Vladimír Železný o šíření Novy na Slovensku
Autor: vhr , e-mail: vhr@vhr.cz Přidané: 02.07.2001
V 386. pořadu TV Nova Volejte řediteli, vysílaném v poslední červnovou sobotu se Dr. Vladimír Železný obsáhle zabýval tématem šíření této televize na Slovensku. Zaznamenal jsem pro vás doslovný přepis jeho stanoviska z videozáznamu tohoto pořadu:

Téma UPC, jak to dopadne s UPC:

Já jsem byl minulý týden na Slovensku a jednal jsem s představiteli hned dvou asociací kabelových provozovatelů, jednal jsem i s největším provozovatelem, s UPC na Slovensku, a musím říci, že mě přece jenom trochu přesvědčili, že ten problém je komplexnější.

V Bratislavě přijímají například – v Bratislavě není dobrý signál Novy, a je jenom v malé části Bratislavy, a proto kabelovky musejí přijímat tento signál z Kojálu, z vysílače na českém území, protože Javorina je otočena, byť je na slovenském území a vysílá Novu, tak ji vysílá k nám, ten lalok směřuje na Moravu. Kojál má všesměrovou charakteristiku vysílací, a tak berou z Kojálu signál, kabelem, nebo světlovodným vláknem ho dopravují 18 km na druhou stranu Bratislavy, tam ho zpracují a pak ho vracejí kabelovým systémem. A legitimně požadují, aby se jim tyto zvýšené náklady vrátily. Stejně tak mě například upozornili na situaci v Dolném Kubíne. Dolný Kubín, tam je hluboká kotlina, kde žádný signál z České republiky není možné přijímat a proto přijímají signál nahoře, na Kubínskej holi, na lyžařském centru, kde, které má technologickou budovu se stožárem. Z toho stožáru si stahují český signál, svádějí ho dolů 7 km a pak ho šíří kabelem. Mají tudíž nárok na odměnu. Naopak tam, kde je možné přijímat, například ve Starej Turej nebo v Hlohovci, kde je možné přijímat přímo vysílač Javorina, tam je vždy Nova v základní nabídce.

Čili, dohodli jsme se na určitém postupu: kde je možné Novu přijímat na venkovní anténu - v dostatečné kvalitě, zdůrazňuji – tam je, tam bude Nova výhradně, výhradně v základní nabídce. Tam kde není, tam bude v nabídce rozšířené a bude tudíž placená. Myslím, že je to fér a že je to korektní.

Pokud bychom byli na satelitu, pak je to jednodušší, pak zaplavíme Slovensko jednotným kvalitním signálem a bylo by vystaráno. Pak se na to budeme dívat možná trochu jinak, ale v tuto chvíli a po nějaký čas platí tato varianta. Vezměme ji, myslím si, že je férová.“

Tolik generální ředitel televize Nova k problémům šíření této komerční televize na Slovensku.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/4842/vladimir-zelezny-o-sireni-novy-na-slovensku/