Zmizí TV Nova ze slovenských a TV Markíza z českých kabelových sítí? – II.část
Autor: vhr , e-mail: vhr@vhr.cz Přidané: 20.01.2002
Když jsme na začátku prosince připravovali stejnojmenný článek, netušili jsme, kolika se mu dostane ohlasů. Samozřejmě negativních, kdy si čtenáři nepřáli přijít o program „zahraničí“ komerční televize z nabídky své kabelové sítě. Dokonce se spekulovalo s úvahou, že TV Markíza má oproti Nově zabezpečená autorská práva i do České republiky. Tomuto tvrzení napomáhá i zkušební vysílání Markízy přes satelit Eurobird 1 v paketu Czechlink (28,5 východně, 12,607 H, SR 27500, FEC 3/4). Sice se jedná o kódované vysílání, ale mnozí majitelé oficiálních karet již vědí jak na to, aby tento program mohli sledovat i za hranicemi Slovenska.

Asi jiné to však bohužel bude u Novy, kdy její generální ředitel Vladimír Železný přiznal, že pravděpodobně tato úspěšná česká stanice v dohledné době zmizí ze slovenských kabelů. Jak sám uvedl dne 19.1.2002 „není to tím, že by se na Slovensku objevilo JOJ. JOJ TV je naopak něco, co trochu řeší ten problém. Ale Nova by zmizela stejně, bohužel musí zmizet pod tlakem zákona o autorských právech. Protože celá řada pořadů, které vysílá televize Nova mají autorská práva výhradně pro území České republiky. Nám jsou udělována výrobci, distributory, zejména v Hollywoodu. A v okamžiku kdy umožníme, aby se náš celý program vysílal na kabelu na nějakém jiném teritoriu, žádáme toho provozovatele, aby bezpečně vypořádal všechna autorská práva pro ono teritorium. Leč se tak nestalo“. Slovenské kabelové společnosti, dle slov Vladimíra Železného, nevypořádávají tato práva z mnoha pochopitelných důvodů. „A my zase z pochopitelných důvodů musíme odebrat souhlas k šíření televize Nova. Takže Nova zůstane na slovenském území pouze tam, kde má přirozený přesah terestrický, to znamená vzduchem. Signál vzduchem zůstává, tak je to ve všech zákonech, včetně autorských, to se připouští. Do kabelu ne! Ale v kabelech se objeví JOJ a časem, neříkám hned - bude to trvat, bude důstojnou náhradou televize Nova. Takže není to naše vina, je to problém spojený s autorskými právy“.

Tolik informace Vladimíra Železného, která mnohého diváka na Slovensku jistě nepotěšila. Je ale ještě jedna, i když ne moc populární metoda, kterou používají některé televize při přenosu pořadů přes satelit, pro která nemají uvolněná autorská práva – a to vysílat jen titulek či obrázek, informující o dočasném přerušení vysílání, které se objeví opět po skončení neuvolněného programu. Takto ve svých začátcích vysílala například hamburská TV NORD (N3), a také Fox News či jiné programy přerušují při přenášení zejména reklam své volné satelitní šíření. Nebylo by to rozhodně nějaké zvlášť vítané a populární opatření, ale zase na druhou stranu by to bylo lepší, jak přijít o celý program sledované (ale bohužel od roku 1993) zahraniční televizní stanice.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/4979/zmizi-tv-nova-ze-slovenskych-a-tv-markiza-z-ceskych-kabelovych-siti-ii-cast/