BBC Prime na transponderu UPC Direct
Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 12.05.2003
Jak jsme uvedli na našem webu minulý týden v Krátkých zprávách, začal v paketu UPC Direct vysílat britský kanál BBC Prime. Naladíme jej na Astře 1G na pozici 19,2 st. východně na tr. 11,992 H, SR 27500, FEC 3/4, SID 20328, V-PID 451, A-PID 461. Vysílání je kódované v systému CryptoWorks a je dostupné na kartu UPC Direct základní nabídky pro ČR (Rodina), Slovensko i Maďarsko. K programu ještě není vysílán úplný teletext, jsou však již dostupné titulky z digitálního streamu v češtině a maďarštině, které lze je navolit na některých receiverech modernější konstrukce. Až bude fungovat teletext, bude je možné načíst také z něj na str. 881 (české) a 880 (maďarské). Základní originální řeč jazykového doprovodu je samozřejmě angličtina.

Přestože se vysílá na transponderu společnosti UPC, není zatím vysílání BBC Prime dostupné na receiverech Philips DSX 6010S, které UPC pronajímá abonentům v ČR a SR. Program se do těchto přijímačů vůbec nenačte. Kanál, označený stejně jako BBC PRIME, který se načte na první volné předvolby (zpravidla 100 až 102) a zůstane černá obrazovka není z paketu UPC, ale z holandského Canal Digitaal Satelliet, o kterém ještě bude dále řeč. Předpokládáme však, že dojde k brzkému uvolnění a zařazení této zajímavé a diváky vyhledávané televize do základního paketu UPC Direct do první padesátky předvoleb. Již dnes si však mohou BBC Prime naladit sledovat všichni diváci s přístupovými kartami, pokud mají jiný receiver s dekodérem či modulem CryptoWorks a samozřejmě aktivní přístupovou kartu UPC Direct.

BBC Prime je zábavný a vzdělávací program britské veřejnoprávní televize a podobně jako zpravodajsko - informační kanál BBC World není určen pro občany na britských ostrovech, ale v zahraničí. Je dostupný ve více jak stovce zemí v Evropě, Asii a Africe. Asi u nás nejznámějšími pořady z produkce BBC byl cyklus Putování za dinosaury, Antologie Beatles anebo soutěžní pořad Nejslabší článek (na Nově přejmenován na Nejslabší máte padáka)

Pokud se jedná o domácí obyvatele Spojeného království, vysílá pro ně společnost BBC televizní kanály BBC One, Two, Three, Four, BBC News 24, CBBC, CBeebies a BBC Parliament. Jak už jsme psali v březnu, bude BBC vysílat svých osm televizních programů ze satelitu Astra 2D (28,2 st. vých.) nekódovaně a vynechá systém podmíněného přístupu společnosti BSkyB. Satelitní divák ve Velké Británii tak bude moci přijímat programy BBC volně bez karty Sky a na libovolném digitálním satelitním přijímači. Přičemž současný i budoucí předplatitel Sky může i nadále přijímat všechny dosavadní služby společnosti BBC. Dosud totiž bylo možné abonovat pouze Channel 4, Channel 5, ITV, ITV2 a BBC One a BBC Two na kartičku BBC Viewing Card. Tyto přístupové smart cards byli vydávané zdarma (po registraci) britským občanům. Bylo však ještě nutné mít Sky receiver z důvodu kódování v systému Videoguard.

Pokud se radujete, že se budete moci zdarma dívat na nabídku BBC z družice Astra 2D, asi vás zklameme, neboť vyzařovací diagram satelitu bude směřován na území Spojeného království Velké Británie a Severního Irska a ve střední a východní Evropě by už teoreticky signál neměl být vůbec dostupný na paraboly „normální“ velikosti. Uvidíme, jak tomu doopravdy bude po spuštění paketu BBC a v červnu sami vyzkoušíme možnosti (či nemožnosti) příjmu v různých částech naší republiky.

Vraťme se však ještě k příjmu BBC Prime. O víkendu jsme porovnávali příjem této stanice na dosud bez problémů sledovaném transponderu holandského providera Canal Digitaal Satelliet na frq. 12,344 H, SR 27500, FEC 3/4, V-PID 166, A-PID 116, v kódu Seca/Mediguard. Je zde vysílaný teletext, na jehož str. 309 je přehled stránek titulky pro různé řeči (také zde má čeština stránku č. 881) a od str. 300 podrobný programový přehled (TV Guide), kde jsou označené pořady s českými titulky. Zpravidla se jedná o večerní filmy. Přikládáme pro ilustraci obrázky otitulkované kriminálky z nedělního večera.

Ve stejnou dobu se bez znatelného zpoždění, daného retransmisí (že by se jednalo o stejný up-link v Amsterodamu?) totožný program přenášel i na transponderu UPC – na frq. 11,992 H. Na transponderu UPC v té době ještě nebyl funkční teletext. Bylo možné ale přijímat titulky z digitálního streamu - po stisknutí tlačítka SUBT/TEXT dálkového ovladače se nám na obrazovce objevilo okénko s možností výběru titulků v češtině anebo maďarštině. Podotýkáme, že jsme testovali receiver Kaon Xtreme 520UH (jehož podrobný test přineseme ještě v tomto měsíci), u jiných receiverů to může být jiné. Proto nás tento poznatek naplnil optimismem, že se kanál BBC Prime skutečně objeví v paketu UPC Direct mezi základní nabídkou pro abonenty v ČR a SR.

Doufejme, že to nebude dlouho trvat.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/505/bbc-prime-na-transponderu-upc-direct/