Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Úterý • 16.04.2024 - 19:33:20   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Exkurzia v UPC Slovakia

  Autor: František Teťák, Vladimír Šulík , e-mail: ferot@centrum.cz Přidané: 29.11.2001


V utorok 27. novembra sa v úplne zasneženej Bratislave uskutočnila exkurzia v UPC za účasti dvoch členov DX klubu. Niesla sa v priateľskej komunikačnej atmosfére, príjemnom pracovnom prostredí, za prítomnosti nás, managerky styku s verejnosťou – Pavly Petrlovej a technického riaditeľa – Jána Muzslaya. Bol to voľný rozhovor medzi štyrmi ľuďmi nahrávaný na starý diktafón. Po rozhovore nás previedli po svojich priestoroch, ktoré majú prenajaté od spoločnosti J&T na Lamačskej ceste 3.

UPC Slovensko sa predstavuje...
Začiatky budovania prvej vážnejšej káblovej televízie na Slovensku bolo v Bratislave roku 1992, s frekvenciou do 862Mhz, (dovtedy sa budovali TV káblové siete s frekvenciou do 400MHz), čo je kompletné TV pásmo. Rozvojové plány UPC Slovensko z roku 1993 predpokladali vytvorenie chrbtovej optickej siete, pre všetky mestské časti, pomocou optického kábla (vytvorenie SDH siete). Po ich dotvorení zhruba v roku 1996 sa začalo s komerčnou prevádzkou.

Plány do budúcnosti (Internet)
Už po vybudovaní sa začali úvahy aj o prenose dát v spätnom smere, teda od zákazníka, k hlavnej stanici, bola vybudovaná už taká sieť, ale zistilo sa že kapacita prechádzajúca v spätnom smere je malá a je treba zahustiť optiku, aby na jeden optický prevodník bolo do od 500 do 2000 zákazníkov v závislosti od teritória v akom sa nachádzame. Začali sme s upgrade najskôr v Starom Meste, ktoré je už hotové, ale treba dotiahnuť nejaké drobnosti nato, aby sme mohli začať prevádzkovať iné služby, než je káblová TV. Napríklad otázka Internetu nie je úplne dotiahnutá: nie sú osadené priebežné spätné zosilňovače, nie je osadená kompletná optika. Raz to tak určite budeme, neviem kedy. Máme pozastavené všetky investičné činnosti, rozhodla o tom naša materská firma, ktorá prihliadala na fakty, ako je kúpna sila obyvateľstva, vysoké daňové zaťaženie. Samozrejme nie je to technický problém zabezpečiť.

Otázkou ostáva, koľko zákazníkov by bolo ochotných zaplatiť reálnu cenu za službu internetu. Ak by sme len jednoducho odvodzovali cenu od ceny v susedných Čechách, kde služba Mistrál stojí 980KČ + kurz+ slovenská 23%DPH (v Čechách je 5% DPH), dostali by sme orientačnú cenu 1500 SK na mesiac. Cena musí pokrývať všetky náklady spojené s vybudovaním (napr. dobudovanie siete, prevodníkov a ďalších prvkov siete), ale aj poskytovaním (napr. zabezpečenie konektivity, či modemov pre zákazníkov) tejto služby. Rozhodnutie nezáleží len na nás. V tejto chvíli neviem vôbec určiť, kedy bude Internet na Slovensku. Predovšetkým to záleží na zlepšení situácie. Materská firma je obozretná pri investíciách, investuje iba v krajinách kde má zaručenú návratnosť investície.

Ako je to s kvalitou pri UPC Direct?
Niektoré programy spĺňajú kritériá, niektoré nie, pretože ak si pozrieme na množstvo programov ktoré idú cez jeden kanál, kompresia je tak vysoká že kvalita nie vždy spĺňa kritériá. Čo sa týka obyčajného zákazníka a nemá HiFi stereo s plazmovou uhlopriečkou tak je to pozerateľné, porovnateľné s obrazom prijímaným s Kamzíka. UPC Direct ponúka zákazníkom, ktorí nie sú z rôznych príčin pripojení káblom a chcú sledovať ponuku programov UPC, môžu sa pripojiť pomocou digitálneho prijímača Philips na satelit ASTRA (poloha je 19,2 stupňov východne) za vratný depozit 13 000,-Sk a aktivačný poplatok 2 000,-Sk. V ponuke je v digitálnej kvalite balík 20 kódovaných TV staníc a ďalších voľne šírených 70 TV staníc a 50 rozhlasových s možnosťou doobjednania HBO (350,-Sk) a PRIVATE GOLD (250,-Sk). Zmena výšky vratného depozitu a aktivačného poplatku platná od 8.10.2001 súvisí s problémom krádeží a rôznych podvodov a následných špekulácií (hlavne na východnom Slovensku), ale už máme aj prvých odsúdených - prvých 6 a v konaní je ďalších 200 obžalovaných.

