„Satelitní MMDS“ v Luhačovicích
Autor: vhr , e-mail: vhr@vhr.cz Přidané: 07.02.2002
Včera jsem byl na montáži v pěkném lázeňském městě na jihovýchodní Moravě, v Luhačovicích. Protože jsem na místo instalace satelitu dojel až pozdě odpoledne a počasí bylo sychravé a podmračené, rozhlížel jsem se nejprve orientačně, jak jsou směřované paraboly na okolních domech a tedy jak bych měl co nejlépe umístit anténu.

A v tu chvíli jsem znejistěl. Docela mne šokovalo, když jsem viděl tři paraboly v ulici, a každou orientovanou úplně jiným směrem. Když říkám úplně, tak myslím opravdu úplně. Tj. mimo u nás „normálně“ sledovatelný satelitní orbit. Ofsetové antény velikosti „philipsácké UPC“ byly směrované na sever, či na severozápad a skloněné do horizontální roviny, tedy zcela evidentně nesměřovaly vůbec na žádnou družici! Vrtalo mi to hlavou a tak jsem se zeptal jednoho místního občana, který mi v zápětí podal vyčerpávající vysvětlení:

Luhačovice mají vlastní MMDS na satelitních frekvencích!

Je to dobrý nápad – každý abonent má klasický „starý“ analogový receiver se vstupní frekvencí 950 – 2150 MHz, k příjmu stačí malá ofsetová parabola do 60 cm a universální konvertor 9,75/10,6 GHz. Vysílání je realizované na kmitočtech v Ku pásmu. A jaké je obsazení kanálů?

ČT 1...........11,710 GHz
Nova...........11,760
Info kanál..11,798
MTV............11,825
ČT 2...........11,875
Prima.........11,902
STV 2.........11,942
TV 3............11,988
Eurosport .12,015
DSF............12,070

Hlavní vysílač těchto 10 kanálů je umístěn na hotelu Zálesí. V městě dále najdeme tyto další vysílače – převaděče: Městský úřad, Masarykova 52, Družstevní 836, ZŠ Luhačovice a Pension Strahov v Pražské čtvrti.

Tímto netradičním způsobem se daří zabezpečit v kopcovitém terénu dobrý signál televize pro desítky rodin. Příjem na pozemní antény je v tomto lázeňském městě velmi špatný a tak je pro mnohé tato ”satelitní MMDS” jedinou alternativou. Navíc bylo možné oprášit staré, ještě funkční analogové receivery, které byly doplněny jenom o nový universální konvertor a přepínač 22 kHz pro horní pásmo. Dobrý nápad, nemyslíte?

Nevím, zda je ještě někde jinde v České republice či na Slovensku používaný obdobný způsob distribuce signálu, ale pokud i u vás funguje podobná „kabelovka“, napište o tom k nám do redakce.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/5006/satelitni-mmds-v-luhacovicich/