Barrandovský uplink Skylinku dokončen
Autor: Redakce satCentrum , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 04.10.2011
Na pražském Barrandovském vrchu, v areálu filmových ateliérů, byla podle plánu před koncem měsíce září dokončena výstavba nového stacionárního satelitního uplinku pro platformu Skylink. Od naší poslední návštěvy na začátku září - viz článek Skylink buduje na pražském Barrandově nový satelitní uplink, bychom toto místo ani nepoznali, vršek s technologickým domkem a vysílací parabolou je už oplocený a terén je uhrabán, jak můžeme vidět na fotce z konce minulého týdne, kterou pro satCentrum pořídil Juraj Zachar z bratislavského Towercomu, který stavbu uplinku řídil.


Společnost Towercom z Bratislavy, která se spolu s ostravskou společností TradeTec podílí na vysílání česko slovenské satelitní platformy Skylink, dokončila minulý týden v Praze stacionární uplink pro distribuční transponder č. 295 na satelitu ASTRA 3B na orbitální pozici 23,5 st. východně, 11,895 V, který byl aktivován letos 1. dubna. Na tomto transponderu, který je zatím uplinkován z bratislavského Kamzíku, dnes vysílají stanice TV NOVA a NOVA Sport ve vysokém rozlišení a TV NOVA, TV Barrandov, Golf Channel, Retro Music TV a CE TV ve standardním rozlišení obrazu.


Pro jeho spuštění do plného provozu chybí připojení datového streamu z Prahy do Bratislavy na datovém centru ve středu Prahy. K tomu by mělo dojít příští týden, po 10. 10. 2011. Je už dokončeno i připojení dvou datových kabelů do odbavovacích pracovišť TV NOVA a TV Barrandov. Díky sdružovači a využití i druhé vysílací polarizace bude možné v budoucnu počet transponderů rozšířit až na čtyři a výrazně tak navýšit vysílací kapacitu Skylinku pro programy ve standardním i vysokém rozlišení obrazu.


Jak už jste se mohli podívat na obrázky ve výše jmenovaném článku, je barrandovský uplink umístěný na jihozápadním „horním“ konci rozlehlého areálu s filmovými studii a sídly televizních společností, na vyvýšeném kopečku. Přes uličku k rozsáhlým halám ateliérů je nejblíže k uplinku umístěna budova TV Barrandov, což usnadňuje datové připojení této komerční televize, včetně jejího HD kanálu.

Klimatizovaný „domek“ s elektrickými rozvody a technologií je větší, než buňka uplinku v areálu ČT na Kavčích horách, i než na Kamzíku, je vyšší, protože zde je nainstalován jiný systém rozvodů chlazení ze spodní části. Jak je vidět na fotografiích, v uplinku je umístěna a je už funkční vysílací středová parabola o průměru 3,7 m dodaná německou firmou SATCOM. Minulý týden nebyly ještě osazené menší paraboly o průměru 180 cm, které budou sloužit jako přijímací antény.

Podle slov Michala Kopřivy ze společnosti TradeTec proběhly v posledním zářijovém týdnu úspěšně testy s vysíláním signálu na této parabole, a dohledové a řídící centrum společnosti SES ASTRA v lucemburském Betzdorfu povolilo tento uplink pro distribuci signálů programů platformy Skylink prostřednictvím družicového systému ASTRA.

Česko slovenská platforma Skylink využívá pro distribuci programů na satelity Astra 3A a Astra 3B, umístěné na orbitální pozici 23,5 stupňů východně dvě paraboly stacionárního uplinku na vrchu Kamzík v areálu Towercomu v Bratislavě. Ty slouží k distribuci signálu pro transpondery č. 205, dowlink frekvence 11,797 GHz, horizontální polarizace, tp. č. 215, 11,992 H, tp. č. 221, 12,110 H a tp. č. 15, 12,565 H.

Pro distribuční transponder č. 295, 11,895 V, který bude od tohoto měsíce uplinkován z pražského Barrandova je zatím používán mobilní uplink s parabolou na přívěsu, zaparkovaném před vysílací televizní věží Towercomu na bratislavském Kamzíku. Tento mobilní uplink bude po spuštění pražského uplinku využíván pro distribuci nového transponderu Skylinku na družici ASTRA 3B, frq. 11,837 GHz, polarizace horizontální, Symbol Rate 27500 kSymb/s, FEC 5/6, norma DVB-S/QPSK.

Výstavbou barrandovského uplinku platforma Skylink zkvalitní a zjednoduší distribuci některých kanálů, připravovaných v Praze a významně rozšíří kapacitu pro nabídku dalších programů, na které již abonenti čekají.


Redakce satCentrum, Václav Hrubec, 4. 10. 2011, foto pro satCentrum: Juraj Zachar

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/4785/barrandovsky-uplink-skylinku-dokoncen/