Global - skutočná konkurencia pre Markízu?!
Autor: Marek Rybár , e-mail: marek@satcentrum.com Přidané: 24.10.2001
Hoci je slovenská tv stanica Global šírená aj prostredníctvom satelitu, tentokrát zostaneme pri pozemnom vysielaní. Súvisí to s udelením licencie pre prevádzkovateľa tejto stanice, spoločnosti MAC TV na 2 prestížne pozemné frekvencie - po bývalej TV Slavín (50. kanál - Kamzík) a TV Sever (52. kanál - Krížava). Rozhodla o tom dňa 23.10 Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR). Naviac MAC TV získal ešte ďalšiu novú frekvenciu - 51. kanál v Hlohovci.

Vysielanie na bratislavskom 50. kanáli, po bývalej TV Slavín pokrýva územie hlavného mesta a blízke okolie. Frekvencia bývalej TV Sever pokrýva časť stredného a severného Slovenska. Obe frekvencie sú časovo obmedzené, lebo v roku 2002 resp. 2003 budú musieť byť uvoľnené pre projekt pozemného DVB-T vysielania. Stanica bude môcť aj naďalej vysielať z týchto kót, avšak už ako digitálna, v rámci pripravovaného multiplexu. Uvidíme, aký to bude mať dopad aj na avízované vytvorenie satelitných digitálnych kanálov Nova 2 a Nova 3.

Okrem toho licenčná rada udelila predchádzajúci súhlas spoločnosti MAC TV na prevod obchodných podielov. Tzn., že 70-percentný podiel v MAC TV bude vlastniť podľa zmluvy spoločnosť Česká produkční invest, ktorá je blízka TV Nova a Vladimírovi Železnému. Platnosť tejto zmluvy bola podmienená súhlasom Rady, ako aj pridelením spomínaných vysielacích frekvencií.

Ambície Vladimíra Železného presadiť sa na Slovensku tak dostali pod nohy pevný základ - prestížne terestriálne frekvencie. Vieme, že napr. VTV i TV Luna doplatila na nízku sledovanosť práve z dôvodu jej nedostupnosti širokému publiku pozemnou cestou, obzvlášť keď satelitná distribúcia pre individuálnych užívateľov neexistovala.

V tejto chvíli zostáva len dúfať, že obavy nad vytvorením ”slovenskej Novy” zo strany Markízy boli opodstatnené a zreformovaný Global nielen uberie terajším staniciam z mediálneho koláča, ale taktiež naplní očakávania, ktoré do neho diváci v tejto chvíli vkladajú.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/4890/global-skutocna-konkurencia-pre-markizu/