Ako možno sledovať TV JOJ?
Autor: Ján Blažek , e-mail: blazek@zutom.sk Přidané: 03.03.2002
Konečne sme sa dočkali! Slovenská mediálna scéna ovládaná TV Markíza konečne dostáva dlhoočakávanú konkurenciu v podobe TV JOJ. Už dnes je jasné, že o program bude záujem nielen v SR, ale aj v ČR, odkiaľ bude väčšina programovej skladby pochádzať. Takže ako ju naladiť? To sa dozviete práve v tomto článku.

Popíšeme si 4 možnosti príjmu televízie JOJ:
1. satelitný
2. káblový
3. MMDS
4. terestriálny

1. Televízia ”JOJ” vysiela satelitne v digitálnom formáte, kódovane v systéme CONAX, prostredníctvom segmentu INTELSAT 707 na pozícii 1 st. západne z pozemskej stanice v Bratislave, s vertikálnou polarizáciou na frekvencii 11 540 MHz. Dekódovacie karty majú momentálne k dispozícii kábloví operátori. V blízkom čase plánuje televízia zmenu licencie, ktorá umožní predaj kariet aj individuálnym záujemcom.
Čo treba pre príjem satelitného vysielania:
Parabolu a digitálny satelitný prijímač MPEG-2 DVB, ktorý je určený pre príjem voľne šíreného aj kódovaného vysielania systémom CONAX. Musí obsahovať zabudovaný dekóder a CI slot. Dekódovaciu kartu si budete môcť zakúpiť prostredníctvom predajcov na celom území SR alebo priamo v TV JOJ.

2. Televízia JOJ na základe zmlúv s jednotlivými káblovými operátormi vysiela v cca 180 mestách na Slovensku. Informujte sa u svojho káblového operátora na možnosť sledovania našej televízie. Zoznam káblových operátorov je umiestnený na stránke www.joj.sk

3. Televízia JOJ je tiež šírená mnohokanálovým distribučným systémom MMDS pre individuálny príjem káblovej televízie, ktorý je vysielaný z Kamzíka v Bratislave (UPC), zo Zobora v Nitre (SATRO), v Banskej Bystrici(UPC), v Košiciach z Fakultnej nemocnice (UPC) a z kóty Javorina pre mestá Nové Mesto nad Váhom, Piešťany a Trenčín (SATRO). Informácie získate u prevádzkovateľov UPC Slovensko a spoločnosti SATRO.

4. Televízia JOJ vysiela aj terestriálne z vysielačov:

- Bratislava a okolie do vzdialenosti 50 km na 50. kanáli UHF
   ( mestá Trnava, Pezinok, Šaľa, Sereď, Dunajská Streda, Galanta, Modra, Sládkovičovo, Malacky, Stupava, Šamorín)
- Žilina a severné Slovensko na 52. kanáli UHF
   (mestá Žilina, Martin, Vrútky, Liptovský Mikuláš, Kysucké Nové Mesto, Turčianske Teplice, Rajec, Prievidza)
- Banská Štiavnica a južné Slovensko na 52. kanáli UHF
   (mestá Banská Štiavnica, Levice, Krupina)
- Košice a okolie 27. kanál UHF
- Prešov a okolie 52. kanál UHF
- Poprad a okolie 50. kanál UHF
- Rožňava a okolie 44. kanál UHF
- Rimavská Sobota 41. kanál UHF
- Brezno a okolie 52. kanál UHF
- Čadca a okolie 55. kanál UHF
- Komárno a okolie 53. kanál UHF
- Považská Bystrica a okolie 55. kanál UHF

Pre príjem terestriálneho signálu (ak nie ste voči vysielaču umiestnený v tieni prírodnej prekážky alebo bytovej zástavby) potrebujete bežnú televíznu anténu pre pásmo UHF. Pre vzdialenejšie miesta príjmu odporúčame použiť kanálovú anténu UHF a anténny zosilovač.

V praxi bude možný príjem aj v ČR. Podobne ako je možné na západnom Slovensku sledovať české programy, je možné naopak v ČR sledovať slovenské. Bohužiaľ sa niekedy signál domáceho programu ”pobije” so zahraničným. Napríklad vysielač Bratislava zrušil divákom na Záhorí signál TV Prima.


- Uverejnené v časopise Satelit/Parabola 10/2002 -

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/5039/ako-mozno-sledovat-tv-joj/