Aká je budúcnosť MMDS?
Zatiaľ beží a vyzerá, že ešte chvíľu bežať bude v takej zostave, ako je. Ako to bude po roku 2003 ešte dnes nie je jasné, či UMTS zoberie časť využívaných frekvencií alebo nie. Aj tak by malo zostať k dispozícii 100MHz, čo je 12-13 TV kanálov. Vysielače MMDS má spoločnosť UPC v Bratislave (vysiela juhovýchodne, s výkonom 10 Wattov na kanál, frekvencia 2100 – 2300 MHz), B.Bystrici (s výkonom 10 Wattov na kanál, frekvencia 2100 – 2300 MHz), Poprade (káblovka je tam zabezpečená len cez systém MMDS) a v Košiciach ( vysiela do kruhu – kruhový diagram, frekvencia 2100 – 2300 MHz). MMDS umožňuje vysielať maximálne 25 programov, ktoré hlavne ponúkajú slovenské, české a maďarské programy

Čo môžete povedať o vašom technickom parku?
Máme 43 hlavných staníc po celom Slovensku, od firiem ako Barco, Fuba, Blancom a Varez.

Plánujete vstúpiť na slovenský telekomunikačný trh po jeho liberalizácii ako alternatívny poskytovateľ hlasovej služby?
V podstate áno. Teoreticky záujem máme, ale, ako to bude konkrétne vyzerať a hlavne kedy, neviem povedať. V okolitých krajinách poskytujeme komplexné telekomunikačné služby, ale či to bude aj na Slovensku a hneď po liberalizácii neviem povedať. Technológia a prevádzka ďalších služieb je veľmi náročná a predovšetkým závisí od pripravenosti trhu a s tým súvisiacej návratnosti vložených prostriedkov.

Neplánujete nejakú predvianočnú akciu?
Do polovice decembra prebiehajú 2 akcie určené pre zákazníkov káblovej televízie.

Prvá je zameraná na tých, ktorí by mali záujem o filmový program HBO. V akcii získajú inštalačný poplatok na HBO iba za 1,- Sk (pôvodne 990,- Sk) a január zdarma.

Druhá akcia je pre tých, ktorí momentálne nevyužívajú naše služby, ale si uvedomili, že káblová televízia im chýba. Teraz sa môžu dať znovupripojiť iba za 1,- Sk (pôvodne 350,- Sk) a ako bonus získajú HBO do konca roka 2001 zdarma a naviac budú zaradení do zlosovania o 5 TV a 1 domáce kino zn. Panasonic.
Stačí zavolať na našu infolinku 02/594 22 444 alebo objednať si prostredníctvom www.upc.sk.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 4   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
29.11.2001 • TA3 v základnej ponuke UPC Česká republika [ 1 ]
21.11.2001 • Zveme vás 27.11. na exkurzi do UPC Slovensko
08.11.2001 • První ohlasy ze setkání UPC s médii [ 11 ]
30.10.2001 • Jak se vede válka v éteru [ 3 ]
09.04.2001 • Kulturní rádia jako databanka
09.04.2001 • ČRo 1 - Radiožurnál zahájil provoz zpravodajského serveru iŽurnál

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  TV3 - sorry ! 

05.12.2001 06:28 • anonym
TV3 uz nebudes pozerat, daju tam urcite TelePrior 2 alebo madarov 2. Takze budes platit za jeden tv kanal a sedem len tak, aby mali v UPC na vyplaty.
 
 
  Sú fakt Dobrí!!! 

03.12.2001 09:05 • RadoN
Z príspevku sme sa jasne dozvedeli, že chyba je v Slovákoch,a hlavne u Nás východných.Ďalej sme sa dozvedeli,že oni za nič nemôžu, a že sú najlepší.(škoda že nepíska Pročko)Keď chcete internet tak to bude stáť ”LEN” asi približne cca 1.500,- Sk.

No čo to je,nič,”smiešne penáze”.A ešte že oni robia čo môžu. Ďakujeme,....Ďakujeme,....Ďakujeme,....Ďakujeme,....Ďakujeme,....Ďakujeme,....Ďakujeme,....
 
 
  Ako je to s kvalitou pri UPC D 

30.11.2001 09:50 • anonym
Vo vete: . V ponuke je v digitálnej kvalite balík 20 kódovaných TV staníc.... by som vypustil slovo KVALITE. Oni asi nemaju pojem co je digitalna kvalita.
 
 
  Zamyslenie nad ponukov .... 

30.11.2001 06:57 • JANO
”Paci” sa mi vianocna akcia UPC, ale ....

Vlastnim satelitny komplet, a uvital by som alternativne pripojenie kablovou televiziou na prijem ceskych a slovenskych programov. Myslel by som si, ze ked si dam zaviest kablovu zakladnu ponuku od UPC, tak tam budem mat 8 programov, ktore si vyberiem. Ale omyl priatelia. V zakladnej ponuke, ktoru si nemozem naskladat, je STV1,STV2,GLOBAL,MARKIZA - stanice, ktore chytam aj teraz na normalnu antenu a navyse platim koncesionarsky poplatok, dalej tam je blbi shop kanal TelePrior, madarska televizia 1 a TV3,TA3 - jedine dva kanaly, za ktore by som v tejto ponuke platil. Ale pozor nie 130,- sk ale 30 sk mesacne. Uz ani nehovorim, ze si nemozem dat do zakladu (8-programov) ine programy. Ked mam platit, tak za programy, ktore si sam vyberiem ! Inac to je o nicom.
 
 
Celkový počet komentářů: 4 / zobrazují se: 1 ... 4

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist