Analogová televize: Konec se blíží . . .
Autor: Petr Miklík , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 23.07.2002
Zavedení digitální pozemní televize má urychlit a dokončit digitalizaci evropských zemí.

Vídeň. Případ společnosti Premiere činí zřejmým: televize je pro většinu diváků ještě stále především pasivní záležitostí - ti, kteří jsou ochotni si za dodatečné služby zaplatit patří ve většině televizního publika stále ještě k menšině.

Názorný příklad: Ke dni 31. 3. 2002 si z rakouských 498 000 zákazníků předplatilo u společnosti UPC Telekabel pouze 10.100 zákazníků nabídku UPC Digital. Cena digitálních základních služeb je měsíčně asi 6 Eur k poplatku za čistě analogové připojení. Digitální nabídka, která nyní bude prodávána jen ve vídeňských kabelových sítích, vyniká nad analogovou nabídkou v mnoha oblastech (množství programů, interaktivní služby) - které se ovšem nyní velkému množství televizních diváků nejeví zcela zřejmé.


Pozvolné prosazování digitalizace

Nicméně: Veškeré ukazatele jsou pro to, aby se digitální televize se svým interaktivním potenciálem dříve nebo později prosadila - když už ne okamžitě v oblasti kabelového nebo satelitního příjmu, tak přece terestrické digitální vysílání je jistě zaručeno EU. Společnost ORF bude společně s firmou Siemens a s podporou štýrské zemské vlády testovat terestrické digitální vysílání v oblasti města Graz. Zkušební provoz má být zahájen již v první polovině příštího roku. Experiment evropského významu bude příští léto v Berlíně, samý počátek mezinárodního zahájení vysílání je dán: pod označením ATO (Analogue Turn Off = analog vypnut) budou najednou vypnuty v pětimiliónové metropoli veškeré analogové vysílače.


Důležitost pro Rakousko

Významný experiment v Berlíně bude mít podle pana Alfreda Grinschgla z Rozhlasového & Telekomunikačního regulačního úřadu (RTR) také účinek pro Rakousko. Pan Grinschgl odhaduje, že v Rakousku nastane celoplošný přechod na digitální pozemní vysílání od roku 2006. V Rakousku nebude postupovat toto přebudování rychle, po nějakou dobu budou vysílány digitální a analogové programy souběžně. Zatímco jsou digitální programy šířené satelitem a kabelovou televizí již nějakou dobu, je rozvoj digitálního terestrického vysílání jednoznačně opožděn.

Na otázku, zda má terestrická digitální televize vzhledem k velkému množství programů na satelitních kmitočtech a nepřetržitému rozvoji digitálních kabelových sítí vůbec smysl, odpovídá pan Grinschgl jasným ano, zvláště když se tento rozvoj terestrické digitální televize v celé Evropě bude ubírat kupředu.

„Terestrická digitální televize je dobrý postup, v oblasti Rakouska je bez diskriminujícího přístupu v srovnatelných podmínkách,” tolik pan Alfred Grinschgl, vedoucí pro rozhlasové vysílání úřadu RTR. Digitální vysílací síť kromě toho zajistí důležité rozdělení mezi infrastrukturu a „tím, co je uvnitř”.

V Rakousku nyní přijímá televizní signál ještě 17% televizních diváků výhradně terestricky, 44% přijímá alespoň programy televize ORF tradičními, na zemi umístěnými, vysílacími sítěmi. Ve Velké Británii jsou, co se týče připravenosti na digitalizaci o trochu dále: na ostrově přijímá již nyní 30 až 40% televizních diváků svůj televizní program digitálním, terestrickým způsobem, odhaduje pan Grinschgl.

Hlavní překážka v prosazení nového standardu je také v oblasti přijímačů pozemní digitální televize: toto odvětví nyní čeká na Multimedia-Home-Platform-Box (MHP). Následující podzim mají být vyvinuty boxy MHP také firmami Panasonic, Sony a Philips - digitální přijímače, přicházejí na evropský trh, s jednotným evropským standardem, který by měl vzniknout. Ti, kteří je nabídnou, počítají pro digitální terestrický přijímač střednědobě s cenou pod 200 EUR - z dlouhodobého hlediska bude asi cena ještě příznivější.

Jak se budou prostřednictvím terestrické digitální televize proměňovat rakouské a evropské země - tak nad tím se v této době zamýšlí experti. Ti na počátku roku utvořili pracovní skupinu s názvem Digitální Platforma Rakousko, dne 12. 7. 2002 tato skupina předloží zprávu, jejím obsahem bude pravděpodobně experimentální digitální televizní vysílání v oblasti města Graz a příslušná situace v souvislosti s vybudováním digitálních vysílacích sítí.

Pracovní skupina Digitální Platforma Rakousko bude řízena spolkovým kancléřem a nyní se skládá z odborných okruhů: obchodní záležitosti ( pod vedením pana Alfreda Grinschgla), právní záležitosti (pod vedením pana Hanse-Petera Lehofera) a technika (pod vedením pana Franze Prulla). A příslušných odborníků na digitalizaci ze všech jmenovaných oborů.


Dieter Krestel, uveřejněno na www.medianet.at
přeložil Petr Miklík

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/5121/analogova-televize-konec-se-blizi/