TV Global se změní na JOJ TV - geneze vzniku nového názvu a loga
Autor: vhr , e-mail: vhr@vhr.cz Přidané: 22.12.2001
Událostí minulého týdne na našem mediálním trhu bylo představení nového názvu a loga slovenské TV Global po vstupu Novy. Pokud jste ještě neslyšeli genezi vzniku a neviděli, jak bude nové logo vypadat na televizní obrazovce, přečtete si výklad generálního ředitele TV Nova, dr.Vladimíra Železného z jeho předvánočního pořadu Volejte řediteli:

„Jak víte, jsme na Slovensku, máme na Slovensku televizní stanici, někdy v prvním čtvrtletí příštího roku ji znovu nastartujeme a nastartujeme ji s novým jménem. Snad vás bude zajímat, jaké úvahy vedou televizní profesionály a televizní grafiky a televizní odborníky při výběru jména televizní stanice.

Vy si vzpomínáte, jak vzniklo jméno Nova – jméno Nova vzniklo z rozsáhlé soutěže diváků a mimochodem tehdy vyhrála divačka z Bratislavy, která jako první poslala název Nova. Vyhrála tehdy na tehdejší dobu (byl to rok tuším 1993), vyhrála ohromující částku 1000 dolarů. Dnes už to není taková ohromující částka, jako to byla v tom okamžiku.

My jsme v případě Globalu přistoupili k tomu jménu trochu jinak, řekli jsme si: definujeme si ideální kritéria na to, jaké by to jméno mělo být. A tak jsme definovali. Vycházeli jsem z toho, co je lepší – jednoslabičné, dvojslabičné, trojslabičné jméno televize? Samozřejmě, že jednoslabičné, čím kratší, tím lepší. Dvojslabičné je ještě tolerované, trojslabičné už je trochu na pomezí, no čtyřslabičné, to už určitě ne! Za druhé jsem si kladli požadavek, aby v něm byla ta naše spirálka, ta naše červená spirálka, čili písmeno O, neboť v Nově, jak víte, nahrazuje písmeno O. Pokud možno, aby ta spirálka byla uprostřed toho názvu, nebo někde, aby dělala centrální terč, aby příliš nezneklidňovala nějakou asymetrií. Zásadní požadavek byl, aby to nebylo slovo umělé. Aby to bylo slovo slovenské, aby to bylo slovo živé. Aby to bylo slovo, které opravdu vyjádří to, že je to opravdu slovenská stanice a že vysílá na slovenském území. Nechtěli jsme žádné umělé napodobeniny – všechny ty Top hit, taková ta internacionální slůvka jsme zavrhli hned jako první - a přicházela řada dopisů, ve kterých tato jména byla navrhována. Nechtěli jsme ani do nějaké přímé konfrontace s dosavadními názvy, které televize na Slovensku mají. Nechtěli jsme být ani Grófka, ani Velkovojvodkiňa ani něco takového. Ani náhodou.

A pak jsem si vzpomněl, že kdysi v sedmdesátých letech a začátkem osmdesátých let, když jsem působil hodně na Slovensku (v první polovině osmdesátých let), tak se tradovalo, říkalo se, že slovenské ženy v okamžiku, kdy jsou hodně rády – a těch radostí může být v životě mnoho, ale i při těch radostech, o kterých nebudu mluvit konkrétně, protože jsme před desátou hodinou večerní - že vykřikují jedno slovenské slůvko. Krásné citoslovce – slůvko JOJ. A tak jsme si řekli: my chceme být radostná televize, my chceme být televize, která přináší radost, pohodu, zábavu – proč ne JOJ TV, chcete-li, nebo Televízia JOJ, nebo JOJ televízia, A tak jsme se rozhodli pro tento krátký název. O má uprostřed, je to slovenské, začínají tím slovenské písničky.

A samozřejmě po té začaly trochu problémy. Protože přišli naši slovenští kolegové a říkali: no nám se to na první poslech báječně líbí, zvlášť, když nám to takto vysvětlíte, od čeho to odvozujete, ale víte, my máme také slovo jojkať – to znamená naříkat, joj se neříká jenom v okamžicích rozkoše, ale říká se také když si spálíte ruku, říkáte joj, joj, joj! A my jsme si říkali budiž, i to přijmeme, protože konkurence na Slovensku si bude říkat: Joj, joj, joj, to tu máme televizi a divák, slovenský divák, ten si bude říkat: Joj, máme novou televizi.

A jaké logo jsme postavili, podívejte se na to logo, takto nějak bude vypadat. Ještě není úplně vypucované graficky, ale takhle nějak bude vypadat. Však vidíte tady spirálu, vidíte, že je symetrické, je centrální, že splňuje všechno to, co jsme od tohoto loga chtěli.

A jak bude vypadat na obrazovce - podívejte se, jak by vypadalo vedle mě na obrazovce, dáváme ho do protějšího rohu, abychom nerušili Novu, která ve vysílání musí být vysílána podle nového zákona, ale JOJ bude vypadat nějak takto na obrazovce nové slovenské televize.

Tak to je asi všechno k tomu názvu, tento název jsme před dvěma dny oznámili slovenským novinářům a teď už začne konkurence vymýšlet, co všechno by mohla na to jméno mohla vymyslet – ať vymýšlí! Ono je to slůvko opravdu živé, veselé a je to - JOJ!“

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/4943/tv-global-se-zmeni-na-joj-tv-geneze-vzniku-noveho-nazvu-a-loga/