UPC odpovídá – 16. část
Autor: PR Press UPC ČR, a.s. , e-mail: zakaznicke.centrum@upc.cz Přidané: 24.03.2003
Po měsíci je tu pro vás další, šestnáctá část odpovědí na dotazy, směřujícímu ke kabelové společnosti UPC a její satelitní službě UPC Direct. Tiskový mluvčí bude tentokráte reagovat na zprávy o „konkurenci“ East Box Digitalu, slíbí slovenský Music Box a v programových dotazech pozve diváky 5.4. na den s Kurtem Cobainem a Nirvanou.


Poslední dobou se hodně píše o zdražování kabelové televize. Jak je na tom s cenami UPC?
UPC své ceny drží. Např. ceny za nabídky MINI a prémiových kanálů HBO a Private Gold zůstávají již třetím rokem na stejné úrovni. K 1. lednu letošního roku naše společnost pouze zvýšila o 6 % cenu základní nabídky KLASIK. Nárůst ceny byl přitom nižší, než inflace za dva roky, během kterých UPC s cenami nehýbalo. V menších sítích UPC, kde je omezená jednostupňová programová nabídka, pak dojde od dubna 2003 k navýšení počtu 23 programů o dva programy. Proto budeme muset v těchto sítích zvýšit ceny na 228 Kč. To se ovšem týká pouze 3 % našich zákazníků. Věříme, že stabilita cen je jedním z důvodů, proč počet uživatelů naší základní nabídky v uplynulém roce stále rostl.

Velmi jsem si oblíbila televizní program Spektrum. UPC jej bohužel vloni vyřadila z nabídky ve Svitavách. Přitom vím, že o Spektrum by byl velký zájem. Plánuje UPC zavedení nějakého podobného dokumentárního programu?
Na základě četných žádostí se program Spektrum vrací do nabídky UPC v menších sítích s jednostupňovou nabídkou, tedy i ve Svitavách, a to od 1. dubna. Společně s ním zařadíme i slovenskou zpravodajskou televizi TA 3 a tam, kde již je, jinou slovenskou televizi – Markízu.

Na internetu se lze dočíst o zahájení zkušebního vysílání společnosti Media Box Digital, která má představovat silnou konkurenci vaší satelitní kabelovce UPC Direct – bude vyrábět nejen své programy, ale bude i levnější. Co vy na to?
V oboru, v němž pracuji, platí zásada, že k činnosti konkurence, pokud vás nenapadá, se nevyjadřujete. Proto mohu říci pouze to, že z vlastní zkušenosti víme, že subjekt, který se pustí do placené satelitní televize musí mít vysoké investiční prostředky a subjekt, který by chtěl vyrábět tak širokou škálu programů, jak oznamovala společnost Media Box Digital by měl být tak finančně silný, jako např. nejznámější evropští mediální giganti. Krátce řečeno, z této konkurence strach nemáme. Mimochodem, nebylo vysílání avizováno již na listopad minulého roku?

Můj elektronický programový průvodce (EPG) na UPC Direct si nedokáže poradit s uváděním některých pořadů např. na MTV, National Geographic apod…
Nejde o chybu EPG, ale o nedostatek na straně výrobců daných kanálů, od nichž si EPG údaje „bere“. Věřím, že základní informace o hlavních pořadech přesto obdržíte.

Vím, že hodláte zavést slovenský hudební kanál Music Box. Doufám, že nenahradí některý ze světových hudebních kanálů. To by byla škoda. Navíc jsem někde slyšel, že tento kanál se položil…
O zavedení Music Boxu skutečně uvažujeme. Spustíme-li jej, pak opravdu nenahradí žádný z kanálů, které máte na mysli. Jinak podle mých informací, je Music Box zavedený a finančně stabillizovaný program. Možná jste ho zaměnil za jiný slovenský hudební kanál Music Channel, jehož příprava byla před nedávnem ukončena z důvodu nedostatku finančních zdrojů.

Proč není na Galaxii sport česká fotbalová liga, jako byla na Sportu 1?
Galaxie sport nemá vykoupena přenosová práva. Ta jsou poměrně drahá a stojí v popředí zájmu terestrických celoplošných televizí.

Mám poměrně specifický dotaz. Přijímám signál z vaší hlavní stanice v Praze, Košťálkově ulici. Na kanálu R3 se asi před třemi roky vysílala Markíza. Poté, co Kabel Plus převzalo UPC, byla Markíza převedena do Klasiku a na R3 byla černá obrazovka. Dnes je zde možno vidět barevné pruhy a slyšet pískání. Že by se snad UPC hnulo a hodlalo nám zařadit nový kanál?
Markíza je vysílána v nabídce MINI na kanálu SE 9, takže ji lze bez problémů naladit na každém televizi. Na kanálu R 3 je vysílán zkušební signál, který slouží technikům pro nastavování a údržbu distribučních sítí kabelové televize. Nový program tam nepoběží, ale určitě se tento rok dočkáte.

Známý mi doporučil speciální účastnickou šňůru pro připojení kabelovky. Je něco takového možné koupit?
Speciální účastnická šňůra určená výhradně pro kabelovou TV pokud je mi známo, v prodeji není. Pravdou však je, že účastnická šňůra významně ovlivňuje kvalitu přenosového řetězu od hlavní stanice do vašeho bytu, ať už z hlediska neodborné montáže, nevhodného materiálu, hrubého zacházení atd. Pozornost věnovaná jejímu výběru se proto rozhodně vyplatí – je dobré kupovat ji ve značkových obchodech, nebo žádat certifikovaný výrobek.

