Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 28.03.2024 - 18:41:29   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Technika | Články
 

Seznamte se: satelitní HD přijímač GoSAT GS 7055 HDi

  Autor: Redakce satCentrum , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 12.09.2011


Nový satelitní receiver GoSAT GS7055 HDi, který připravila společnost TIPA ve spolupráci se Skylinkem, představuje moderní HDTV přijímač pro běžného uživatele, kterého nezatěžuje technickými aspekty ladění, nastavování či úprav kanálů ke sledování. Už při návrhu software bylo myšleno na bezproblémovou obsluhu, kterou zvládne i starší divák či uživatel bez jakýchkoliv zkušeností se satelitním příjmem.


Stačí mít dobře nastavenou parabolu na pozici Astry 3A a 3B, případně i monoblok pro přístup i k pozici Astry 1 a o naladění se už postará chytrý firmware přijímače sám. A nejen to, díky pokročilé funkci Dynamic Channel Management nebudou pro vás ani změny programu noční můrou. Přijímač odhalí změny programů v platformě, sám je doladí, případně přejmenuje. Přístroj podporuje také speciální funkce jako např. zasílání zpráv, naladění programů na dálku a také možnost aktualizace software přes družici (OTA) v pohotovostním režimu.

Receiver GS 7055 HDi má vestavěnou jednu čtečku – dekodér Irdeto a spolupracuje tedy s novou přístupovou kartou Irdeto, ale nejen s ní, také s kartou ICE (včetně karet Skylink Výměna a Skylink Next). Jak už bylo uvedeno, jedná se o přijímač vyvíjený ve spolupráci s providerem Skylink a získal certifikát Skylink READY, čtečka však přijme i přístupové karty CS Link Irdeto. Podporuje funkci Silicon Secure, bude tedy možné jej případně dodávat i jako dotovaný (je připraven na párování).

Přijímač GoSAT GS 7055 HDi má uživatelsky přívětivé, graficky velmi vydařené menu, které disponuje českým i slovenským jazykem (a dále angličtinou a němčinou). Samozřejmě i programový průvodce - EPG a teletext umí naše rodné jazyky a proto je vhodný pro příjem zejména českých a slovenských programů ze satelitu. Přístroj má digitální HDMI konektor a také SCART a CINCH analogové konektory, a je tak možné ho připojit i ke starším typům televizorů. Nechybí ani podpora PVR funkcí – tedy možnost nahrávání na USB externí disk či flash memory.


Vnější provedení:

Rozměrově malá (šířka 25 cm) moderní černá skříňka obsahuje na čelním panelu základní tlačítka pro ovládání - čtyři tlačítka se šipkami pro přepínání předvoleb a změnu hlasitosti, a také vertikální a horizontální pohyb v menu, tlačítko MENU a OK a ve stříbrném pásku velký spínač do a z pohotovostního stavu. Uprostřed čelního panelu svítí displej se čtyřmi zelenými, jeden centimetr velkými LED sedmisegmentovkami, zobrazující čísla předvoleb a některé zkratky provozních stavů. Ve stand by stavu svítí na displeji hodiny, případně lze displej pro maximální úsporu spotřeby vypnout. V pravé třetině čelního panelu je odklopné víčko, pod kterým je čtečka dekodéru Irdeto pro vložení přístupové karty (čipem dolů). Karta je poměrně hluboko zasunutá, mezi horní částí karty a panelem je pro širší prsty poměrně málo místa, a karta jde hůř vytáhnout. Je ovšem velmi pravděpodobné, že během provozu nebude vůbec důvod, proč by se mělo manipulovat s kartou.

Zadní panel obsahuje jen základní, ale nejdůležitější konektory. Z leva jsou to dva satelitní F konektory pro vstup z LNB (s napájením motoru max 500 mA) a výstupní smyčkou loop. Dále USB 2.0 (a 1.1 kompatibilní) konektor pro připojení externího hard disku či flash memory, optický S/PDIF audio konektor, 3 analogové CINCH konektory výstupu videa a L a R audia a 1 SCART konektor (CVBS) pro připojení starších TV přijímačů. Uprostřed je HDMI konektor, který se bude pro připojení používat přednostně a nejčastěji. HDMI kabel o délce cca 1,8m je také přiložen v balení v krabici. V pravé části zadního panelu najdeme kolébkový vypínač napájení receiveru a pevně připojenou napájecí „flexo“ šňůru síťového napájení 95-240V/50-60 Hz s vidlicí.

