Kabelové televize versus televizní divák,
aneb platíme dvakrát!
Autor: Karel Filip , e-mail: antenyPraha@click.cz Přidané: 26.05.2002
Přináším vám slíbené pokračování na téma kabelových TV. V minulém článku Kabelové televize versus televizní divák, aneb moje zkušenosti s kabelovými společnostmi jsem vás seznámil se situací, kterak kabelové TV ke svému chlebu vezdejšímu přišly. Sami jste ve svých příspěvcích toto téma naťukli a já ho tedy doklepnu. Budu pokračovat horkým tématem – poplatky za kabelový příjem.

Poplatky kabelových operátorů se velice různí. Jedno však mají společné – platíte, ať se díváte na lepší či horší nabídku, ať jste spokojeni či ne. Tedy, pokud nemáte v domě společnou televizní anténu a jste odkázáni na vašeho kabelového operátora, nezbývá vám nic jiného než platit.

Za co tedy vlastně platíte?

Pokud máte nabídku s programem typu HBO, Hallmark, Privat Gold a podobné, je část vašich zaplacených peněz převedena k poskytovateli tohoto programu. Je zde několik možností. Nejčastější formou je přihlášení diváka u výrobce programu a platba stanovené částky za něho. Nebo se mohou platit licence za přístupové dekódovací karty k programům výrobce. Karta má určitou životnost, kterou určuje výrobce a je nutno platit za obnovování životnosti karty. Kabeloví operátoři nejsou totiž výrobci těchto programů, dělají pouze výsledný mix programů, který skončí pomocí jejich kabelů ve vaší TV zásuvce. Tedy program typu HBO, Spektrum, SuperMAX vám dodává prostřednictvím vašeho kabelového operátora společnost HBO Česká republika. Samostatnou kapitolou je UPC Direct. Mix nevzniká vůbec v Čechách, ale v technické centrále v Maidstone ve Velké Británii, kam jsou dopravovány pouze český dabing, případně vlastní produkce (jako byl Sport1) a autorizace zákaznických karet pro satelitní přijímače. Obdobně je to i s jinými programy. Vraťme se však na zem z oblačných výšin satelitů.

V rozšířených nabídkách jsou zařazeny doprovodné programy poskytovatelů jako např. HBO. Kabelový operátor ale nedostane od HBO programy Spektrum a SuperMAX samostatně bez HBO. Je to to samé, jako u filmů. Televizní společnost také koupí trhák, ale musí navíc odebrat i určitou další doprovodnou produkci. Jinak nedostanou to, co chce. Další možností, specifickou pro české země je, že výrobce programů nemá možnost pozemního šíření, ale přitom potřebuje být ze zřejmých důvodů viditelný. Jako například Galaxie, anebo TV3.

Nebo kabelový operátor potřebuje vytvořit dojem široké nabídky a tak ji doplňuje programy, za které by jste normálně neplatili, protože ani poplatkům nepodléhají. Jsou to volně šířené programy typu RTL, VIVA1 a 2, MTV, Markíza, SAT.1, PRO7, DSF a mnoho dalších satelitních programů. V placených nabídkách se také vyskytují programy ORF, ZDF, TVP, STV a mnoha dalších ze sousedních států. A potom samozřejmě programy dané zákonem, tedy povinné v České republice - ČT1 a 2, Nova, Prima.

Takže toto již znáte a co je na tom divného? Jak jsem psal, většina programů v rozšířené nabídce a všechny v základní nabídce jsou volně šířené. Možná už tušíte, kam tímto směřuji.

Uvedu příklad Prahy a kabelové operátory UPC a TESMedia, které znám ze svého okolí. Základní nabídka zde stojí 148,- Kč, rozšířená nabídka pak 378,- Kč. Cena volitelných programů je u HBO 278,- Kč a 211,- Kč u Private Gold. Ceny se samozřejmě sčítají. U TESMedia v Praze je základní nabídka za 89,-Kč, u rozšířené nabídky se cena a zařazené programy neuvádí, protože jsou zřejmě různé podle lokalit, HBO je za 300,-Kč. Opět se ceny sčítají. Přičemž s různými volitelnými programy jste zpravidla povinni odebrat dražší rozšířenou nabídku. Alespoň vím jen o rozvodech bývalého Kabelu Plus, kde je možné mít pouze základní nabídku plus HBO.

Přitom kabelový operátor není povinen z těchto peněz, vybraných od zákazníka, cokoliv odvádět výrobcům programů. Tedy Nově, ČT, Primě, ale i zahraničním (samozřejmě kromě uvedených prémiových kanálů HBO, Spektrum, SuperMAX či Private Gold).

Takže vlastně platíte dvakrát!

Jednou koncesionářský poplatek 75,-Kč a podruhé vašemu kabelovému operátorovi. Který má ze zákona povinnost tyto programy šířit. Tedy je otázkou do diskuse, zda by tyto programy měly být placeny. Je s podivem, že pokud uhodíte na svého operátora, že nepotřebujete jeho nabídku za 148,- Kč (kde o kvantitě převyšující kvalitu není potřeba diskutovat), tak vám nabídne ČT1 a 2, Novu, Primu za cca 52,- Kč, ale stejně musíte platit. V UPC Direct také televizi ČT1 a 2, Novu a Primu neuvidíte. Podle mých informací jsou postoje provozovatelů záporné, a byť technickým ředitelům budete nadávat sebevíc, tak to nepomůže. Jaké je k tomu vedou důvody?

Podle mne Novu (tedy její vedení) štve to, že z příjmů pozemních kabelových rozvodů kabelových operátorů nemá žádné finanční příjmy. A tak proč by zvyšovala sledovanost ještě na satelitu, když by jí tam klesl čas sledovanosti a tím pádem i ceny z reklam, ne? U ČT je to jednodušší, zde si uvědomují, že operátoři neoprávněně účtují za něco, co mají povinnost vysílat ze zákona a navíc jim za to abonenti „platí“. Jak jsem uvedl – dokonce dvakrát! Jednou ČT formou koncesionářského poplatku a podruhé kabelovému operátorovi. Je také potřeba si uvědomit, že kabeloví operátoři žádné programy nevyrábí. Tím chci říci - proč dát zadarmo kabelovému operátorovi programy, které stojí ať veřejnoprávní, nebo komerční televize velkou sumu peněz. Takže pokud budou za vysílání celoplošných TV kabeloví operátoři vybírat peníze s tím, že po odečtení daně půjdou do jejich kapsy a ČT, Prima a Nova z těchto peněz nevidí ani haléř, tak těžko uvidíme tyto programy jako součást paketů kabelovek na satelitu.

<< první část

dokončení zítra >>

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/5095/kabelove-televize-versus-televizni-divak-aneb-platime-dvakrat/