala pravidelné výpadky v kvalite obrazu. Ten tzv. “zmrzol“, alebo sa jeho výpadok prejavil v podobe čiernej v obraze.

Karta nám bola zaslaná na reklamáciu, a preto sme ju dlhodobo testovali aj na prelome mesiaca, problém pri testovaní so signálom sa však neprejavil. Nakoniec sa ukázalo, že problém bude v samotnom prijímači, u ktorého k takýmto výpadkom dochádzalo v rôznych časových sledoch. Trocha iná však bola situácia u ďalších užívateľov, z ktorých jeden nám svoje poznatky uviedol priamo z reálnej praxe.

Pán Guľaš Viktor z Prešova, dlhoročný člen SAT CLUBu CS, patrí k jedným najaktívnejších fanúšikov satelitnej techniky, vlastní digitálny satelitný prijímač HUMAX F1-CI a často sa zastaví v redakcii Solid Europe, aby sa s nami podelil o svoje bohaté skúsenosti. Keďže patrí k tým šťastlivcom, ktorí si mohli v minulosti oficiálne zakúpiť u firmy LUT-SAT-RADIO originálnu kartu na príjem slovenského satelitného programu TV LUNA, ktoré sa, žiaľ, neskôr už nemohli predávať širokej verejnosti. Nečudo teda, že príjem tejto slovenskej stanice patrí kvôli nedostupnosti pre individuálny príjem medzi zvláštnosti, a preto je zaujímavé dozvedieť sa praktické skutočnosti o jej príjme.

Pán Guľaš sleduje popri TV LUNA samozrejme všetky možné dostupné programy vysielané z obežnej dráhy vďaka svojmu natáčaciemu systému, avšak program TV LUNA si pochvaľuje predovšetkým kvôli zrozumiteľnosti programu, ale vyzdvihuje najmä jeho kvalitatívne parametre, ktoré sa prejavujú vynikajúcim obrazom v porovnaní i s napríklad vysielanými českými programami.

Pred niekoľkými mesiacmi na prelome mesiaca sa však aj pán Guľaš stretol s problémom vo forme výpadku signálu karty TV LUNA, ktorú bolo potrebné neustále aktivovať cestou prevádzkovateľa, ktorým je firma Telenor. Keďže takýto proces bol minimálne nepríjemný a zdĺhavý, aj keď firma Telenor vychádzala promptne v ústrety zákazníkom, pánu Guľašovi to nedalo a začal sa zaujímať o vlastné riešenie problému, ktorému nakoniec prišiel na kĺb. Finta spočíva v tom, že keď sa vyskytne výpadok signálu na začiatku nového mesiaca (väčšinou je to v prvej dekáde), stačí z pamäte satelitného prijímača vymazať programový balík, na ktorom je vysielaná stanica TV LUNA a stačí potom iba znova natiahnuť tento balík a po aktivácii kanálu TV LUNA je okamžite prístupná. Toľko teda jednoduché riešenie a je iba škoda, že o kvalite signálu tejto stanice sa nemôžu presvedčiť ďalší satelitní diváci zo spomínaných dôvodov.

- 20.06.2001, Solid Europe 12/2001 -

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/45/co-sa-deje-s-kartami-tv-luna/