Co jste to provedli s britskou MTV 2 na UPC Direct? Chvíli nešla vůbec a pak se tam objevila německá volná MTV 2 POP. Myslíte tuto změnu vážně?
Ani na chvíli. Šlo o několikadenní výpadek a následný technický zmatek na satelitu. Sami jsme byli touto situací zaskočeni. V době, kdy píšu tuto odpověď, by mělo být vše v pořádku a MTV 2 by měla vysílat na stejném kanálu.

Na stanici VH1 jsem zahlédl upoutávku na Unplugged víkend. Nevíte náhodou, co to znamená a kdo všechno se tam objeví?
Podle programu této stanice na duben se můžete o víkendu 12. a 13 dubna těšit na vystoupení například Crowded House, Eltona Johna, Babyface, Bryana Adamse, skupiny Midnight Oil, Bjork, The Cure, Cranberries, Stinga, R.E.M., skupiny Duran Duran, 10,000, Maniacs, Mariah Carey, rockových velikánů Page & Planta, Lennyho Kravitze a celý víkend završí legendy ze Seattlu Pearl Jam a Nirvana. Unplugged je výraz pro skutečnost, že hudebníci budou používat pouze akustické nástroje a nikoliv elektrické (unplugged znamená vytaženo z přípojky).

Měla jsem ráda skupinu Nirvana a hlavně jejich zpěváka – Kurta Cobaina. V dubnu to bude devět let, co zemřel a proto bych se chtěla zeptat, jestli ho a Nirvanu nějaká hudební televize připomene?
Přesně v den jeho nešťastného odchodu z tohoto světa (5. dubna) bude na stanici MTV2, (pozor, můžete ji sledovat jen na satelitní službě UPC Direct a nikoliv na kabelovce) den věnovaný právě jeho osobnosti. Uvidíte, kým vším byl, co ovlivnilo jeho rozhodnutí odejít z tohoto světa a další momenty z jeho života s manželkou Courtney Love a dcerou Frances Bean.

Private Gold prý čekají nějaké změny…
Skutečně je tomu tak. Stanice Private Gold začne od 1. dubna vysílat svůj film dne již od 23. hodiny a představí také tématické večery (např. 10. dubna Fetish Night) a večery věnované jedné z hvězd této branže (např. 19. dubna večer se Sophií Evans).

Zahlédl jsem v hospodě v televizi nějaké šílené řidiče na Reality TV. To snad ani není možný co tam ty lidi předváděli. Nebudou to někdy opakovat?
Patrně máte na mysli seriál Nejhorší řidiči světa. Jedná se o skutečně „podivuhodné“ kousky některých řidičů a řidiček. Například kamiony, které se nevejdou pod mosty, žena, která vjede autem do čerstvě vylitého betonu nebo policejní hlídka, která pronásleduje statného uprchlíka, který je nasoukán do minisukně a odpovídající blůzky. Vše si vychutnejte například 26. dubna od 18.45. Reality TV tento den odvysílá hned tři epizody seriálu.


František Malina
Public Relations Director
UPC Česká republika, a. s.



Doplnění redakce:

Přečetli jste si další, již šestnácté pokračování odpovědí tiskového mluvčího UPC ČR, a.s., které exkluzivně poskytuje čtenářům serveru satCentrum a týdeníku Satelit-Parabola. Také dnes jsme se rozhodli zařadit odpovědi k programovým otázkám. Pan Malina nám dal volnou ruku k zvážení, zda je na našem webu použijeme, či ne. Někteří z vás totiž píší, že je nezajímají a že by se vůbec neměly v odpovědích vyskytovat. Protože naopak zase další čtenáři právě takové příspěvky vyhledávají, přečtete si je i dnes v obvyklém rozsahu. Také názor, že by měl seriál UPC odpovídá už skončit, by se řadě lidí, co takřka celý první rok po spuštění UPC Direct marně volali po komunikaci, asi nelíbil. Podívejte se na reakce slovenských čtenářů, kteří poukazují na to, že „jejich“ UPC nereaguje. Je škoda, že slovenské UPC neodpovídá na naši nabídku poskytnout mu prostor k zodpovězení dotazů slovenských satelitních a kabelových diváků. Protože jsme společný česko-slovenský satelitní web, mrzí nás to o to více.

Děkujeme tedy p.Františkovi Malinovi za jeho odpovědi. Oceňujeme, že je UPC ochotno takto každý měsíc komunikovat se čtenáři našeho webu, z nichž mnozí ani nejsou abonenty služby UPC Direct. V příštím pokračování může být třeba i odpověď na váš dotaz. Zeptat se můžete třeba hned teď, v diskusi pod tímto článkem. Všechny vaše otázky panu Malinovi předáme.

A ještě na úplný závěr: Zajímá vás, jaký je program kabelových televizí HBO, Spektrum a SuperMax na tento měsíc? A co budou dávat příští měsíc? Dozvědět se to můžete již dnes, pokud si na našem webu v sekci TV program stáhnete přehled pořadů uvedených stanic na měsíc březen i duben. Na stejném místě také pro vás přinášíme týdenní podrobné vysílací přehledy televizí Galaxie sport a metropolitní TV Praha a Hradec Králové (Galaxie).

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/479/upc-odpovida-16-cast/