Jak se vede válka v éteru
Autor: Karel Honzík , e-mail: karel-honzik@volny.cz Přidané: 30.10.2001
Dne 7. 10. zahájily Spojené státy ve spolupráci s Velkou Británii vojenské operace v Afghánistánu, jako odezvu na teroristický útok na budovy Světového obchodního centra (WTC) v New Yorku a budovu Pentagonu ve Washingtonu z 11. 9. tohoto roku.

Již ve 2. polovině 20. století, ale i teď', neprobíhaly války a regionální konflikty jen na válečném poli, ale i v éteru. Říká se tomu „rozhlasová propaganda“ anebo „zprostředkování pravdivých informací obyvatelstvu“, podle toho, stojí-li mluvčí na té či oné straně konfliktu. Kdo očekával, že stejné to bude i v Afghánistánu těchto dnů, nebyl opět zklamán.

Americké vojenské letectvo, potažmo CIA, už během konfliktů na Haiti, Grenadě, v Perském zálivu, v Bosně i v Kosovu provozovalo vysílání rozhlasových a televizních relací ze speciálních letadel, která létala nad krizovou oblastí. Takto mohla být celkem snadno pokryta požadovaná oblast signálem předtím, než se konsolidovala situace na zemi a začaly pracovat nově instalované administrativní složky.

193. křídlo speciálních operací sídlí v Pensylvánii (USA), kde má na pozemku mezinárodního letiště v Harrisburgu vyhrazenu plochu o velikosti 15 ha. Disponuje speciálně vybavenými letadly pro rozhlasové a TV vysílání označovanými jako ”Commando Solo”. Jsou to modifikace typu Lockheed EC-130 (ECl3OE, ECl3OE/RR), od roku 1997 jsou průběžně nahrazovány novým typem „J“. Na palubě mají obvykle středovlnný vysílač Harris o výkonu 10 kW a dva VKV vysílače o výkonu 30 kW. Na palubě je i televizní vysílač. Během svého letu krouží letadlo ve výšce 6000 metrů a jeho dráha má tvar osmičky.

Během poslední mise v Kosovu byl středovlnný vysílač v letadle naladěn na 1003 kHz (později na 1270 kHz). Neobvyklý kmitočet byl zvolen proto, že na 1008 kHz vysílal bělehradský vysílač. Taková už je osvědčená praxe: naladit se do blízkosti místního vysílače, na zemi ho vyřadit z činnosti a pak se tvářit, že „můj signál je ten pravý“.

Pokud jde o Afghánistán, v době psaní těchto řádek už sice proběhly zprávy, že letadlo či letadla s vysílací technikou dorazila do oblasti konfliktu, ale nebyl ještě znám kmitočet. Nejsilnější středovlnný afghánský vysílač v Kábulu vysílá na 1107 kHz. Někde kolem tohoto kmitočtu bychom mohli očekávat vysílač CIA. U nás ale nebude slyšet, takže neobvyklého příjmu z letadla, jako tomu bylo v případě Kosova, se nejspíše nedočkáme. Podle posledních zpráv se ale na kmitočtu 8700 kHz (USB) objevil feeder, který vysílá pořady pro Afghánistán v jazycích dárí a pašto. Jeho signál patrně přebírají letadla a vysílají ho na území Afghánistánu. V oblasti by mělo být šest letadel skupiny Comando Solo. Feeder byl zachycen v časech 0030-0530 a 1230-1730 UTC.

Proběhly také zprávy, že na území Afghánistánu bylo shozeno velké množství malých rozhlasových přijímačů „na kliku“, tj. takových, které nepotřebují napájení, protože mají uvnitř dynamo. Minuta otáčení klikou rádia zajistí 30minutový provoz. Rádia by měla mít podle zpráv jen jeden pevný kmitočet, aby jejich šťastní majitelé, kterým spadla s nebe, nebyli pokoušeni k ladění nějakých nežádoucích stanic.

Domácí rozhlas Hlas Šaríje (Voice of Shari´a) který vysílal přes silný vysílač v Kábulu (1107 kHz, 100 kV), přes dalších 20 slabších vysílačů v menších městech a také na krátkovlnném (variabilním) kmitočtu 7085 kHz, byl během prvních dnů náletů v provozu nepravidelně, patrné vlivem výpadků elektřiny v Kábulu. Anglická relace běžela vždy od 1530-1545 UTC a byla zachycena i v Evropě. Budoucnost této stanice je ale asi spíše chmurná - jen vzpomeňme na smutný osud mnoha rozhlasových vysílačů během náletů na Srbsko a Kosovo v roce 1999. Po několika dnech náletů na Afghánistán se zdá, že většina vysílačů v menších městech už byla zničena. Televizní vysílač, umístěný v jižní části Kábulu se také sta! cílem náletů amerických letadel.

Domácí i zahraniční opozice proti Tálibanu podle svých slov už 4 měsíce připravuje „velkou“ rozhlasovou stanici, která by měla být hlavním zdrojem informací pro obyvatelstvo Afghánistánu. Stanice by měla kromě jiného připravit půdu pro návrat krále Zahira Šaha z exilu. Stanice, která dosud nemá jméno, by se měla podílet na svržení režimu Tálibanu a následném sjednocení země.

0 svržení Tálibanu se snaží armáda tzv. Severní aliance, působící v oblasti, která dosud odolává novému režimu. Zdá se ale že i zahraniční opozice je na vážkách, zda Severní alianci bez výhrady podpořit. Jsou totiž pochybnosti jestli právě ona by byla schopna zemi sjednotit. Většina obyvatel Afghánistánu jsou etničtí Paštunové, zatímco Severní aliance je složena převážně z Tádžiků a Uzbeků. Náplň vysílání nové stanice by měla ze 70 % tvořit koalice opozičních skupin, z 20 % přenosy relací BBC, Hlasu Ameriky a některých arabských médií a z 10 % příspěvky novinářů Severní aliance. Ve vysílání by měly být zastoupeny všechny jazyky a hlavní dialekty, kterými se v Afghánistánu mluví.

Ministerstvo zahraničních věcí uvrhlo cenzuru na plánované interview s vůdcem Talibanu mullou Mohammedem Omarem, které chtěl odvysílat Hlas Ameriky. Podle slov mluvčího ministerstva nebude americký daňový poplatník financovat vysílání hlasu Talibanu.

Podobnou cenzuru uvrhla americká vláda na projev Usamy bin Ládina, který byl, jak jsme mohli posoudit z jeho úplné verze a kvalitního překladu v pořadu Fakta na ČT 1, sestaven šikovně a mohl by někoho přivést na myšlenky ubírající se poněkud jiným směrem, než je žádoucí. Vláda USA vyzvala sdělovací prostředky, aby obsah projevu neodvysílaly, protože by mohl obsahovat skryté organizační pokyny pro další teroristické akce. Poukázala i na některé viditelné prvky, např. způsob usazení tří dalších mužů kolem bin Ládina, fakt že všichni mají hodinky na pravé ruce apod.

V Afghánistánu se tedy bojuje na poli i v éteru a USA se snaží uchránit obyvatelstvo od vlivu Talibanu.


Autor je šéfredaktorem měsíčníku DX Revue, vydávaném Československým DX klubem (CSDXC), www.dx.cz

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/4899/jak-se-vede-valka-v-eteru/