Změny v Pay-TV Premiere
Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 31.03.2003
Společnost Premiere, která je rozhodujícím broadcasterem placené satelitní televize v Německu a Rakousku, prochází dalšími změnami. V únoru došlo ke změně vlastníka, v březnu byla prodána filmotéka a v dubnu dojde ke změně v programové nabídce. Zdá se, že už je i rozhodnuto o novém kódovacím systému.


Změna většinového vlastníka Premiere

Dne 20.2.2003 došlo k prodeji akcií společnosti Beta Research, jedné ze součástí krachujícího Kirchova mediálního panství. Plných 100 % získala společnost Betali Holding. Pokud se jedná o Pay-TV Premiere, stala se jejím většinovým akcionářem (65,13 %) investiční společnost Permira, menšinovými podílníky jsou Bayerische Landesbank a HypoVereinsbank (s 10 %), rakouská banka BAWAG (3,5 %) a mediální podnikatelé v ProSieben a SAT.1. Dosavadním akcionářům společnosti Premiere pak zůstal jen 11,3 %ní podíl.

Prodej filmotéky společnosti KirchMedia

Hollywoodský podnikatel Haim Saban zakoupil filmotéku a vysílací a obchodní práva pro německy mluvící trh od zkrachovalého Kirchova mediálního impéria. Stalo se tak 27. března, kdy Saban koupil Kirchovy akcie za nezveřejněnou cenu a ovládá nyní i dva televizní broadcastery. Knihovna společnosti KirchMedia byla tak zachráněna před rozdělením a obsahuje více jak 85 tisíc hodin filmů, mezi nimiž nechybí tituly jako „Independence Day“, „Pretty Woman“, „Fight Club“, klasika „Lawrence of Arabia“ anebo kultovní řada „X-Files“.

Programové změny v Premiere od 1.4.2003

Od 1.dubna dochází v satelitním paketu placené televize Premiere k několika programovým změnám. Předně je to zařazení amerického kanálu MGM Metro Goldwyn Mayer (na tr. 11, 758 H, SR 27500, FEC 3/4) s klasickými filmy v německém dabingu a zároveň v původním znění, které si může divák navolit na svém receiveru. Dosavadní kanál s kreslenými filmy K-Toon (tr. 11,758 H, který vysílal nepochopitelně až od 20. hodiny večerní) již nebude přenášen a nahradí jej celodenní vysílání podobného dětského kanálu Junior. K přesunu dojde na tr. 85 (12,070 V) odkud odejdou kanály Planet a Studio Universal, naopak se zde budou vysílat hudební kanál Goldstar TV, Classica a tematické Premiere Erotik 1-4. Transponder změní i německá mutace programu Discovery Channel - naladíme jej též na tr. 11,758 H. Malá změna bude i u kanálu Krimi & Co., který se nyní bude jmenovat Krimi. Příznivce přenosů závodů vozů Formule 1 potěšíme informací, že Premiere má zakoupená práva na letošní rok i léta 2004-2006 a bude je přenášet opět s „full“ servisem záběrů na šesti vyčleněných kanálech. Rozšiřují se i speciální přenosy sportovních přenosů (jako je např. box) a koncertů populární hudby (v současné době Killie Minoque). Od 1.4. v 7.00 hod se změní i informační portál Premiere Direkt 4, proto technické oddělení brodcastera doporučuje provést na svém set-top boxu nové vyhledávání programů. Další informace najdou zákazníci v dubnovém čísle magazínu Premiere na straně 194. Změny se dotknou německých, ale i rakouských abonentů paketu Premiere Austria.

Změna kódovacího systému

A na závěr to, co našeho satelitního fanouška, sledující v současné době tento paket na smart cards v systému Betacrypt zajímá asi nejvíce – v letošním roce dojde k několikrát odkládané změně kódovacího systému. Nakonec bylo zvoleno řešení, které navrhovala firma Betali Holding, která získala Beta Research – Premiere bude nejpozději od začátku příštího roku vysílat v kódu Betacrypt 2. Nenaplní se tak prognózy o přechodu do „dvojkových“ řad Seca či Viaccess, Nagravision či do drahého, ale odolného Philipsova systému CryptoWorks. Současní abonenti, kterých je už více jak 3 miliónů, letos postupně obdrží nové přístupové karty na Betacrypt 2, se kterými si jejich dekodéry většinou poradí, pouze u set-top boxů Nokia 9500 bude muset dojít k obměně. Premiere již z toho důvodu nakoupila desítky tisíc receiverů Humax BTCI 5900.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/481/zmeny-v-pay-tv-premiere/