Terestriální digitální vysílání Czech Digital Group
Autor: vhr , e-mail: vhr@vhr.cz Přidané: 20.09.2001
Dne 21.9.1999 udělila RADA ČESKÉ REPUBLIKY pro rozhlasové a televizní vysílání firmě Czech Digital Group, a.s. licenci na zkušební vysílání digitální televize v systému DVB-T na 46. kanálu.

Licence je udělena na dva roky a umožňuje provozní technické i komerční zkoušky. Zkušební vysílání bylo firmou Czech Digital Group, a.s. zahájeno 31.8.2000 a mělo by pokračovat do konce roku 2001.

V počáteční fázi se kromě zkušeních signálů objevily ve vysílání programy ČT1, ČT2 a Prima. V další komerční fázi se uvažuje o vysílání nových převzatý programů včetně interaktivních datových služeb (internet, sázky a podobně).

Při koncipování systému pro počáteční experimentální fázi Czech Digital Group s výhodou využila existujícího transportního toku CzechLinku a do sestavy zařadila pouze jeden programový kodér MPEG-2 na jehož vstup přivádí volitelný program a další potřebné programy remultiplexuje z již zmíněného transportního toku CzechLinku.

Po zpracování programových toků v multiplexu pak výstupní transportní tok prochází SFN adapterem synchronizovaným z přijímače GPS a poté se na jednotlivé vysílače distribuuje RL pojítky s kapacitou 34 MBit/s. Toto řešení distribuce bylo pro zkušební fázi pilotního projektu použito z ekonomických důvodů. Pro rozšiřování sítě však může být použit libovolný datový kanál s kapacitou alespoň 34 Mbit/sec, např. sítě PDH, SDH nebo ATM podle cenových nabídek poskytovatelů příslušných datových služeb. Součástí Pilotního projektu bylo i prověření systému s přenosem datových toků přes satelit rovněž s využitím současného vysílání DVB-S Czechlinku.

Systémovým dodavatelem kompresní a multiplexní části projektu je Philips Česká republika. Volba dodavatele byla výhodná nejen z ekonomického hlediska, ale také z hlediska provozního, neboť je použita prakticky tatáž technologie jako pro satelitní DVB vysílání, což zjednoduší provoz i odstraňování závad.
Vysílací a kontrolní pracoviště Pilotního projektu je umístěno v pronajatých prostorách České televize na Kavčích Horách v 10. podlaží výškové budovy.

Pro pokrytí Prahy a okolí signálem jednofrekvenční sítě DVB-T byly navrženy a provozují se tři vysílače, jejichž pozice tvoří trojúhelník o stranách 6 km, 9 km a 12 km. Podle výsledků studie byl nejvýkonnější vysílač (až 10 kW ERP) instalován na Strahově (anténa s kruhovou vyzařovací charakteristikou je umístěna na osvětlovacím stožáru stadiónu Evžena Rošického), další vysílač s kruhovou vyzařovací charakteristikou na Ládví (až 5 kW ERP, anténa je umístěna na telekomunikační věži v lesoparku nad vozovnou Kobylisy) a třetí na Zeleném Pruhu se směrovou vyzařovací charakteristikou a výkonem do 4 kW ERP (anténa je na střeše 12ti podlažní budovy středního odborného učiliště).
Vysílací zařízení včetně COFDM modulátorů, budičů a všech prvků pro fungování synchronní sítě (SFN) jsou od firmy Rohde&Schwarz. Koncové stupně vysílačů jsou chlazeny kapalinou. Anténní systémy dodala firma TESLA, a.s. včetně všech montážních prací.

V současné době pracuje síť s projektovaným výkonem. Dosavadní zkušenosti ukazují, že jediným problémem jsou některé televizní domovní rozvody v blízkosti vysílačů DVB-T, které jsou buď nekvalitně provedeny nebo používají širokopásmové zesilovače a anténa míří přímo na některý z vysílačů DVB-T. Veškerá takto zjištěná rušení byla doposud odstraněna odbornou firmou pomocí pásmových zádrží, pro tento účel speciálně navržených.

Součástí projektu je i testování vhodných komerčních přijímačů, hlavně s hlediska vlastností vhodných pro český trh.


Zpracováno s využitím materiálů Czech Digital Group, www.digitv.cz

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/4869/terestrialni-digitalni-vysilani-czech-digital-group/