TV 3 přerušilo vysílání!
Autor: vhr , e-mail: vhr@vhr.cz Přidané: 03.12.2001
Jak jsme již informovali na našem webu v sobotu 1.12., krizová situace v této malé soukromé televizi nabrala v závěru měsíce listopad obrátky - více než šedesát ze stovky zaměstnanců TV 3 obdrželo hromadnou výpověď a televize vyráběla již pouze zprávy a politickou talkshow zpěváka skupiny Žlutý pes Ondřeje Hejmy nazvanou Bez kravaty. Generální ředitel Jan Martinek podal přihlášku do výběrového řízení na funkci ředitele zpravodajství České televize a mluvčí televize Barbora Bělíková ukončila pracovní poměr k 30.11.2001. Celý sobotní program a část nedělního proběhlo na TV 3 podle plánu (např. včetně totalitního filmu s majorem Zemanem Rukojmí z Bella Vista), večer se však na obrazovce objevil text, který signalizuje konec vysílání této televize:

Na základě rozhodnutí Rady pro rozhlasové a televizní vysílání č.j. Rup/38/01/2733 ze dne 20.11.2001 je společnost TV3, a.s. nucena ukončit vysílání ke dni 6.12.2001. Věříme, že nejde o definitivní řešení.

O povolení k přerušení vysílání požádal Radu majitel licence Martin Kindernay, který se již na začátku listopadu (tedy ještě před jejím zasedáním), rozhodl, že dne 7.11. vypne všechny pozemní vysílače TV 3 a z hradeckého studia odvezl klíčovou záznamovou a vysílací techniku. Pražská redakce však i po tomto termínu vytvářela normální program, který byl majitelem licence označován za neautorizovaný - pirátský. To už však už byl jen závěr dlouho trvajících rozporů. TV 3 se dostala do problémů, když Kindernay převedl bez vědomí dosavadního investora EMV (European Media Ventures) licenci na svou společnost RTV Galaxie a pak následně vyzval EMV ke vstupu do firmy. EMV nabídku odmítlo s tím, že nebude investovat do TV 3 bez jistoty, že televizi bude kontrolovat prostřednictvím licence. Za porušení dohod o budoucím převodu licence teď požaduje na Kindernayi 105 miliónů korun. Ten však zřejmě na vyrovnání nepřistoupí, protože chce sám zahájit vysílání ”své” TV Galaxie a tak nás asi opět čeká mezinárodní arbitráž, podobná kauze TV Nova. K poslednímu prosinci má také TV 3, podle dřívějšího plánu, ukončit členství v Asociaci televizních organizací a její sledovanost již nebude měřena peoplemetry.

Signál televize jsme mohli dosud sledovat ze satelitu na dvou transponderech - volně v digitálu z paketu Czechlink (Eurobird 1, 28,5 východně, frq.12,607 H, SR 27500, FEC 3/4) a kódovaně v paketu UPC Direct (Astra 1, 19,2 východně, frq.11,875 H, SR 27500, FEC 3/4). Pozemně pak z vysílače Praha-technické muzeum na Letné (11.k H), Praha-město II na Strahově (28.k H), Jablonec nad Nisou-radnice (45.k H) a Hradec Králové, vysílač Chlum (46.k H). Stanice TV 3 byla šířena také v kabelových sítích v ČR i na Slovensku.

Po loňském ukončení vysílání VTV a nedávném vypnutí TV Luny tak jde zřejmě o konec další soukromé televize v našich zemích.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/4927/tv-3-prerusilo-vysilani/