První ohlasy ze setkání UPC s médii
Autor: vhr , e-mail: vhr@vhr.cz Přidané: 08.11.2001
Přinášíme našim čtenářům první ohlasy ze setkání UPC se zástupci médií, které proběhlo v pěkném prostředí Národní banky vín na Křižovnického ulici v Praze, dne 6.11.2001.

Na příští týden připravujeme na webu satCentrum hlubší analýzu perspektivy UPC Direct a také reakce na vaše náměty a připomínky, které jste nám mailovali či které jste vyjadřovali v diskusi na našem webu. Byly předané, jak jsme slíbili, odpovědným pracovníkům UPC.

Ti byli opravdu na setkání zastoupeni „v plné sestavě“. V první řadě to byl pan Richard Z. Singer, generální ředitel společnosti UPC Česká republika, a.s., pan Martin Fraj, finanční ředitel a pan Jaromír Glisník, ředitel pro marketing a prodej. Dále UPC zastupovala vedoucí právního oddělení paní Vladimíra Šlegrová, zákaznické centrum jeho ředitelka paní Simona Benešová a pro nás asi nejzajímavější člověk – ředitel UPC Direct, pan Robert Kacovský. Nebyl přítomen, prý z důvodu dlouhodobé nemoci, pan David Weis z technického oddělení (kterého známe z dřívějších aktivit ve vydavatelství Paradis, a který se podílel na vydávání „starého“ magazínu Satelit/Parabola, Satelitu Plus, Satmagazinu, teletextových stránek Satelit na ČT 1 a do konce října byl také technickým vedoucím Sportu 1).

Celé setkání bylo vedené v poklidném, optimistickém duchu, kdy se popíjelo kvalitní víno a po úvodních informacích vedení UPC byl čas i na neformální dotazy novinářů.

Některé informace byly pro nás velmi zajímavé, žádné překvapení se však nekonalo.

Předně hned v úvodu bylo konstatováno, že UPC, přestože situace na našem trhu není dvakrát růžová, nehodlá odejít z naší republiky. Dokonce padlo ujištění, že se nechystá na závěr roku, a ani na první čtvrtletí žádné další zdražování služeb, ať už v kabelových sítích, anebo v UPC Direct.

Naopak je marketing, ve spolupráci se zákaznickým centrem, rozhodnut výrazně zlepšit úroveň zákaznických služeb, a zabývat se i strukturou poskytovaného servisu. Což mne vede ke kacířské myšlence, že by mohlo dojít, i na základě našich – vašich připomínek i k jistému přehodnocení programové struktury nabízeného paketu UPC Direct. Ale taková konkrétní slova na setkání vyřčena nebyla, jen slib, že se tím budou ve společnosti do budoucna určitě zabývat. Takže nezbývá nám, než být optimisty, a očekávat změny k lepšímu.

Další dotazy byly směřované k náhradě za ukončený sportovní kanál Sport 1. Zde generální ředitel pan Singer poněkud zkorigoval předchozí optimistické zprávy o nahrazení Sportu 1 jiným kvalitním sportovním kanálem v češtině. Nadnárodní koncern UPC reviduje svá dřívější rozhodnutí o tvorbě vlastních sportovních kanálů, kromě našeho končí také Sport 1 v Holandsku a zřejmě skončí i polská Wizja sport. V nejbližší době tedy zřejmě nebude mít UPC možnost získat jiný atraktivní a finančně méně náročný sportovní kanál. Práva přenosů NHL již společnost prodala televizi Prima, na fotbal bude mít exkluzivní práva TV Nova a hokej má zase zajištěný Česká televize.

Pro mne velmi zajímavou informací bylo dále sdělení vedení UPC o tom, že požádalo o prodloužení licence na provozování MMDS. Vzhledem k tomu, že se nepodařilo a v nejbližších měsících se asi nepodaří uzavřít licence k provozování sítě mobilních telefonů UMTS, která by využívala frekvenční pásmo, přidělené právě pro MMDS, naskýtá se určitá možnost dostat vyjímku a o několik měsíců tak prodloužit život této „bezdrátové“ kabelovky. Jak bylo řečeno na setkání, i třeba jen další tři měsíce navíc by pomohly UPC k převodu stávajících účastníků na jiný způsob distribuce. Takže pro všechny legální i nelegální diváky kabelovky z MMDS tu vysvitla určitá šance.

To jsou tedy první ohlasy, jak jsem napsal v úvodu, chystáme na příští týden další článek, který se bude podrobněji zabývat současností a budoucností UPC Direct, do té doby snad budeme mít i další reakce od účastníků setkání na naše náměty a připomínky.

Takže shrnutí na závěr – setkání rozhodně nevyznělo jako večírek na rozloučenou, UPC věří, že se ji podaří i přes dnešní problémy zůstat na našem trhu a dále zlepšovat její služby. Nadále bude vedle kabelovek podporovat rozvoj UPC Direct, kde by mělo prý dojít k zlepšení v oblasti marketingu a poskytovaných zákaznických služeb.

Nezbývá nám, než věřit, že vedení UPC ví, jak do budoucna postupovat a že tyto slova promění i ve skutky, tak aby to hlavně poznal co nejdříve náš divák. I nadále budeme rádi, když se budete ke kvalitě poskytovaných služeb společnosti UPC na našem webu dále vyjadřovat, jak k technické kvalitě, tak i k cenám, marketingu, programovým otázkám apod. K tomu vám poslouží naše diskuse, reakce pod hlavními články a také e-mailová adresa upc@vhr.cz, kterou jsme se rozhodli po dobrých zkušenostech i nadále pro vás zpřístupnit.


 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/4906/prvni-ohlasy-ze-setkani-upc-s-medii/