Budúcnosť je jasná,... budúcnosť je STA?!
Autor: Dušan Ščepka ml. , e-mail: dusan@pcsalon.sk Přidané: 04.12.2002
STA, pomaly zabudnuté, no čoraz viac skloňované. Doba expanzie káblových televízii v mestách dostala STA takmer na pokraj zabudnutia, no po necelých 8 rokoch sa karta akoby obracala v ich prospech. Prečo sa čoraz viac obyvateľov panelových domov odhlasuje od kábloviek?

Každý obyvateľ panelového domu alebo bytovky si istotne spomenie na časy, kedy pri ich dverách vyzváňali kábloví operátori a ponúkali za prijateľné ceny množstvo programov vo vysokej kvalite. Kto by odolal, niekde sa objavila doposiaľ nedostupná Nova, inde zase české verejnoprávne programy, alebo špeciálna ponuka tématických staníc.

Vznikajú malé káblové spoločnosti, mestské združenia televízii a rôzne organizácie zhlukujúce sa okolo šírenia programov pomocou káblovej TV. Oproti STA, káblovka ponúkala komfort, viac programov a zaručovala skvelú zábavu. Domové stupačky - rozvody začínali pomaly chátrať, okrem domov, kde kvôli pár obyvateľom, zvyčajne z radov staršej generácie, ktorí si káblovky pre malý dôchodok nemohli dovoliť, zostala aj klasická anténa, teda 5 či 6 programom z terestriálu.

Na trh vstupuje náš najväčší, nemenovaný káblový operátor, ktorý ponúka ešte kvalitnejšie služby za najprijateľnejšie ceny. Budujú sa kvalitné rozvody, ponechávajú sa ”staré” STA akoby do zálohy na horšie časy.

Rok 1996 - 1998, časť lokálnych káblových televízii krachuje, iné prežívajú alebo sa dostávajú do nezávideniahodnej finančnej situácie. Zisťujú sa nemilé skutočnosti, kedy niektoré mestské káblovky používali nezákonne už existujúce STA pre šírenie svojej programovej ponuky. Objavili sa však aj prípady zlikvidovania celých rozvodov či zlikvidovania spoločných antén. Nájomníci takýchto bytoviek boli so situáciou nespokojní, no robiť sa už nedalo nič. Mestské káblovky sa bez úhrady škody „vyparili“.

Je rok 2002 a po niekoľkých zdraženiach služieb našej najväčšej káblovky čoraz viac obyvateľov uvažuje o zrušení káblovej prípojky. Na rok 2003 sa avizujú ďalšie zvýšenia cien, ktoré budú okrem ostatných výdavkov na živobytie pre niektoré rodiny neúnosné. Obyčajná „káblovka“, tá, ktorá prišla s ponukou nových programov, komfortom i novým štýlom distribúcie programov sa pomaly, ale isto stáva luxusom. Pre porovnanie - priemerný mesačný poplatok za káblovú TV, rozšírenú ponuku staníc sa pohybuje od 220 - 390 Sk a zahrňuje 18 - 33 programov.
Za STA sa platilo sumou 50 - 100 Sk, ktorá je určená na fond opráv v bytovke. Ponuka programov v STA je však zvyčajne menej bohatá. Zahrňuje priemerne 7 terestriálnych staníc, prípadne satelitné programy z komplexu družíc Astra a Hot Bird.

Na mnohých STA sa počas nekvalitnej údržby poškodili komponenty. V prevažnej miere ide o staré kanálové zosilňovače či meniče z rokov 1970 - 1980, ktoré majú odpracovaných niekoľko tisíc hodín. Pred sputením káblovej TV sa o STA vzorne starali technici bytových družstiev, po spustení začal záujem o opravy upadať - zvyšoval sa podiel divákov káblovej TV.

Najčastejším problémom komponentov STA je rozladenie vložky, slabé zosilnenie alebo malý distribučný výkon, pod 110 dB. Všetky spomenuté poruchy spôsobené nepretržitou prevádzkou je možno opraviť, nie je preto nevyhnutné investovať do nových komponentov. Oprava starších meničov a zosilňovačov sa pohybuje okolo 800 - 1 000 Sk, pričom nový kanálový menič či zosilňovač stojí 6 000 Sk.

