Dolby surround na HBO a BBC Prime v UPC
Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 14.05.2003
Chystané spuštění vylepšeného zvuku na kanálu HBO a zda bude zařazena do nabídky UPC Direct televize BBC Prime - to byla dvě témata, na které jsme se dnes ptali tiskového mluvčího UPC

Jak už jsme podrobně informovali, začal v paketu UPC Direct vysílat britský kanál BBC Prime. Naladíme jej na Astře 1G na pozici 19,2 st. východně na tr. 11,992 H, SR 27500, FEC 3/4, SID 20328, V-PID 451, A-PID 461. Vysílání je kódované v systému CryptoWorks a je dekódovatelné na kartu UPC Direct základní nabídky pro ČR (Rodina), Slovensko i Maďarsko. Zajímalo nás tedy, zda bude tato zajímavá a diváky vyhledávaná televize zařazena mezi první, základní předvolby paketu UPC Direct na receiverech Philips DSX 6010S, které UPC pronajímá abonentům v ČR a SR. Program se do těchto přijímačů vůbec nenačte.

Odpověď tiskového mluvčího UPC, pana Františka Maliny však satelitní diváky zřejmě nepotěší. Vysílání, které probíhá od 7.5.2003 na satelitu Astra 1G mělo a má pouze charakter zkušebního přenosu, a mělo ověřit možnosti retransmise kanálu. Jeho přiřazení do nabídky UPC v ČR není zatím v nejbližších dnech reálné. Probíhají jednání, která se sice slibně rozvíjí, ale konečný termín zatím stanoven není.

Vysílání však už nyní mohou sledovat diváci, kteří používají jiný receiver s dekodérem či CAM CryptoWorks a mají přístupovou kartu UPC Direct. Ty však musíme upozornit, že přenos je zkušební a bez záruky možných přerušení, také dostupné titulky z digitálního streamu v češtině a maďarštině, které lze je navolit na některých přijímačích mají pouze zkušební, testovací režim. Po úspěšném dokončení jednání o zařazení BBC Prime do nabídky budeme včas informováni.

Druhá otázka směřovala na zvuk Dolby Surround ve filmech na kanále HBO. V tomto případě již byly testy ukončeny a pravidelné zařazování filmů s kvalitnějším zvukovým doprovodem v analogovém Dolby Surround bude probíhat na tomto kanále již od příštího měsíce. Od 1.6. budou takové pořady označovány též v program guide HBO a samozřejmě i na začátku každého filmu.

Tolik dvě odpovědi tiskového mluvčího UPC ČR, a.s. na aktuální otázky. Dále připravujeme otázky pro již 18. pokračování UPC odpovídá. Zeptat se můžete třeba hned teď, v diskusi pod tímto článkem. Všechny vaše otázky panu Malinovi předáme.

A ještě na úplný závěr: Zajímá vás, jaký je program kabelových televizí HBO, Spektrum a SuperMax na tento měsíc? A co budou dávat příští měsíc? Dozvědět se to můžete již dnes, pokud si na našem webu v sekci TV program stáhnete přehled pořadů uvedených stanic na měsíc květen i červen. Na stejném místě také pro vás přinášíme týdenní podrobné vysílací přehledy televizí Galaxie sport a metropolitní TV Praha a Hradec Králové.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/508/dolby-surround-na-hbo-a-bbc-prime-v-upc/