Pokusy s príjmom ruských programov.
Autor: Dušan Ščepka ml. , e-mail: dusan@pcsalon.sk Přidané: 26.07.2001
Hádam každý satelitný fanúšik, ak by mal možnosť odskúšať si množstvo satelitných zostáv, by túto šancu naplno využil. Ja som mal príležitosť „pohrať“ sa s 3 satelitnými zostavami, ktoré boli určené skôr na lovenie satelitných programov ako na bežné používanie. Preto som sa rozhodol, že sa pokúsim na všetkých troch zostavách zachytiť balík programov zo satelitov Gals a Bonum, ktoré sú určené pre Ruskú federáciu. Vysiela sa tam balík programov spoločnosti NTV (HTB).

Moje pokusy som robil za premenlivého počasia, bola kopovitá oblačnosť s teplotou na slnku okolo 31°C. Predpokladaná teplota konvertora by mohla byť v tomto počasí okolo 50°C, čo je dôležitý faktor v prípade rozladenia frekvencie. Zostavy mám pripravené, idem sa teda pokúsiť naladiť čo najviac programov v sledovateľnej kvalite.

Prvá zostava sa skladala zo stredovej paraboly o rozmeroch 180 cm, digitálneho prijímača Echostar s modulom CI na kódovací systém Viaccess a konvertorom Sharp 0,6 dB. Po natočení paraboly pomocou meracieho prístroja som na prijímači, ktorý ešte ani nebol poriadne spustený načítal balík NTV na frekvencii 12241 MHz, polarizácie horizontálnej, symbol rate 27 500 a FEC 3/4. Obraz bol plynulý, bez štvorčekovania. Príjem bol realizovaný bez depolarizačnej doštičky. Táto frekvencia má svojim presahom podľa vyžarovacích diagramov prevádzkovateľa programov tzv. bočný lalok vyžiarenia aj na časť Európy, konkrétne na štáty Poľsko, Ukrajinu, Slovensko. Kvalitný signál v tomto prípade nebol teda ničím výnimočným, skôr by som povedal, že pre satelitného fanúšika skôr rutinou. Vynechal som teda klasický bandscan ostatných programov a zaoberal som sa frekvenciami, ktoré majú svoj vyžarovací diagram viac orientovaný smerom na východ, teda do vnútrozemia Ruskej federácie. So spomínanou zostavou som však frekvenciu 12453 MHz, polarizácia horizotálna, symbol rate 27 500 a FEC 3/4 , vôbec nezachytil. Rozhodol som sa preto vyskúšať naladiť si túto frekvenciu pomocou depolarizačnej doštičky. Výsledok bol dosť mizerný. Meracia krivka signálu sa takmer ani nepohla a na moje prekvapenie sa mi podarilo dokonca rozladiť aj ostatné frekvencie, čo sa prejavilo občasným štvorčekovaním a občasným vypadávaním zvuku v podobe pískania. Pokus som niekoľkokrát opakoval, ale po chvíli ma už Echostar doslova prestal baviť a rozhodol som sa dať priestor aj iným prijímačom. Toľko ospevovaný a tak kvalitne riešený Echostar ma svojou lenivosťou pri prepínaní programov a pomerne veľkými časovými úsekmi pri prepínaní položiek v hlavnom menu doslova nemilo prekvapil.

Druhá zostava spočívala v prijímači Nokia 9600, parabola offset 210 cm, konvertor Strong 0,7 dB. Bol som veľmi zvedavý, či táto zmena, aj keď za konvertor s väčším šumovým číslom, ale na druhej strane aj s väčšou parabolou typu offset pomôže. Na Nokii s ovládacím softwarom DVB 2000 som si najprv našiel už spomínanú frekvenciu pre Európu. Signál bol kvalitný a bez trhania. Na rad prišla frekvencia pre Rusko. Najprv bez depolarizačnej doštičky a potom s ňou. Bez doštičky sa žiadny obraz nenačítal, v main menu prijímača síce identifikátor signálu vykazoval takmer 30%, ale bolo to hlavne kvôli elektromagnetickému hluku, ako som neskôr zistil. Intenzita signálu, podľa mojich odhadov, mohla byť tak na 20%. Potom som skúsil tú istú operáciu ladenia spolu s doštičkou. Výsledok bol prekvapujúci. Intenzita signálu sa zvýšila na 37% a prijímač „natiahol“ spomínaný balík programov. Avšak pri prepínaní som zistil, že obraz sa nepozerateľne trhá a kockuje. Dekodér signál síce rozkódoval, ale depolarizačná doštička nepomohla ani k tomu, aby som zistil aký program sa tam vôbec vysiela. Logo programu bolo úplne „roztrhané“ a intenzita signálu dokonca menila svoju hodnotu. Čakal som pravdupovediac lepšie výsledky a zostava ma trochu sklamala.

Poslednú zostavu som preto bral s rezervou a čakal som, že úspešnejší už asi nebudem. Prijímač Humax so vstavaným modulom na systém Viaccess, parabola o rozmeroch 290 cm - stredová, konvertor Chapparral so šumovým číslom 0,5 dB s depolarizačnou doštičkou - takto vyzerala tretia zostava. Dal som sa teda do práce. Poslednú zostavu som mal nastavenú takisto na spomínané frekvencie a na moje prekvapenie rozdiel bolo vidno. Signál sa zlepšil, obraz netrhal, ale pre zmenu zase vypadával. Chyba však bola v prjímači, pretože Humax má pri výpadku signálu tendenciu vkladať do prenosu čiernu obrazovú plochu. Na ukážku som priamo z prijímača zoskenoval niekoľko fotografií, ktoré nájdete pod textom.

Trochu ma to potešilo, no na druhej strane zase zarmútilo. Pretože pre satelitného fanúšika, ktorý býva v panelovom dome, takmer 3 metrová parabola je len snom. Musel som sa nakoniec zmieriť s tým, že zachytiť signál slabších frekvencií z tohto satelitu, je na území nášho hlavného mesta takmer nemožné. Úplne by som bol zabudol na lokalizáciu miesta, kde som testy robil. Nebol som na východnom Slovensku, ale v Bratislave. Čo napokon aj skúsenosti iných satelitných fanúšikov potvrdzujú, že každým kilometrom na západ intenzita signálu ubúda a obraz sa viac štvorčekuje.

Keď som si však lepšie prezrel programovú skladbu frekvencie bol som prekvapený, že niektoré programy sa tam vysielajú dokonca dvakrát, s ruským jazykom aj originálnym jazykom. Programy ako Discovery Channel, Fashion TV alebo Cartoon Network nie sú pre našinca ničím výnimočným. Ale programy ako NTV Kino, NTV Boevik, NTV Svetovij Mir zaujmú svojou programovou štruktúrou a sú pre nás sledovateľné, lebo vysielajú aj v Európskom zväzku. Niektoré programy sú prepojené aj pomocou satelitu Hot Bird na 13°East, takže ak má niekto naozaj záujem o tieto programy, jeho želanie sa splniteľné. Otázkou však je to, čo vlastne chce sledovať a do akej cenovej hladiny pri kúpe zariadenia by sa chcel vtesnať.

Na záver mi nezostáva nič iného, len poďakovať priateľovi, ktorý mi tieto zostavy poskytol a čitateľom zaželať kvalitný príjem ruských programov....veď mnohým z nás jazyková bariéra v podobe ruštiny stále nerobí problém ....








 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/48/pokusy-s-prijmom-ruskych-programov/