TV Nova a digitální vysílání
Autor: vhr , e-mail: vhr@vhr.cz Přidané: 18.09.2001
Zatím jsme spíše psali o rozvoji a perspektivách tohoto nového trendu ve vývoji satelitního a pozemního příjmu, nyní je však na místě si také položit otázku, co na to budou říkat stávající vysílací subjekty. V případě České republiky tedy zejména veřejnoprávní Česká televize a samozřejmě i nejúspěšnější komerční televize – Nova. Jak se připravují na přechod do plného digitálního formátu a jakou perspektivu a časový horizont rozvoji digitálního příjmu u nás předpovídají.

Začneme televizí Nova. Ta je známá svým spíše konzervativním přístupem k technickým inovacím ve svém vysílání, pokud nepřinášejí rychlý hmatatelný finanční efekt. Vzpomeňme si, jak dlouho trvalo, než se na všech vysílačích přešlo na stereofonní či duální vysílání či jak dlouho chyběl teletext a internetová presentace televize. Podle slov generálního ředitele dr. Vladimíra Železného se Nova nechystá k přenosu informací VPS/PDC ani k používání skrytých titulků, a jak je to se satelitním vysílání jsme si mohli přečíst na jaře v malém seriálu odpovědí na otázky diváků v jeho „one man show“ Volejte řediteli. Pokud jste tyto odpovědi na našem webu nečetli, doporučuji projít archív starších článků. Pan generální ředitel uvažoval o satelitním vysílání pouze jako o možnosti šíření budoucího paketu placené televize (Nova 2, 3,…), anebo jako distribuční kanál pro pokrytí Slovenska. V těchto dnech však vstoupil prostřednictvím své servisní organizace do TV Global, což jistě ovlivní (tedy spíše ochladí) i zbývající teoretické naděje na to, že bychom zachytili „pozemní“ Novu na orbitě.

No a jak to vypadá s jejím případným terestrickým digitálním vysíláním? Na to vám odpověděl pan generální ředitel sám, v odpovědích ve zmiňované sobotní polední relaci. Posuďte sami jeho autentické reakce, přepsané doslovně z videozáznamu:

          „Kdy TV Nova zahájí digitální vysílání?“, ptal se pan Barták z Prahy v 388.pořadu.
Na přímou otázku hned následovala přímá odpověď:
          „Já myslím, že tak za deset let, ne dříve, a nijak se do něj nehrneme, nemyslíme si, že to je příliš významný příspěvek k rozvoji televizní kultury, ale bude velmi významný pro placené okruhy, pro placenou televizi to bude velmi zásadní revoluce a taky velmi nákladná revoluce. Pro nás ne příliš.“

Pokud vás neuspokojila tato odpověď či zdála se vám nepříliš konkrétní a vyhýbavá, pak jste mohli v 391.pokračování pořadu Volejte řediteli vyslechnout podrobný rozbor problému digitalizace z úst pana generálního ředitele (a v běžícím titulku na spodku obrazovky i upozornění, že tento názor vyjadřuje stanovisko TV Nova) v jeho odpovědi na e-mail pana Čestmíra Poláka:

          „Na výstavě ComNet Praha 2001 v Praze na Výstavišti jsem před několika týdny viděl zkušební digitální vysílání, mimo jiné i televize Nova. Návštěvníky překvapila technická úroveň vysílání a hlavně to, že se do jednoho stávajícího kmitočtu vejde několik digitálních. Tím se uvolní kmitočty pro další stanice. Jaký na to máte Vy názor, bojujete proti zavedení digitální televize nebo s ní souhlasíte?“.
A jaká byla odpověď dr.Železného?
          „Já zaprvé nevím, jak na ComNetu Praha 2001 mohlo být naše digitální vysílání, my nevedeme naše vysílání v digitální podobě, mohlo být zdigitalizováno, ale pak by mělo stejnou kvalitu jako mělo předtím v analogu. Ujišťuji vás, že běžný divák na svém televizoru, zejména při kvalitě televizorů, které v České republice jsou stále ještě v mnoha místech a také při kvalitě vysílání a vysílačů nepozná rozdíl mezi digitálním vysíláním a analogovým. Já sám mám doma digitální přijímač a přijímám digitální kanály přímo, mám jich několik stovek, a musím vám říci, že ten rozdíl nepoznáte. Ani když jste odborník. Ten rozdíl je minimální, zanedbatelný, dokonce bych řekl, že když je špatné počasí a když sněží, tak digitální signál vám zmizí rychleji než analogový, analogový se zhoršuje postupně, digitální je buď ano, nebo ne. Buď existuje, nebo neexistuje. Černá nebo bílá, jednička nebo nula. A v tom okamžiku vám okamžitě zmizí a vysype se, rozsype se úplně a zmizí a máte černou. Takže buď je v dokonalé kvalitě anebo není vůbec, to je další nevýhoda.
          A co k digitalizaci do budoucna? Evropská unie stanovila čáru digitalizace na rok 2015. Já nevím, jak my budeme stanovovat, vím, že teď je nová vládní koncepce, tuším, že je rok 2010, jsme velmi rychlí v tomto. Nevidím zdroje pro digitalizaci. Chápu důvody, které vedou některé telekomunikační firmy a zejména některé výrobce televizorů k tomu, že podporují digitalizaci. Ale tím, že bude najednou pět dalších kanálů televizní reklamní trh se nestane pětkrát větší. Nedostane pětinásobek peněz, odkudsi. Bude stále stejný. Takže se ty peníze jenom naředí mezi pět kanálů, a těch pět kanálů bude pětkrát horších, než je ten jeden, na který jsme se dívali předtím.
          Když se podíváte na vývoj digitalizace v západní Evropě - je to ohromné zklamání. Několik bankrotů. Nová vlna digitalizace, která je nyní už zasahuje výhradně placenou televizi. Všimněte si, vůbec nezasáhla nějakým přílivem nových překvapivých kanálů otevřenou televizi, ale pouze placené televize. Protože tam snad někde ještě leží peníze. Možná, u zákazníků, u diváků, kteří si chtějí připlatit na nějaký specializovaný kanál. Kanál o rybářství, jste-li rybář. Nevím, kolik je u nás rybářů a nevím, kolik je u nás peněz na to, aby takovýto kanál, takto úzký, uživil další televizní stanici.
          Ale to všechno uvidíme, my se nebráníme digitalizaci, digitalizace nesporně přijde, jsme na ni velmi dobře připraveni, ale nejsme přemrštěně optimističtí. Jsme malá a chudá země a osud digitalizace u nás bude stejný jako v Belgii, jako v Holandsku, jako v jiných malých zemích, byť tam v zemích bohatých. Takže si nedějme příliš velké iluze.“

Tolik doslovný přepis vystoupení generálního ředitele největší a nejúspěšnější komerční televize v České republice. Nebudeme jej komentovat, ale dáme možnost k reakci vás, čtenářů. A to hned pod tímto článkem, anebo v diskusní části webu. Napište, jaký je váš názor na digitalizaci televizních a rozhlasových stanic u nás. Nejen TV Nova, anebo veřejnoprávních stanic, o kterých budeme psát příště. Půjdete do toho, jste ochotni i něco více investovat do svého přijímacího zařízení, abyste zachytili „svou“ oblíbenou stanici v digitálu?

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/4868/tv-nova-a-digitalni-vysilani/