Set-top-boxy CryptoWorks pro Rakousko
Autor: Petr Miklík , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 10.04.2003
V polovině května firma TechniSat poskytne pro rakouský trh tři nové digitální set-top-boxy, osazené dekodéry CryptoWorks. Na tento dekódovací systém nyní totiž přechází paket ORF.

K novým boxům patří TechniSat Digit C s vestavěným dekodérem a čtečkou karet CryptoWorks, model Digit CCI má navíc jednu šachtu CI a Digit CP má vestavěný dekodér CryptoWorks a dekodér pro Premiere (dvě čtečky karet).

Všechny boxy jsou vybavené komfortním elektronickým programovým průvodcem EPG s programy ORF, k dispozici je 4000 programových paměťových míst, průchozí smyčka (Loop-Trough), modulátor PLL a „pomocník“ pro automatickou instalaci. Menu OSD je v pěti jazycích a kromě toho přístroj má čtyřmístný ukazatel LED a možnost aktualizace software prostřednictvím satelitu anebo z PC (prostřednictvím konektoru RS 232).

K připojení dalších přístrojů slouží dva konektory SCART, integrovaný teletext má paměť pro 800 stran. Přístroj disponuje optickým a digitálním výstupem a Dolby AC 3 zprostředkovává prostorový zvuk.

Tyto tři nové set-top-boxy od firmy TechniSat bude možné zakoupit od poloviny května u rakouských specializovaných prodejců za cenu od 199 EUR.

Zdroj: [hs], www.digitalfernsehen.de, volně upraveno a zkráceno.



A ještě doplnění redakce:

Rakouská veřejnoprávní televize ORF vysílá v digitálním paketu na Astře 1G (19,2 stupňů východně), transponder 117 - frq. 12,693 H, SR 22000, FEC 5/6, a je v důvodu autorských práv pořadů nakoupených pouze pro Rakousko nepřetržitě zakódována v systému Betacrypt a od letošního dubna také v systému CryptoWorks. Přístupové karty (smart cards) jsou poskytované pouze domácím občanům, platícím měsíční poplatek licenční poplatky.

V paketu vysílají televizní stanice ORF 1, TW1, ORF 2, ORF 2 Wien, ORF 2 Niederösterreich, ORF 2 Burgenland, ORF 2 Oberösterreich, ORF 2 Salzburg, ORF 2 Tirol, ORF 2 Voralberg, ORF 2 Steiemark, ORF 2 Karnten, pouze vysílání vídeňské TW1 je přenášené volně.

Dále v tomto digitálním paketu vysílají volně rádia Österreich 1, Hitradio Ö3, Blue Danube Radio / FM 4, Radio Österreich International, ROI-SAC, Ö 2 Radio Wien, Ö 2 Radio Niederösterreich, Ö 2 Radio Burgenland, Ö 2 Radio Oberösterreich, Ö 2 Radio Salzburg, Ö 2 Radio Tirol, Ö 2 Radio Vorarlberg, Ö 2 Radio Steiermark a Ö 2 Radio Karnten.

A ještě malá poznámka k receiverům: protože kódovací systém CryptoWorks používá i paket Czechlink, Slovak Link a UPC Direct, budou možná tyto satelitní přijímače zajímavé i pro našeho satelitního diváka.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/488/set-top-boxy-cryptoworks-pro-rakousko/