Ovladač dálkového ovládání se bude určitě hned zdát známý, protože takový typ používají i jiní výrobci satelitních přijímačů. Obsahuje poměrně velký počet 55 gumových tlačítek, jejich rozmístění je ale „standardní“, přehledné, i když možná pro starší osoby a „začátečníky“ bude asi zpočátku hůř zapamatovatelné - někdy méně bývá lépe. Také velikost tlačítek může být pro tlustší prsty anebo za šera problémovější. A tak mám jeden tip pro starší diváky, děti či úplné „začátečníky“ - zakoupit jim a naprogramovat velmi jednoduché a přehledné dálkové ovládání SEKI.


Menu a obsluha:

Při prvním připojení GoSAT GS 7055 HDi na satelitní parabolu – LNB (kabel s F konektorem), zobrazovače (LCD, LED TV, plazmy, projektoru či jiného displeje – nejlépe HDMI kabelem) a zapnutím síťového kolébkového přepínače se na obrazovce objeví volba Instalace – Jazyk, po potvrzení volby (česky, slovensky, anglicky, německy) následuje další krok – Země. Vybereme Česko anebo Slovensko, což bude mít význam při seřazení veřejnoprávních a komerčních všeobecných cz či sk stanic automaticky na první místa předvoleb, další krok umožní nastavení DiSEqC povelů pro multi přepínač či LNB – monoblok, nebo se jen potvrdí a pak se spustí automatické naladění celé platformy Skylink plus dalších programů na zvolených satelitních pozicích včetně programů CS Linku a dalších providerů na předvolených transponderech. Pro základní sledování nabídky tento setting může stačit, samozřejmě je zde možnost předvolby kdykoliv editovat.

MENU přijímače GoSAT GS 7055 HDi je jednoduché a snadno pochopitelné - v dolní části obrazovky se po stlačení tlačítka MENU zobrazí animované ikonky pro vstup do dalších sekcí MENU, je to Úprava kanálů, Nastavení, Irdeto karta, Hry, Multimédia a Průvodce EPG. Podmenu Úprava kanálů umožňuje editaci kanálů předvoleb a také 8 favoritních skupin. Pro každý kanál – předvolbu máme možnost voleb po stisknutí barevných teletextových tlačítek na dálkovém ovladači: Smaž, Zámek, Přejmenuj, Přesuň.

V podmenu Nastavení máme na výběr položky Instalace, Možnosti, Tovární nastavení a Informace. Instalace zahrnuje možnosti Výběr satelitu – z 55 přednastavených satelitů v orbitálním segmentu 58 stupňů západně až 68,5 st. východně. Výběr urychlí to, že na prvním místě je Astra 3 na 23,5 st. vých. a na druhém řádku Astra 1 na 19,2 st. východně. Všechny zobrazené satelity můžeme přejmenovat, smazat je, či přidat nový. V menu Ladění volím všechny běžné parametry pro ruční či automatické ladění, menu Nastavení TP měním nastavení transponder.

V podmenu Irdeto karta získáme informaci o kartě včetně oprávnění, a také nastavení dětské pojistky, podmenu Hry obsahuje dvě hry – Sokoban (skladník) a klasický Tetris. Pokud zasuneme externí disk či flash memory do USB konektoru, zpřístupní se předposlední ikonka v menu Multimédia. V ní jsou položky PVR, Seznam MP3, Seznam obr. a Disk. Paměť. Lze tedy tento receiver používat na základní mediální přehrávač MP3 skladem, prohlížeč fotografií, nebo přehrávač v něm nahraných pořadů.

Ty jsou uložené v položce PVR, kde lze spravovat Nastavení PVR a Časovač. Nahraný pořad se ukládá do složky pojmenované „Názevpořadu@rokměsícdenčas“, složka obsahuje stejně pojmenované soubory s příponami epg, idx, ifo, rap a trp. V přijímači je lze přehrát bez problémů, mimo přístroj např. v počítači přes player už nikoliv. To je požadavek Skylinku, přijímač splňuje certifikaci Skylink READY. Přístroj nahrává odkódovaně, záznam jde tedy přehrát i později, i tehdy, dojde – li ke změně klíčů. Nahrávat lze jeden pořad a druhý lze sledovat – ovšem protože se jedná o jednotunerový receiver, jsme omezeni polarizací, přepínáním pásma (22kHz) a družicí, nedostupné předvolby, které při nahrávání nelze sledovat, nejsou „vysvícené“, ale jsou šedé. Lze také nahrávat a současně přehrávat uložený pořad na disku, zde záleží jen na vhodnosti, tedy rychlosti přenosu dat, připojeného média.

Poslední podmenu EPG přináší podrobného průvodce až na 7 dní dopředu, včetně možnosti přímého přidání programů k nahrávání do časovače. Bohužel při prohlížení EPG není ani v okénku nebo na pozadí dostupný program ani jeho zvuk, během prohlížení EPG tedy ztratíme kontakt s programem. Tuto „drobnou nectnost“ ale má i řada jiných dnešních receiverů.

