Terestrický a kabelový příjem televize Galaxie
Autor: vhr , e-mail: vhr@vhr.cz Přidané: 05.07.2002
V posledních několika článcích jsme se na našem webu věnovali převážně satelitnímu vysílání Galaxie Sport. Ptáte se nás však také na vysílání pozemní televize RTV Galaxie, tedy programu, jaký mohou sledovat diváci v Praze a Hradci Králové.

Nutno upozornit, že terestrický program RTV Galaxie vysílá podle jiného programového schématu, než program sportovního kanálu Galaxie Sport.

Terestrický program RTV Galaxie je v současné době vysílán z vysílačů:
· Praha Strahov 28.kanál UHF
· Praha Letná 11.kanál VHF
· Praha Novodvorská 9.kanál VHF
· H.Králové - Chlum 46.kanál UHF

Naladění RTV Galaxie, a.s. v Praze a Hradci Králové:

28. kanál vysílače Praha - Strahov (objekt Českých radiokomunikací, Praha 6, ul. Skokanská) umožňuje Pražanům příjem signálu na klasickou anténu. Máte-li individuální anténu, zjistěte si, zda se směr k tomuto vysílači (s odchylkou asi 20 stupňů) shoduje s nasměrováním antény pro příjem ostatních kanálů. Jestliže nasměrování splňuje výše uvedenou toleranci, měli byste RTV Galaxii na svém televizním přijímači bez problémů naladit. Pokud se Vaše anténa příliš odkloňuje od směru Praha - Strahov, doporučujeme Vám montáž nové antény pro příjem kanálů UHF pásma (doporučujeme úzkopásmové antény s vyšším ziskem, obvykle označené K 28), kterou nasměrujete na strahovský vysílač. Anténní svody lze sloučit pomocí slučovače UHF/UHF do jednoho koaxiálního kabelu k televiznímu přijímači.

Pro příjem 11. kanálu je nutné doplnění individuální antény anténou na VHF pásmo (obvykle označenou K 11), kterou nasměrujte na Letnou (objekt Národního technického muzea, Praha 7, ul. Kostelní). Anténní svod od nové antény můžete pomocí slučovače UHF/VHF připojit na stávající kabel k televiznímu přijímači.
Jestliže máte společnou televizní anténu (STA), požádejte majitele domu, aby objednal u společnosti, která STA v objektu provozuje a udržuje, montáž příslušné antény a konvertoru (převodníku přijímaného kanálu na nižší kanál, např. 28/6).

Pro příjem 9. kanálu (výšková budova v Praze 4, ul. Novodvorská) je nutné doplnění individuální antény anténou na pásmo VHF s vertikální polarizací (obvykle označenou K 9). Tento vysílač by měl přispět k podstatnému zlepšení pokrytí Jižního Města, Modřan a Braníka. Anténní svod od nové antény můžete pomocí slučovače UHF/VHF připojit na stávající kabel k televiznímu přijímači.

Pro příjem 46. kanálu (Chlum u Hradce Králové) je nutné doplnění individuální antény anténou na pásmo UHF, (doporučujeme úzkopásmovou anténu s vyšším ziskem, obvykle označenou K 46), kterou nasměrujete na vysílač Chlum u Hradce Králové. Anténní svod od nové antény můžete pomocí slučovače UHF/UHF připojit na stávající kabel k televiznímu přijímači.


Pro vysílání Wimbledonu se majitelé RTV Galaxie dohodli, že tento blok programů bude využit i pro prezentaci a reklamu Galaxie Sportu jako podpora pro zařazení Galaxie Sportu do nabídek ostatních operátorů kabelových televizí. Skončením tenisového turnaje však skončí i sportovní bloky tohoto charakteru v terestrickém vysílání RTV Galaxie. Ty budou moci nadále sledovat jen diváci Galaxie Sport.

Na závěr se ještě krátce vrátíme k příjmu Galaxie Sport.

Ta vysílá z družice Eutelsat W1, 10,0 st. východně, frq. 12,702 V, SR 2963, FEC 3/4, signál je zakódován v systému Irdeto 1. V uplynulém týdnu dočasně na jeden a půl dne tato stanice vysílala volně, výpadek kódování je ale již odstraněn a dle slov jednatele ing. Hojgra se jednalo o technickou záležitost.

V současné době je již připraven prodej individuálních karet. Zahájen bude prostřednictvím internetových stránek www.galaxie-sport.cz a to od 10.07.2002.

Program Galaxie Sport je kromě satelitního vysílání šířen také v sítích kabelových televizí. Největší z patnácti operátorů, se kterými jsou uzavřeny smlouvy jsou TES Media, Elsat Č.Budějovice, KT Přerov, KT Třinec a další.

V souvislosti s ukončením TV3 na Czechlinku a v paketu UPC Direct se naskýtá reálná šance nahradit toto vysílání signálem buď televize RTV Galaxie, tedy programu, jaký známe z pozemního vysílání v Praze a Hradci Králové, anebo kabelovým a satelitním kanálem Galaxie Sport.


Redakce děkuje za spolupráci při přípravě tohoto článku jednateli Galaxie sport, ing.Jiřímu Hojgrovi.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/5117/terestricky-a-kabelovy-prijem-televize-galaxie/