DVB-T set-top-box (pro interaktivní televizi) bude za 29 liber !
Autor: Petr Miklík , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 24.07.2002
Společnost pro interaktivní televizní techniku TVcompass je ve Velké Británii odvážná nejen cenou svého set-top-boxu, ale i současnou technikou a přijímači, i svými plány prodávat od jara roku 2003 set-top-boxy pozemní digitální televize a interaktivní televizní dálkové ovládání za cenu 29 liber (45 EUR). Výroba boxů a dálkového ovládání byla zadána jedné nejmenované společnosti z Dálného východu. Vedle příjmu signálu digitální pozemní televize na klasickou anténu, bude dálkové ovládání používat GPRS pro zpětný kanál, Bluetooth - bezdrátovou technologii k přenosu mezi dvěma přístroji, pomocí infračervených paprsků bude dálkové ovládání umožňovat interakci přímo s televizním přijímačem. Toto dálkové ovládání je charakterizováno větší obrazovkou než-li má největší mobilní telefon, porovnatelnou s barevnými PDA, hlavním rozdílem je to, že nemůžete do něj hovořit.

Stephen Voller, hlavní odpovědný úředník společnosti TVcompass, řekl, „Vyrobit dálkové televizní ovládače a set-top-boxy a pak je dodat zákazníkům bude zřejmě stát více než 29 liber (45 EUR). Ale protože náš systém nabízí další možnosti příjmu, od nakupování, cestování, her až k inzerci, vlastně podporujeme cenu hardwaru pro zákazníka prostřednictvím těchto dodatečných služeb.”

Pan Voller odmítl prozradit, jaká úroveň podpory byla poskytnuta, ačkoliv cena už byla sjednána, ale také podotkl, že tato „nízká cenová” hladina než je cena 99 liber, za které je výrobek běžně nabízen konkurenčními firmami Pace a Grundig, pravděpodobně způsobila těmto firmám u dodávek pro maloobchod finanční ztrátu na ceně asi 60 liber (90 EUR).

V největších domácnostech ve Velké Británii jsou často dva až čtyři televizory, avšak právě tito zákazníci placené televize obvykle mají pouze jediný svůj televizor připojen k placené televizní službě. Proto pan Voller chápe nízké ceny své společnosti - tři set-top-boxy za cenu méně jak 100 liber - jako za „nerozumné”.

„Příležitost pro naše set-top-boxy je v každé domácnosti. Tedy stejná, i když už máte satelitní přijímač nebo kabelovou přípojku, pak můžete používat náš set-top-box u televize v kuchyni nebo v ložnici. Náš komplet v ceně 29 liber umožní televiznímu divákovi příjem 24 televizních programů, digitální rozhlasové programy a plnou interaktivitu bez poplatků (které by jinak byly každý měsíc) za předplatné nebo bez nutnosti přípojky set-top-boxu k telefonní lince,” řekl pan Voller. Společnost má za cíl asi 40 % domácností ve Velké Británii - tj. 10 miliónů lidí - avšak přáním je, aby firma prodala více jak jeden přístroj do každé této domácnosti.

Společnost TVcompass prohlašuje, že jejich set-top-box a dálkové ovládání budou poskytovat přístup k úplně všem 24 volným FTA programům na kterémkoliv typu televizoru, stejně tak jako k digitálním rozhlasovým programům a plné interaktivitě prostřednictvím televizního dálkového ovládání. Interaktivní služby budou včetně možnosti si zajistit letenky nebo dovolenou prostřednictvím dálkového ovládání, a nakupování z domova přes televizní obrazovku. Prostřednictvím televize bude také možné posílat textové zprávy SMS a hlasovat v interakci s programem jako „Big Brother”.

Ve Velké Británii budou přístupné služby jako připojení online, informační služba vlády, stejně jako úplný přehled EPG pro všechny programy pozemního digitálního televizního vysílání a digitální rozhlasové programy.


Uveřejněno na www.digitag.org
přeložil Petr Miklík

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/5122/dvb-t-set-top-box-pro-interaktivni-televizi-bude-za-29-liber/