DVB-T: BBC nabídne 25 volných programů
Autor: Petr Miklík , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 26.07.2002
Podle dohody mezi BBC a BSkyB televizní diváci mají získat velký výběr nových volných televizních programů. Digitální programy, za které se platí 40 liber měsíčně prostřednictvím předplatného - nabídky satelitní nebo kabelové televize, budou volně přístupné každému, kdo si zaplatí 100 liber za set-top-box.
Soubor 25 kanálů bude obsahovat Sky News, Turner Classic Movies, BBC Choice, BBC History a dětský televizní kanál Boomerang.

Nezávislá televizní komise ITC udělila BBC a konkurenční společnosti BSkyB oprávnění k tomu - podle smlouvy na 12 let - aby spustili digitální pozemské televizní vysílání, které zahájí ještě v tomto roce.
ITC doufá, že nová společnost dokáže to, že digitální televizní vysílání se může rozvíjet v masovém měřítku i po nezdaru, krachu ITV Digital v dubnu tohoto roku.

BBC předpokládá, že v období asi pěti let svou digitální nabídkou získá dalších pět miliónů domácností. Nyní, odhadem asi 4 miliónů lidí si předplatilo nabídky společnosti Sky a digitální kabelové televize.
Stejně jako u pěti nynějších pozemských programů služba BBC-Sky nabídne divákům programový soubor včetně všech digitálních programů BBC, (BBC Choice, BBC Four, BBC News 24, CBBC, CBeebies a BBC Parliament). Diváci také budou mít přístup k těmto televizním programům ITV 1, ITV 2, Channel 4 a Channel 5, Sky, Sky News, Sky Sports News a Sky Travel, CNN, ITN News Channel, QVC a ještě k jednomu zatím nepojmenovanému hudebnímu televiznímu programu.

Televizní programy jako je Sky Sports a Sky Movies nejsou v souboru zahrnuty a mají být placeny samostatně. Naproti tomu bude prostor pro BBC interaktivní programy - až budou k dispozici - a pro nabídku šesti rozhlasových stanic BBC, které mohou být také přístupné v tomto systému.

Významné oživení pozemního digitálního vysílání přichází potom, co společnost ITV Digital své kmitočtové příděly odevzdalo úřadu, brzy po opuštění své využívané části ”televizního” kmitočtového spektra - úseku kmitočtového spektra, kde jsou vysílány zvukové a obrazové signály přijímané televizními anténami.
Rozhodnutí ITC znamená, že Sky News bude poprvé v digitální televizi přímo konkurovat BBC News 24. Společnost BSkyB oznámila, že vítá rozhodnutí ITC, a dodává: ”Těšíme se na účast v silné a rozmanité sestavě služeb free-to-air (FTA).”

Společnost Granada, jenž se společností Carlton měla konkurenční nabídku oznámila: ”Plně respektujeme rozhodnutí ITC, avšak stále věříme, že naše konsorcium nabídlo tu nejlepší alternativu. Zákazníci budou potřebovat možnost, aby si zdokonalili své digitální služby, zahrnující placené kanály.”
Nový systém příjmu by měl být lepší (než dříve). Mnoho diváků si stěžovalo na špatný signál ITV Digital. Diváci, kteří dosud mají set-top-boxy ITV Digital budou moci mít přístup i k novým programům, řekl mluvčí ITC, ačkoli set-top-boxy jsou technicky stále ještě majetkem společnosti ITV Digital a patří tomu, kdo provádí konkurzní vyrovnání. Krach společnosti ITV Digital se projevil v ostražitosti zákazníků při placení větší sumy peněz i za jiné služby digitální televize. Nedávný výzkum ukázal, že jeden ze tří respondentů výzkumu si nepřeje digitální televizi.

Digitální pozemní vysílání, které zahájilo v roce 1999 jako OnDigital, nevzbudilo u diváků žádné nadšení, společnost OnDigital byla přeměněna loni, aby se stala ITV Digital. Právě po tomto znovuobnovení služba neměla úspěch v získávání zákazníků ve srovnání s cenami BSkyB a až se společnost dostala ke správnímu řízení (ukončení vysílání) v dubnu 2002, kdy měla právě 1,2 miliónů předplatitelů.

Vláda by chtěla vypnout tradiční analogové vysílání mezi léty 2006 až 2010, ale neučiní tak až do té doby, kdy 95% domácností nebude mít přístup k digitálnímu vysílání. ”Volné místo” (v kmitočtovém spektru), které do té doby bylo obsazeno analogovým vysíláním, bude potom prodáno v dražbě telekomunikačním společnostem.

Uveřejněno - Associated Newspapers Ltd.,
přeložil Petr Miklík

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/5126/dvb-t-bbc-nabidne-25-volnych-programu/