EastBox Digital – rok poté
Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 12.02.2003
Před rokem, 25.1.2002 jsme vás na našem webu podrobně informovali o zajímavém česko-slovenském projektu placené televize společnosti EastBox Digital. Podle ohlasu v diskusi pod článkem jste projevili o tuto možná budoucí konkurenci UPC Direct velký zájem. Připomínáme, že se jedná o placenou nabídku 18 televizních kanálů včetně tří českých a slovenských kanálů, produkovaných na našem teritoriu.

Autorem projektu, který schválila v prosinci roku 2001 česká Rada pro rozhlasové a televizní vysílání byl bývalý ministerský rada pro audiovizi a média Ministerstva kultury SR Lubomír Fifik, dále Slavomír Grúber, český herec Aleš Jarý a slovenský mediální podnikatel Siloš Pohanka mladší. Někteří ze zainteresovaných figurovali i v orgánech společnosti TV House, a.s., Bratislava, která se měla stát servisní společností. Vlastníkem EastBoxu byla v době udělení licence švýcarská New Media Investment (NMI), která byla zároveň 42% akcionářem TV House.

V nabídce placené televize EastBox Digital mají být žánrově pestré kanály - česko-slovenské a regionální zpravodajství, hudba, zábava, dětské programy, teleshoping, akční, romantické i sci-fi filmy a také erotika. V projektu žadatelé uvažovali i o samostatném programu, věnovaném vážné hudbě a divadlu a také o loveckém a rybářském kanálu.

Všeobecná charakteristika programů EastBox Digital:

1. ČSTV - zpravodajství a živé vstupy vysílané z Prahy a Bratislavy
2. Comedybox - sitcomy, filmové komedie a vlastní zábavné programy
3. Venkov - regionální zprávy připravované ve spolupráci s lokálními televizemi
3. Redlinebox - ve večerních hodinách erotické filmy
4. Čokoláda - magazíny, animované a hrané filmy pro děti
5. Actionbox - akční filmy, dokumenty o bojových uměních
6. Shoppingbox - teleshoppingové nabídky zboží a pracovních příležitostí
7. Stadion - zpravodajství, přímé přenosy, záznamy sportovních soutěží
8. Romantik - filmy, seriály, dokumenty pro ženy
9. Džus - hudební, výukové, soutěžní a diskusní programy, seriály, klubové filmy v cizím jazyce
10. Newsbox - zpravodajství z celého světa, komentáře
11. Let`s music - populární hudba
12. Planeta - dokumentární, cestopisné i instruktážní cykly
13. Scifibox - hrané a dokumentární filmy a seriály s vědecko-fantastickým obsahem
14. Filmbox - filmy
15. Klasikbox - klasické hudební a hudebně-dramatické žánry, džez, divadelní představení
16. Tourbox - dokumentární programy, zpravodajství, magazíny a soutěžně-zábavné programy propagující turisticky zajímavé lokality
17. Revír - dokumentární filmy o přírodě, aktuální publicistika a magazíny o lovectví a rybářství

Tolik již známé a dříve publikované údaje. A jaká je situace nyní, rok poté?

Dnes jsme obdrželi od spolutvůrce tohoto projektu nové informace, které vysvětlují zpoždění startu. Z jeho dopisu vyjímáme:

Původní termín startu 11.1.2003 nemohl být splněn a společnost požádala o odklad. Stalo se totiž to, že firma Flextronics, se kterou se jednalo o dodávkách set-top boxů (STB) náhle uzavřela svůj výrobní závod v Brně. Tento závod vyráběl a servisoval receivery pro britskou Sky Digital i izraelský Yes. Proto se muselo znovu začít jednat o dodavateli STB - také EastBox Digital totiž bude pronajímat abonentům set-top boxy s Videoguardem. Abonentský poplatek za zmiňovaný paket 18 kanálů by měl činit 350 Kč měsíčně, STB i příslušenství bude zapůjčeno zdarma.

Nový termín spuštění služby EastBox Digitál byl stanovený na 1.12.2003. Ale už podstatně dříve, dne 4.3.2003 bychom mohli sledovat první vysílání - nabídku na EastBox na družici Amos 1, a to z transponderu 9 či 10. O který se bude konkrétně jednat, vám včas na našem webu upřesníme. Pokud si chcete tyto frekvence dopředu předladit, jedná se o tyto technické parametry:

Satelit Amos 1, pozice 4,0 st. západně (tedy ještě více na západ od paketu Telenor na Intelsatu 707 s programy TA3 a JOJ TV). K příjmu na území ČR i SR postačí parabola o průměru 80 cm.

Transponder č.9 naladíme na frq. 11,330 H, paket Antena Hungaria zde vysílá s SR 6518 a FEC 3/4.

Transponder č.10 naladíme na frq. 11,405 H, ukrajinský paket Spacecom zde vysílá s SR 12660 a FEC 3/4.

Samozřejmě se hodnoty datového toku i poměru chybové korekce mohou v případě uvedeného vysílání ještě změnit.

Tolik poslední informace, které jsme obdrželi, děkujeme za ně i za naše čtenáře. Nyní si počkáme na uvedené březnové vysílání a uvidíme, jak si tvůrci projektu povedou v dalších měsících.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/452/eastbox-digital-rok-pote/