Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 25.04.2024 - 21:47:30   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Návšteva v TA 3 - „Tak vyzerá slovenská CNN“

  Autor: Ján Blažek , e-mail: janblazek@stonline.sk Přidané: 29.01.2002


23. septembra 2001 sa diváci u nás a aj v zahraničí dočkali zahájenia vysielania prvej slovenskej spravodajskej televízie TA3. „Správy 7 dní v týždni, vždy aktuálne, vždy naživo a dostupné skoro všade a pre každého.“ To je recept na úspech špecializovanej televízie.
Jediný slovenský televízny program vysielaný zo satelitu sa v pomerne krátkej dobe môže pochváliť nielen záujmom zo strany divákov, ale aj technickými prvenstvami.

Ponúkame Vám rozhovor s technickým riaditeľom TA 3, pánom Sedlákom, v ktorom nám popísal cestu programu zo štúdia na naše obrazovky, ale aj ostatné zaujímavosti ohľadne vysielania TA3:

Čo je vlastne „bezpásková televízia“?
Červená lampička s nápisom „vysielame“, zhasne počas dňa iba na pár minút. Spravodajstvo totiž nevysielame ako všetky ostatné televízie zo záznamu, ale naživo.
TA3 je prvá spravodajská televízia na Slovensku a prvá bezpásková televízia v Európe.
Moderátori si môžu odpočinúť len počas predpovede počasia (ktorá je ako jediná z „pásky“) a krátkych reklamných blokov. Môžeme sa pochváliť prvenstvom v skoro nepretržitom živom vysielaní počas dňa. Mimochodom pracujeme skutočne bez videopások, pretože pre záznam a spracovanie videomateriálu používame harddisky.

Ako funguje spravodajská televízia?
Zákulisie televízie nie je schované v desiatkach anonymných kancelárií v niekoľkoposchodovej budove, skôr naopak. U nás je na prvom mieste tímová práca ako vo veľkom „včelom úli“. Každý vie o činnosti druhého a spravodajský materiál sa tvorí rýchlo a efektívne. Aj divák môže tak trochu nakuknúť do živého diania v redakcii. V pozadí, za veľkým sklom sa nachádza pracovisko, ktorého dianie je autentické a živé. Diváka nakoniec poteší aj ľudskosť redaktorov, ktorých môžu pristihnúť že na PC hrajú karty, pojedajú bagety (čo je už v snímanom obzore zakázané), alebo čítajú noviny. Ak si to nevšimne šéf, tak iste zvedaví diváci. Taká však je živá televízia „bez pásky“.

Je TA 3 káblový program?
Spravodajská televízia TA3 je dostupná skoro vo všetkých káblových rozvodoch na Slovensku a prostredníctvom satelitného vysielania aj v rámci celej Európy. Od začiatku vysielania TA3 šíri aj česká UPC a mnohé ďalšie káblové spoločnosti. Napriek tomu, že je vysielanie TA 3 šírené predovšetkým v káblových sieťach, sme veľmi radi, že nás sledujú aj individuálni satelitní diváci. Predstavujú totiž veľký divácky potenciál. Slovensko sa môže pochváliť najvyšším percentuálnym podielom satelitných súprav na občana v Európe. Vysielanie zo satelitu bolo pre nás samozrejmosťou.

Prečo ste sa rozhodli pre vysielanie z družice Intelsat na pozícii 1 stupeň západne? Prečo nie v balíku CzechLink, ktorého príjem je rošírený aj v SR?
Dôvodov bolo niekoľko. Hlavným z nich bola technická realizácia prenosu signálu na družicu. U nás túto možnosť ponúka iba veľmi málo spoločností. Nakoniec padla voľba na škandinávsku spoločnosť, ktorá ponúka službu prenosu programu na družicu, ktorej signál pokrýva naše územie dostatočnou intenzitou. Družica Intelsat 707, ktorá sa nachádza na pozícii 1 stupeň západne, je známa ešte z vysielania VTV, čiže káblové spoločnosti aj individuálni diváci ju majú ešte živo v pamäti. Dnes je satelitné vysielanie samozrejmosťou skoro vo všetkých krajinách světa, a ani Slovensko by tu nemalo byť výnimkou.
Samozrejme, že sme si toho vedomí, že pozícia 1 stupeň západne nie je „hneď vedľa Astry“, ale v dobe otočných zariadení pre digitálny príjem by to pre vážnych záujemcov nemal byť problém. Koniec koncov aj ostatné slovenské programy, ktoré plánujú vysielať prostredníctvom satelitu, budú pravdepodobne umiestnené na rôznych družiciach.

Ako je realizovaný prenos programu na družicu?
Zo štúdia je signál prenášaný na vysielač Bratislava- Kamzík a odtiaľ do Slovenskej televízie, kde je up-link Telenoru. Tu sa signál digitalizuje a prenáša na družicu, ktorá ho ďalej šíri na plochu skoro celej Európy.

