Nemohu se rozhodnout - poraďte jaký satelitní přijímač si pořídit…
Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 23.04.2003
V poslední době se v naší redakci nakupily dotazy čtenářů, kteří se rozhodují, že si pořídí nový satelitní přijímač, ale váhají s volbou. Na základě neúplných a často rozporuplných informací z médií, od prodejců ale také od známých neví jak se rozhodnout. Zda si pořídit levný a jednodušší přístroj, osvědčený, ale koncepčně již trošku starší přijímač či poslední novinku od neznámé a neprověřené značky.

Ale těch otázek je mnohem více: jak to bude do budoucna s podporou dekódovacích systémů, je lepší vlastnit receiver s vestavěným dekodérem či vkládat externí modul, co říkáte na hard disk… A zvládnul bych Dreambox když zvládám na počítači jen základní kancelářský software?

To je jen na ukázku několik z mnoha vašich dotazů, na které bychom chtěli postupně společně najít odpověď. Protože se nedá toto rozsáhlé téma shrnout do jednoho článku, rozhodli jsme se připravit pro vás na měsíc květen pokračování naší Satelitní školy, a to páté třídy Základní školy, věnované právě satelitním přijímačům. Zde si popíšeme a představíme jednotlivé skupiny receiverů a určitě po přečtení celé této třídy a zodpovězení kontrolních otázek vám hned bude jasno. Aspoň teoreticky. Pokud budete chtít konkrétní tipy a praktické testy, pomůžeme vám možná v rozhodování se v několika článcích Seznamte se… V redakci se nám totiž v poslední době sešlo několik zajímavých satelitních přijímačů s různou výbavou. O jaké typy se jedná vám možná poodhalí hromádka přijímačů na ilustrační fotografii…

Ale abyste nečekali až na Školu a měli také něco do diskuse pod článkem, pokusím se ještě dnes naťuknout některé okruhy, zahrnující otázky z úvodu. Pokuste se zareagovat a vyjádřit svůj názor, co si vy o tom sami myslíte. Za váš názor předem děkujeme, určitě někomu pomůže.

1. okruh: Konzervativní zákazník požaduje prověřený a osvědčený model přijímače, s podporou a servisem. Bohužel tento receiver již nemá některé funkce, grafiku a možnosti jako nový model, i když bude jistě spokojeně sloužit (např. Humax 5500, Nokia 9800 aj.). Na druhou stranu progresivní prodejci dnes nabízejí nové, ale u nás zatím ne moc známé značky s mnoha novými funkcemi a ovládáním (např. DigitAllWorld, Kaon, eMtech aj.). Jak se rozhodnout?

2. okruh: Přestože doba úspěšného dekódování většiny dostupných satelitních programů je už za zenitem své největší slávy a stále více providerů opouští „jednotkové“ systémy, ptá se takřka každý nový satelitní divák před nákupem po možnostech a způsobech dekódování. Co upřednostnit – vestavěný dekodér, patchované systémy 5in1, externí CAM typu Magic anebo „inteligentní“ programovatelné UCAS moduly? Co je podle vás perspektivnější do budoucna, právě s ohledem na přechod do zabezpečenějších dvojkových systémů?

3.okruh: Hard disk v satelitním přijímači - ano či ne? Budou vůbec „průměrní“ satelitní fanoušci zvládat počítačové editace předvoleb, upgrade software, hledání na internetu v cizojazyčných uploadech, doplnění klíčů při změnách kódů, další zpracování a střih obrazových záznamů, sdílení disků, atd…? Je receiver Dreambox vůbec vhodný pro člověka nezasaženého výpočetní technikou?

Jsou to zajímavé okruhy otázek, na které asi nebudou stoprocentně jednoznačné odpovědi. Ale stojí za to o nich diskutovat…

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/494/nemohu-se-rozhodnout-poradte-jaky-satelitni-prijimac-si-poridit/