Horšia situácia nastáva pri úplnom zrušení STA a nahradení rozvodu signálom káblovej TV.
V prípade, ak káblovka skrachuje, vybudovanie nového rozvodu a stupačiek si v súčasnej dobe vyžaduje obrovské finančné prostriedky, kde sa ceny pohybujú v státisícoch korún. Hrubý odhad zriadenia novej STA pri obsadení 7 terestriálnych programov sa pohybuje v rozmedzí od 50 - 80 tis. Sk, v závislosti od technických podmienok príjmu programov. Otázne je, či si panelový dom môže dovoliť pri tejto nezávidenia hodnej situácii obnoviť celý systém.

V mnohých mestách Slovenska sa do STA montovali aj tzv. satelitné vložky. V dobách pred uvedením káblovky na trh ponúkali pestrejšiu ponuku programov dostupných zo satelitného komplexu Astra, prípadne Hot Bird. Po spustení programu VTV sa vložky prelaďovali na novú pozíciu, na novú slovenskú stanicu. VTV však dlho nevydržalo a po prechode na digitál a následnom krachu sa opäť prestavovali na nemecké komerčné stanice.

Programov z analógu ubúda, čoraz častejšie sa stáva, že obľúbený voľný kanál možno v lepšej kvalite zachytiť z digitálu. Staré satelitné vložky sú náchylné aj na zmeny počasia, a o poruchovosti radšej pomlčíme. Cena opravy satelitnej vložky v rozvode sa pohybuje okolo 2 000 Sk, nová digitálna vložka stojí približne 7 000 Sk. Zoberme si model situácie, kedy by sa správca STA rozhodol zakúpiť digitálne satelitné vložky na voľné programy zo satelitov. Nielenže musí oboznámiť všetkých obyvateľov domu o kúpe, musí získať podpisy a so zakúpením musí súhlasiť väčšina nájomníkov, ale v prvom rade sú potrebné ďalšie investície. Cena však rozhoduje, v tomto prípade opäť ide o tisíce korún, ktoré možno zúžitkovať v prospešnejšie veci. Oprava striech, výťahov, zabezpečenie bytovky....

Po zrhnutí za a proti, stále nám zostávajú staré analógové sateltiné vložky ako najlacnejšia alternatíva príjmu programov.

Bežná anténna súprava STA obsahuje 7 terestriálnych programov . Túto zostavu však možno v rámci legislatívy bez problémov osadiť aj voľnými programami z digitálu, a to napríklad slovenským spravodajským programov TA 3. Rozsah prepojenia bytoviek nesmie na jeden digitálny prijímač či digitálnu satelitnú vložku presiahnuť 100 bytov, pretože by išlo o retransmisiu. Doplňovať programy možno na základe dohody a súhlasu všetkých obyvateľov bytových jednotiek. Bohužial naša legislatíva v súčasnej podobe nedovoľuje distribuovať digitálne kódované programy ako napríklad českú verejnoprávnu televíziu ČT 1, o ktorú ľudia prejavujú veľký záujem. K distribúcii programov tohoto typu sú potrebné autorské práva, zmluva o vysielaní v káblovom rozvode. Obdobný záujem obyvatelia javia aj o druhý verejnoprávny program českej televízie ČT 2 a komerčný kanál TV Prima. Po odhlásení užívateľa od služieb káblovej tv zvyčajne chýbajú aj ďalšie programy ako Spektrum, Fox Kids, TV Nova alebo Discovery Channel. Všetky spomenuté programy patria nad rámec základnej ponuky a preto neexistuje možnosť ako ich distribuovať v STA. Výnimku tvorí iba TV Nova, ale aj tá sa dá prijímať len v rámci prirodzeného presahu signálov v niektorých pohraničných častiach Slovenska s Českou republikou. Takmer identický presah majú maďarský verejnoprávny program MTV 1 a komerčné RTL KLUB i TV2. V rámci platnej legislatívy možno distribuovať všetky programy prostredníctvom STA, ktoré majú prirodzený terestriálny presah signálu z územia susedného štátu. Aj týmto spôsobom si možno obohatiť menej pestrú, no oveľa lacnejšiu formu rozvodov STA, ktoré možno ešte zažijú novú expanziu vo vývoji ...

Text a foto
Dušan Ščepka ml.
Sat Club Slovakia

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/5210/buducnost-je-jasna-buducnost-je-sta/