Abonenti programového balíka UPC Direct očakávali už dávnejšie avízovaný vstup do tejto platenej služby. Aká je situácia dnes?
Vstup do programového balíka UPC Direct bol plánovaný už na začiatku vysielania, ale k realizácii by malo dôjsť až teraz. Dňa 10.1.2002 požiadala TA 3 Radu pre vysielanie a retransmisiu o rozšírenie doterajšej licencie. Zmenu požaduje v doplnení spôsobu šírenia programu televízie prostredníctvom služby UPC Direct. V prípade, že RVR bude akceptovať túto žiadosť, príjem TV stanice TA3 sa rozšíri aj o tie slovenské domácnosti, ktoré sú predplatiteľmi tejto služby.

Zahraniční rodáci mali veľmi veľkú radosť zo satelitného vysielania TA 3. Odkiaľ ste zaznamenali ohlasy divákov ?
Okrem Slovenska bol značný záujem o náš program v Českej republike, kde už mnohí satelitní diváci vlastnia digitálne prijímače. Ožili komunity Slovákov v zahraničí, ktoré nemali dlhú dobu žiadnu inú možnosť sledovať dianie u nás. Jedná sa o skoro celú Európu a výnimkou nie je ani Škandinávia, kam je družica Intelsat namierená.

S akými technickými problémami sa môžu individuálni satelitní diváci stretnúť pri príjme TA 3 ?
Nie je tajomstvom, že skoro pri každom programe sa môžu vyskytnúť problémy s príjmom. Nie je tomu inak ani u nás. Aj keď je týchto prípadov veľmi málo, je dobré, ak sa o nich vie. Za problematické prijímače sa môžu označiť jednoúčelové prístroje ako napríklad Philips (pre príjem platenej televízie UPC z Astry) alebo Grundig. Tieto prístroje nemusia program TA 3 načítať, čiže je lepšie zadať vyhľadávanie všetkých programov. Prijímače Grundig dostanú softvérovú úpravu , ktorá vyrieši problém spracovania teletextu TA3 a Humax rady 5500 a 5600 majú v aktuálnej verzii softvéru odstránený problém zvukového asynchrónu, ktorý sa prejavoval už v minulosti pri príjme tv Luna a Global.
Pre všetkých majiteľov satelitných súprav s digitálnym prijímačom ešte raz pripomíname, že programu TA 3 je vysielaný z družice Intelsat 707, ktorá sa nachádza na pozícii 1 stupeň západne. Príjem signálu z tejto družice si vyžaduje použitie parabolickej antény rozmeru od 90 cm s univerzálnym širokopásmovým konvertorom a digitálny satelitný prijímač (MPEG2/DVB). Satelitní diváci, ktorí mali možnosť príjmu VTV v digitálnej forme, nebudú mať s príjmom TA 3 žiadne problémy. Príjem TA 3 si vyžaduje také isté technické zariadenie ako svojho času VTV.
Staršie satelitné prijímače neumožňujú príjem digitálneho signálu, a ani nie je možné ich upraviť pre digitálny príjem. Ani staršie konvertory neumožňujú digitálny príjem, pretože nepracujú v celom frekvenčnom pásme. Výmena starej satelitnej súpravy za novú zatiaľ nie je nutnosťou, ale možnosť príjmu TA 3 iste mnohých záujemcov o digitálny satelitný príjem povzbudí. Nemusíte starý satelitný prijímač hneď vyhodiť. Väčšina digitálnych prijímačov umožňuje aj využitie analógového prijímača. Staršie konvertory treba vymeniť za nové. Parabola Vám zostane, čiže vymeníte konvertor a prijímač a môžete sledovať digitálnu satelitnú televíziu. Ak ste doteraz sledovali iba programy z družíc Astra a chcete sledovať TA 3, musíte parabolu pootočiť viac smerom na západ. Na presné nastavenie môžete použiť aj merač signálu digitálneho prijímača, alebo sledovať obraz na analógovom prijímači. Keď ste družicu Intelsat 707 našli, stačí len aktivovať automatické vyhľadávanie programov. (Ak by ste chceli tento program nastaviť manuálne parametre pre príjem sú: frekvencia 11,540 GHz, vertikálna polarizácia, prenosová rýchlosť 26 MS/s, FEC ¾).
Vysielanie TA3 je voľne dostupné divákom z celej Európy, a podobne ako pri ostatných televíziach, ktoré vysielali prostredníctvom satelitu, získa veľa priaznivcov aj v zahraničí. Slovenskí a českí občania, žijúci mimo územia SR, takto môžu sledovať „otvorené okno“ diania na Slovensku.

Ján Blažek
JanBlazek@sat-club.org
www.satforum.sk


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
11.01.2002 • Gladiátor - nová interaktivní soutěžní hra na ČT1
22.12.2001 • TV Global se změní na JOJ TV - geneze vzniku nového názvu a loga
29.11.2001 • Exkurzia v UPC Slovakia [ 4 ]
29.11.2001 • TA3 v základnej ponuke UPC Česká republika [ 1 ]
21.11.2001 • Zveme vás 27.11. na exkurzi do UPC Slovensko
08.11.2001 • První ohlasy ze setkání UPC s médii [ 11 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist