Psali jsme na Apríla
Multichoice se vrací do ČR a SR
Autor: PR Press Multichoice , e-mail: lipra@multichoice.cz Přidané: 01.04.2003
Po krátkém březnovém promo vysílání ambiciózního projektu East Box Digital nyní přichází překvapivá informace o dalším zájemci pro spuštění paketu placené televize u nás – Multichoice. Podívejme se, co nabízí tato možná nová konkurence v programové nabídce.


Dnešního dne, 1.4.2003 byl oficiálně presentován zájem společnosti Multichoice o vstup na trh bývalých postkomunistických zemí střední Evropy. Její marketingoví specialisté totiž usoudili, že je tu početná skupina klientů se zájem o zajímavou nabídku Pay-TV ve špičkové obrazové a zvukové kvalitě. Pokud je vám jméno tohoto providera poněkud povědomé, nejedná se o náhodu - ano tato společnost již jednou před několika lety podnikala na našem území s produktem placené analogové televize Multichoice Kaleidoscope.

Oficiální představení služby je plánováno na konec měsíce května, abonence nových zákazníků bude zahájena během léta a ostrý start pak k 1.9.2003.

Programová nabídka bude kromě kanálu Multichoice, dabovaného do češtiny a slovenštiny obsahovat tematické kanály především z nabídky Sky Digital, které budou distribuované v anglickém, popřípadě francouzském jazyce. Do budoucna se počítá s rozšířením o další dabované mutace. V rámci reciproční výměny s kabelovými operátory bude možnost abonentům nabídnout české verze kanálů Eurosport, Reality TV, Avante, Fox Kids, Club a Animal Planet, z paketu Czechlink bude zařazena do nabídky Stanice O a uvažuje se předběžně i o programu Galaxie sport a Nat1. Bohužel byla však neúspěšně ukončena jednání s britskou BBC, jejíž programy, sice volně nabízené k distribuci, nebudeme moci ve střední Evropě sledovat, protože budou šířeny pouze v britském svazku na družici Astra 2D.



A co budou obsahovat jednotlivé programové nabídky?

Mulichoice Basic obsahuje tyto programy: Bravo, Cartoon Network, Challenge TV, Channel 5, Discovery Animal Planet, Discovery Channel, Discovery Home & Leisure, Eurosport, Eurosport News, Extreme Sports, Fox Kids, Granada Men & Motors, Granada Plus, Living (UK), Motors TV, MTV, National Geographic Channel, Nickelodeon, Nick jr., QVC, Sky News, Sky One, Sky Travel, The Christian Channel, The History Channel, The Paramount Comedy Channel, The Sci-Fi Channel, Tiny Living, TNT, Trouble, TV Travel Shop, UK Gold, UK Horizons, UK Play, VH-1 a Multichoice Channel.

Multichoice Sports nabízí sportovním fanouškům navíc programy: Sky Sports 1, Sky Sports 2 a Sky Sports 3 a do budoucna možná i Galaxie sport.

Multichoice Movie pak pro filmové fandy přinese programy: Sky Premier + Sky Movie Max, The Disney Channel a Sky Cinema.

Předběžné cenové relace pro střední Evropu:

Multichoice Basic 736 Kč měsíčně
Multichoice Sports + Basic 1380 Kč měsíčně
Multichoice Movie + Basic 1472 Kč měsíčně
Multichoice komplet (Basic + Sports + Movie) 1700 Kč měsíčně

Zveřejněné ceny jsou pouze orientační a budou zřejmě ještě upravené podle kupní síly obyvatelstva v dané zemi. Abonentský poplatek se bude samozřejmě platit v místní měně, tedy v ČR v Kč a na Slovensku v Sk.



A ještě několik technických informací:

Pro abonenty budou zapůjčovány set-top boxy s kódovacím systémem Videoguard a paraboly ofset 60 cm plus konvertor universal 0,6 dB pro příjem z pozice 28 stupňů východně.

Při rozjezdu abonence bude zákazníkům nabízen digitální satelitní receiver Pace, z bývalého montážního závodu Flextronics International v Brně. Výrobní linku již zakoupili, demontovali a bude přenesena do nového závodu v Plzni na Borských polích. Zde bude vyráběn již inovovaný model, označovaný jako Panasonic TU DSB 31 .

Společnost Multichoice věří, že přiláká na svoji nabídku zejména zákazníky, kteří si rádi připlatí za lepší obrazovou kvalitu. Proto bude k dispozici více transponderů na družici Eurobird 1 a Astra 2A a 2B.

Tolik první informace, během dvou měsíců se dozvíme více a uvidíme, jak (a zda) nová konkurence zaloví ve stojatých vodách placené televize v naší zemi.


Doplnění redakce:

Jak jste správně zareagovali v diskusi pod článkem, jednalo se o aprílový nápad, jak by mohla vypadat nabídka Pay TV v naší republice. Bohužel se jedná zřejmě o nesplnitelný sen. Cenové relace i nabídka však odpovídá reálné nabídce Sky Family, Sports a Movie (v přepočtu kursu GBP na CZK), set-top boxy s Videoguardem lze v ČR sehnat (v redakci máme dva s nabídkou Family a BBC), v Brně se nedávno dokonce montovaly :-) Jen ta abonence asi u nás nebude hned tak reálná... I když - před dvěma roky pan Lipra (april odzadu a s přehozeným p a r) zařadil Markízu do Czechlinku a loni si vymyslel Slovlink na Eurobirdu - a do půl roku to byla pravda! Jak bylo konstatováno v úvodu, je u nás určitě početná skupina klientů se zájem o zajímavou nabídku Pay-TV ve špičkové obrazové a zvukové kvalitě! A ta nám chybí...

Tolik na závěr, za redakci slibuji, že až do konce roku budeme na webu satCentrum přinášet jen seriózní a pravdivé informace! Mějte se pěkně a zachovejte nám i nadále přízeň!

Za web satCentrum Václav Hrubec

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/483/psali-jsme-na-aprilamultichoice-se-vraci-do-cr-a-sr/