Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 13.část – Slovensko
Autor: Petr Miklík , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 03.12.2002
V následujících dvou dílech seriálu, mapujícího rozvoj digitálního vysílání v některých zemích starého kontinentu, se podíváme na současný stav v našich domácích luzích a hájích - dnes zavítáme na Slovensko. Bude jistě zajímavé si přečíst, jak hodnotí naše první kroky v digitalizaci v zahraničních médiích.


DVB-T na Slovensku

Slovenský národní telekomunikační operátor Slovenské Telekomunikácie provozoval experimentální vysílání DVB-T krátkodobě již v roce 1999, ale plný komerční provoz bude možné zahájit nejdříve v letech 2005 až 2006.

Slovenský telekomunikační úřad zatím ustanovil dvě odborné skupiny s tím účelem, aby prozkoumaly perspektivy pozemního digitálního vysílání na Slovensku. Ačkoliv vláda je zpravidla vstřícná, určité kroky budou muset být udělány ještě před tím, než se DVB-T stane realitou. Nejdůležitějším z nich jsou problematická ustanovení, nehledě k několika dodatkům potřebným k současnému vysílacímu zákonu, který byl schválen ještě v roce 2000. Ačkoliv nová legislativa byla původně očekávána ještě letos, nyní to vypadá, že změny budou udělány někdy v roce 2003.

Jisté technické problémy také budou muset být vyřešeny: specifický problém nedostatku kmitočtů právě tak jako problém hornatosti země a potíže s přesahem signálu vzhledem k tomu, že hlavní město Bratislava leží v blízkosti rakouských a maďarských hranic.

Slovenské Telekomunikácie ukázaly, že jsou v první linii, když nedávno zahájily satelitní vysílání – což se považuje za důležitý mezistupeň pro přechod od analogového k plně digitálnímu vysílání – očekává se, že k němu dojde do roku 2015. Jestli bude dostatek místních zdrojů pro naplnění ostatních budoucích digitálních služeb DVB-T, to se teprve ukáže.

Na vysílacím trhu působí dva celoplošné programy veřejnoprávní STV a TV Markíza, podporovaná společností CME, menší stanice dosud bojují o přežití. JOJ TV, televize, těsně spjatá s TV Nova z České republiky, přesto udělala dobrý dojem od doby svého debutu v březnu 2002 a hodně se očekává od nové televize Music Channel. Televize TA3, zpravodajský kanál částečně vlastněný britskou Millennium Electronics, je v druhém roce svého vysílání.

Budoucí zahraniční investoři v oblasti DVB-T pravděpodobně také přihlédnou ke zkušenostem společnosti UPC na Slovensku. I když okolnost podílu téměř 50 % na trhu kabelové televize (s 296 700 předplatiteli, pokud jde o třetí čtvrtletí roku 2002), sloužila k hrubému obviňování zneužívání jejího dominantního postavení na trhu, což vedlo k tomu, že na začátku tohoto roku byla tato společnost pokutována antimonopolním úřadem. Abonence její digitální služby DTH s názvem UPC Direct má také snižující se úroveň, množství předplatitelů této služby ve třetím čtvrtletí roku 2002 je pouze 8 900.


Zdroj: Chris Dziadul, News World News, 21.11.2002 - www.dtg.org.uk, přeložil: Petr Miklík, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/5208/rozvoj-dvb-t-a-dab-v-nekterych-evropskych-zemich-13-cast-slovensko/