Ještě krátký pohled info blok na obrazovce při sledování pořadů – ve spodní části se zobrazují nejen základní údaje jako je číslo předvolby, název programu, pořadu a jeden řádek popisu z EPG, jeho začátek, konec a aktuální čas, ikonky informující o kódovaném pořadu, multi audiu, obrazovém rozlišení Dolby Digital, teletextu či titulcích, kvalitě a síle signálu, ale také navíc technické parametry kanálu (družice, frekvence, polarizace, SR a norma). Po stisknutí tlačítka INFO přibude na obrazovce okénko s podrobným popisem vysílaného pořadu z EPG.

Předvolby včetně HD programů lze přepínat velmi rychle. Po stisknutí tlačítka OK se zobrazí Seznam kanálů, které lze dále pomocí barevných teletextových tlačítek třídit - abecedně, podle čísel, podle kódování, anebo hledat podle názvu. Pokud při zobrazené tabulce ještě navíc stiskneme tlačítko INFO, zobrazí se ještě i podrobné technické parametry kanálu včetně identifikátorů (audio, video a PCR PID). Obraz přes HDMI je velmi dobrý, ani v rychlých scénách neodchází vinou procesoru a pamětí receiveru k výpadkům, kostečkování rozmazávání či zubovitým přechodům šikmých linek, samozřejmě při kvalitním přijímaném zdroji signálu. Ale to už je jiná kapitola.


Závěrečné shrnutí:

GoSAT GS 7055 HDi je moderní, uživatelsky přívětivý satelitní přijímač, který vyhoví pro příjem hlavně programů platformy Skylink, kde se uplatní i speciální funkce jako je automatická aktualizace kanálů, možnost stažení nového SW (OTA) z družice v pohotovostním stavu či přímé přístupy k zasílaným zprávám providera, anebo podpora Silicon Secure. Rychlé přepínání, bezproblémová spolupráce s Irdeto a ICE kartami Skylinku (a také s kartou CS Link Irdeto) s dobře procházejícími zápisy jej předurčují stát se základním přijímacím zařízením pro běžného uživatele, který jej bude využívat ke sledování TV a rádií a případně i k občasnému nahrávání na externí hard disk či usb flash memory. Nic víc, ale ani nic míň, a to za velmi dostupnou cenu.

Satelitní přijímač GoSAT GS 7055 HDi nabízí společnost TIPA ve svém internetovém obchodu za cenu 2700 Kč včetně DPH a recyklačního poplatku, zakoupit můžeme i zvýhodněný set tohoto přijímače s kartou Skylink Výměna za 3200 Kč, set přijímače s kartou CS Link Irdeto za 3890 Kč a přijímač s kartou Skylink HD Irdeto za 3990 Kč.


Základní technické údaje podle prodejce:

- 1 čtečka karet Irdeto
- Silicon Secure (připraven na párování)
- Vstupní frekvence: 950MHz ~ 2150MHz
- MPEG2 MP@ML, H.264 MP@L3, H.264 HP@L3, H.264 HP@L4
- Video rozlišení: 576i/576p, 720p, 1080i
- 1 LNB vstup (F-type), IF signálová smyčka (loop)
- DiSEqC: 1.0, 1.1, 1.2 & USALS
- 6000 TV a rádio kanálů
- USB 2.0 rozhraní s podporou PVR
- Rychlé přepínání kanálů
- Uživatelsky příjemné, snadné a multijazyčné OSD menu
- EPG (Elektronický programový průvodce)
- EPG časovač
- Teletext (vkládání pomocí VBI, paměť 400 stran)
- Titulky (DVB/TXT)
- Rodičovský zámek
- ZOOM, historie, hry
- Výstupy: HDMI & S/PDIF & 1xScart & 1x VIDEO OUT (RCA) & 2x AUDIO OUT (RCA) & USB
- Spotřeba: max. 25W, stand by: 1W
- Rozměry: 250 x 180 x 53 mm (š. x hl. x v.)
- Hmotnost: 2kg


Redakce satCentrum, Václav Hrubec, 12. 9. 2011, foto autor


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 1   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
02.09.2011 • Rizika nelicencovaných dekodérů
22.06.2011 • Tip na receiver: HOMECAST HS 3200CIIR [ 2 ]
11.04.2011 • Vyjádření Irdeto k prodeji necertifikovaných receiverů [ 7 ]
20.12.2010 • Seznamte se: Medialink Black Panther
13.12.2010 • Seznamte se: AB Cryptobox 350 HD
01.12.2010 • Vymente svoj starý satelitný prijímač za nový HD prijímač

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Přepínání programů není rychlé, zobrazení 

12.09.2011 06:42 • ® Zip
Přepínání programů není rychlé, zobrazení přepnutého kanálu se koná za cca 2 sec.
 
 
Celkový počet komentářů: 1 / zobrazují se: 1 ... 1

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist