Český rozhlas 6/Rádio Svobodná Evropa končí
Autor: vhr , e-mail: vhr@vhr.cz Přidané: 28.09.2002
Prvním říjnovým dnem přestává americká strana financovat české vysílání Rádia Svobodná Evropa. K poslednímu září tak bude na základě dohody ukončen společný projekt americké RFE/RL a Českého rozhlasu, který naladíme i na satelitu v Czechlinku.

Záchranné operace se podle ředitelky stanice Olgy Kopecké-Valeské nepodařily, peníze na další provoz se nenašly a tak české vysílání Rádia Svobodná Evropa definitivně skončí. Důležitý zdroj nezávislých informací za totality, se tedy po 52 letech v češtině odmlčí 30. září. Američané potřebují peníze na rozšíření vysílání do jiných zemí v souvislosti s bojem proti terorismu. Třebaže americké ministerstvo zahraničí přislíbilo grant na české vysílání, rada guvernérů pro zahraniční vysílání další financování minulý týden rozhodně odmítla. Mediální radu guvernérů navrhuje americký prezident a schvaluje Kongres. Spojené státy na české vysílání platily ročně 650.000 dolarů (asi 19,5 miliónů korun), Český rozhlas 6 poskytoval techniku, frekvenci a vysílací čas. Denní až devítihodinovou relaci zajišťovalo deset stálých a 20 externích pracovníků. Počet posluchačů českého vysílání byl však podle zdroje Mediaprojekt již několik let pod pásmem rentability. Stanici si denně naladilo v posledním roce její existence zhruba 52 až 54 tisíc posluchačů, což je 0,4 až 0,5 procenta.

Svobodná Evropa byla založena v roce 1949 z iniciativy vlády USA s cílem šířit propagandu amerických idejí svobody a demokracie do zemí východní Evropy. Sídlem stanice se stal Mnichov. První zkušební vysílání pro české a slovenské posluchače zaznělo 4. července 1950, vysílalo se z nákladního auta, pohybujícího se kolem hranic Československa. Každodenní vysílání začalo 1. května1951. Přes pochyby o dalším smyslu stanice po pádu berlínské zdi na podzim 1989 RFE/RL přežila. Nyní vysílá ve třech desítkách jazyků. V říjnu 1993 Česká republika nabídla, aby RFE/RL přesídlila do Prahy. Do budovy bývalého Federálního shromáždění se stanice přestěhovala v roce 1995.

Stanici jsme mohli poslouchat na střední vlně na třinácti vysílačích a také v digitálním paketu Czechlink na družici Eurobird 1 na pozici 28,5 st. východně. Konkrétně se jednalo o frekvenci 12,607 GHz, horizontální polarizace, datový tok SR 27500, chybový opravný korektor FEC 3/4, identifikátor A-PID 181. Vysílala mono v levém kanále, v pravém bylo přenášené zahraniční vysílání Radio Prague.

A co uslyšíme na původní frekvenci v dalších dnech? Dosavadní zpravodajsko-publicistická stanice Český rozhlas 6/Rádio svobodná Evropa bude vysílat jako jedna ze čtyř celoplošných stanic veřejnoprávního Českého rozhlasu nadále, ovšem již jen pod názvem Český rozhlas 6 a také s novým logem. To bude oficiálně zveřejněno v průběhu října 2002.

Stanice Český rozhlas 6 bude vysílat na dosavadních frekvencích ČRo 6/RSE ve všední dny od 7,00 do 21,00 hodin a o víkendu od 9,00 do 21,00 hodin. S novou stanicí bude ve spolupráci pokračovat i výrazná část realizačního týmu, který vytvářel program ČRo6/RSE.

Český rozhlas 6 ve svém programu samozřejmě naváže na ČRo 6/Radio Svobodná Evropa. Na stanici zůstane komentované zpravodajství i analytická publicistika, kterou budou moci posluchači sledovat každý den v podvečer od 18,10 do 19,00 hodin. Stanice bude pokračovat v produkci pořadů Studia STOP, které uvede rovněž v časech, na které jsou posluchači zvyklí. Vedle pravidelných debat mezi 17,10 až 18,00 hodinou zůstanou v programu stanice i pořady jako Zeměžluč, Zaostřeno na lidská práva a Dítě školou povinné. Redakce stanice hodlá i nadále poskytovat ve svých živých kontaktních pořadech co možná nejširší prostor posluchačům k vyjádření jejich názoru, případně pro zapojení se do běžící diskuse.

Pokračovat bude i magazín Je to na vás - zejména s důrazem na tematizované pořady, jakými jsou relace Na cestě, Lidé pera, Kořeny (abrahamovských náboženství), Pamětníci, Lidé od novin, v premiéře vysílané od pondělí do pátku v čase od 10,10 do 11,00 hodin.

Věříme, že Český rozhlas 6 zaujme své posluchače stejně jako jeho předchůdkyně – Svobodná Evropa a bude vítanou alternativou pro všechny posluchače, požadující objektivní a nezávislé zpravodajství a publicistiku.

Zdroj: www.mam.cz, mav, Petr Miklík, MF Dnes, Právo, Radio Revue

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/5160/cesky-rozhlas-6-radio-svobodna-evropa-konci/