Zasáhne dvouletá záruční doba český satelitní trh?
Autor: vhr , e-mail: vhr@vhr.cz Přidané: 11.02.2002
V prodeji veškerého spotřebního zboží - a tedy i satelitní techniky, dojde již brzy v České republice k významné změně. Od příštího roku bude totiž platit dvouletá záruční doba. Až dosud jsme měli ze zákona na reklamaci zakoupeného zboží lhůtu jen půl roku. Ale poslanci Sněmovny v pátek přijali novelu Občanského zákoníka, kterou takto zrovnoprávnili tuzemské spotřebitele s občany Evropské unie. Pokud vše půjde dobře (zákon ještě musí projít Senátem a podepsat ho prezident), bude novela platit od 1. ledna roku 2003.

Navzdory změně zákona přiznávají experti, že výhoda zůstává na straně obchodníků. Rozhodnutí o uznání reklamace zůstává totiž stále na nich. Jedinou možnost, jak ho případně zvrátit a dostat své peníze zpět, má poškozený u soudu. Málokdo se však ale do soudních sporů o spotřební zboží pustí, protože není jistota, jak soud skončí. A přesto se musí předem zaplatit znalecký posudek, advokát, soudní poplatky. Navíc je v zákoně výjimka na výrobky, které přišly na trh před začátkem účinnosti zákona, tedy do konce letošního roku. Takové výrobky byly vytvořeny s tím, že záruční lhůty jsou jen půl roku.

A jaká je současná praxe? Uvedu pár příkladů právě z oboru satelitní techniky. Z důvodu reklamy či antireklamy však nebudu uvádět názvy zmiňovaných firem.

Jistá společnost prodávala receivery pro příjem českého paketu pro obchodníky s roční zárukou. Ta ale platila jen od data vyskladnění přijímače ze skladu. Protože se stalo, že od prvního distributora koupil zboží další obchodník a teprve od něj pak koncový zákazník, mohlo dojít k podstatnému zkrácení záruční doby až na ze zákona předepsaných šest měsíců. A pak se přihodil problém - receiver dokonale „vytuhnul“ právě sedm měsíců po prodeji a díky tomu, že „ležel“ ve skladech obchodníků několik měsíců, došlo k překročení 12 měsíců od vyskladnění. Zmiňovaná společnost reklamaci neuznala a tak byl vadný receiver odeslán na náklady zákazníka k opravě do Irska. Oprava jej nakonec vyšla na skoro 6 tisíc korun, což se rovnalo takřka polovině ceny nového přístroje. A ještě, protože podle Obchodního zákoníka není na rozdíl od Občanského stanovena doba opravy (30 dní), „poslední“ prodejce musel nešťastnému zákazníkovi na dobu této několikaměsíční opravy zapůjčit jiný receiver.

Podobná je praxe u tzvn. šedých dovozů, mimo naše oficiální dealery určité značky. V Evropské unii, jehož je členem i náš západní soused, již platí dvouletá záruční lhůta. Pokud náš obchodník ale má zájem o dovoz jejich zboží, je mu většinou nabídnuta možnost pouze roční výměny vadného zboží „kus za kus“, protože jsou příhraniční velkoobchody většinou obeznámeni s naší legislativou a nebudou si proto sami dělat problémy.

Ale abych jen nehaněl, i u nás jsou už firmy, nabízející již dnes dvouletou záruku na prodávané zboží. Většinou to pak sami inzerují v cenících. Od ledna je ale budou muset následovat i všichni ostatní.

Novela Občanského zákoníku vylepšuje pozici spotřebitele nejen při reklamaci, ale i po ní. Pokud obchodník uzná svoji chybu, musí dát na přání zákazníka. Ten může požadovat vrácení peněz, výměnu zboží nebo opravu. V současné době může obchodník nechat reklamované zboží pouze opravit. Peníze ze zákona vrací až po opakovaném výskytu stejné vady (zpravidla po třetí závadě).

Novela zákona však neodstraní věčný omyl mnohých zákazníků, kteří si pletou záruční lhůtu s dobou životnosti. Záruka se vztahuje pouze na vady způsobené použitým materiálem, špatnou konstrukcí výrobku nebo nekvalitně odvedenou službou. Toto se novou úpravou Občanského zákoníka nemění.

Na druhou stranu se zase může stát, že poněkud „vypočítavý“ zákazník si bude chodit těsně před vypršením dvouleté záruční lhůty ke svému prodejci upgradovat svůj „zastaralý“ receiver za nový. Jako důvod bude stačit to, že při přepínání předvoleb zatuhává. A ruku na srdce, komu z nás určitý typ „korejce“ či „skandinávce“ ještě nezatuhnul?

Podle mne je dvouletá záruka dobrým krokem do Evropy, i když toho budou někteří jedinci aspoň z počátku asi zneužívat. Také se v některých médiích tvrdí, že se hned na začátku roku díky novele zvednou ceny. Obchodníci prý budou chtít mít určitou rezervu na pokrytí většího množství reklamovaných výrobků. Zda-li k tomu ale opravdu dojde ukáže až čas…

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/5011/zasahne-dvouleta-zarucni-doba-cesky-satelitni-trh/