Čo nalomí hackerov?
Autor: Dušan Ščepka ml. , e-mail: dusan@pcsalon.sk Přidané: 27.07.2001
Na Slovensku a v okolitých štátoch strednej Európy sa satelitný príjem začal rozvíjať až po roku 1987. Dovtedy takmer neznámy pojem parabola, či satelitná súprava bol pre našich občanov tabu.

Prvé firmy zaoberajúce sa satelitnou technikou vstúpili na trh až okolo roku 1990, keď už slovo sloboda príjmu niečo znamenala a bolo možné otvoriť si vlastnú firmu a podnikať. Firiem bolo mnoho, niektoré zanikli po krátkom čase, iné si svoj imidž postupne vytvárali, prepracovali sa do profesionálnej sféry a fungujú doteraz.

Dnes je situácia iná. Obyvateľstvo peniaze nazvyš nemá a aj po vstupe spoločnosti UPC na náš trh, ktorá svoj digitálny balík programov ponúka cez satelit za „ľudové ceny“ sa satelitný príjem neteší až takej obrovskej popularite. Chybu treba pravdepodobne hľadať v neusporiadanom a nesprávne navrhnutom systéme vstupu tejto spoločnosti na trh. Túto otázku však radšej prenechajme mediálnym expertom, ktorí si už správny obraz o tejto firme a jej podnikaní dokážu vytvoriť.

Máloktorí experti však vedia odhadnúť akým smerom sa situácia bude uberať ďalej. Z firiem, ktoré predtým ponúkali originálne dekódovacie karty a dekodéry sa pomaly stávali firmy, ktoré propagovali pirátske výrobky a výrobky, ktoré nie sú homologizované. Situácia sa rapídne zhoršila vstupom niektorých TV spoločností na satelitné nebo. Spomedzi iných môžeme spomenúť Canal Satellite, Cyfra+ alebo aj UPC. Mnohé firmy, hlavne mimo Slovenska, ktoré ponúkali svoje výrobky, klony kariet, preprogramovateľné CA moduly a aj priamo nezaregistrované digitálne prijímače zašli tak ďaleko, že svoje služby vo forme pirátstva ponúkali dokonca prostredníctvom odborných periodík, alebo internetu.

Nedávne príklady z Českej republiky a z Poľska sú však dôkazom, že aj v štáte, v ktorom vysielacia spoločnosť nemá oficiálne zastúpenie je nebezpečné ponúkať pirátske zariadenia na príjem programov. V Maďarsku sa napríklad ponúkali pirátske karty na príjem programov spoločnosti Canal Satéllite s ročnou platnosťou. Jednalo sa o klony kariet, ktoré spoľahlivo fungovali. Firma, ktorá tieto služby ponúkala, oboznámila verejnosť so svojimi aktivitami dokonca pomocou časopisov a iných médii. Na svoj čin nemilo doplatila, keď sa v jej dverách zjavila protipirátska organizácia. A to nie z Maďarskej republiky, ale priamo z postihnutej krajiny, tj. z Francúzska. Maďarská polícia bez väčšieho zdráhania vydala týchto hackerov do rúk Francúzsku, kde budú za svoje činy súdení. Podobný prípad sa stal aj v Poľsku. Množstvo firiem tu ponúkalo pirátske zariadenia na príjem programov poľskej spoločnosti Cyfra+ a Wizja. Ako uviedol nemenovaný zdroj, niektorí občania si ani neboli vedomí, že kupujú pirátsku kartu. Mysleli si, že firma, ktorá im ponúka svoje výrobky to robí oficiálne. Lenže ani takýto argument nikoho pred súdom neobháji. Samotný predajca sa teda stáva nielen likvidátorom svojho majetku, ale ohrozuje svojou činnosťou aj nič netušiacich zákazníkov.

Ako obyčajný radový občan zistí, či nie je firmou oklamaný? Treba povedať, že pre neinformovaných a nezainteresovaných občanov je zváženie a odhadnutie situácie niekedy veľmi ťažké. Niektorý obchodník vie neznalých kupujúcich riadne zmanipulovať a pomocou rôznych zlacnení a výhod dokáže svoj výrobok kupujúcemu doslova vnútiť.

Uveďme si príklad. Ak si niekto chce predplatiť službu UPC Direct, tak je známe, že spomínaná služba sa predáva za jednotnú konštantnú cenu v celej Slovenskej republike. Každý predajca túto sumu (depozit) musí dodržať. Ak ponúka za inú sumu, treba mať na pamäti, že výrobok, alebo služba môžu byť neautorizovaného charakteru. Tiež sa môže stať, že ponúka aj iné programy, ktoré nie sú v oficiálnej ponuke. Vtedy je tiež jasné, že ponúka pirátske karty, pretože autorské práva na ponuku platených programov má na Slovensku jedine UPC a žiadny iný prevádzkovateľ. Programy ako Canal+, TV 1000, Wizja, Premiere a iné nie sú u nás sledovateľné pomocou oficiálnych kariet. Pretože spoločnosti, ktoré tieto programy vysielajú nemajú zatiaľ na Slovensku autorizovaných predajcov.

Iná situácia je napr. pri erotických programoch, kde si prijímacie zariadenie zaobstaráva divák sám a spoločnosť mu sprostredkuje len dekódovaciu kartu. Spoločnosti ako Satisfaction alebo Sex View si je možné predplatiť aj na Slovensku oficiálnou cestou. Club Television Divák však musí vlastniť zariadenie a správny CA modul na ich príjem.

Čo ak ponúka predajca prijímač, ktorý je síce registrovaný v štáte, kde má program autorské práva, ale bol dovezený na Slovensko? Aj v tomto prípade sa jedná o pirátstvo. Kupujúcemu sa môže zdať, že keď je prijímač odblokovaný a programy sa pomocou neho prijímať dajú je autorizovaný aj v našom štáte.. Pravda to však nie je. Registrovaný je v republike, kde autorské práva má, ale bol vyvezený mimo republiku, takže autorské práva stráca a stáva sa z neho neautorizovaný prijímač, teda pirátsky.

Podobných prípadov je na Slovensku mnoho. Napríklad aj originálne prijímače CzechLink v našom štáte pre našich občanov autorizované nie sú. V Českej republike každý platiaci občan koncesionárskych poplatkov má nárok na príjem programov Českej verejnoprávnej televízie zo satelitu, samozrejme ak si zakúpi kartu Czechlink za cca 3000 Kč. Vyplýva to z ich autorských práv a zákonov. Pokiaľ sa program prijíma na spomínanom území, tak je autorizovaný. Ak sa však prijímač vyvezie na Slovensko, možno hovoriť už o pirátskom príjme.

Situácií a možností je naozaj veľa. Kupujúcemu stačí, ak si uvedomí, že akonáhle vlastní prijímač, od ktorého má papiere a má riadne podpísanú zmluvu o príjme v Slovenskej republike, nemá sa čoho báť a môže si pokojne užívať slobody satelitného príjmu.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/49/co-nalomi-hackerov/