Sobotní černá hodinka na České televizi
Autor: vhr , e-mail: vhr@vhr.cz Přidané: 26.01.2003
Včerejší (25.1.2003) večerní potemnělá obrazovka na naší veřejnoprávní televizi nesignalizovala stávku odborářů na Kavčích horách, ale problém s modulací na satelitní distribuci – Czechlinku. Bohužel se tak naplno ukázalo, jak je tento systém zranitelný a že je třeba urychleně dokončit výstavbu pozemní datové distribuční trasy.

V nedávné minulosti se signál na terestrické televizní vysílače dostával po metalickém vedení, později po radioreleových trasách. Tak byla zabezpečena základní síť, přičemž další vysílače a vykrývače se „balovaly“ signálem od těch základních. Od roku 1997 se pak začal postupně k distribuci využívat satelitní signál, nejprve z družice DFS Kopernikus, později Eutelsatu II FM4 a od 17. dubna 2001 ze satelitu Eurobird 1. Tento komunikační satelit je umístěný na pozici 28,5 stupňů východně, paket digitálních televizí a rádií nese označení Czechlink a je přenášený z transponderu F3 na přidělené frekvenci 12,607 GHz, s horizontální polarizací, rychlostí datového toku SR 27500 a protokolem chybové korekce FEC 3/4.

V současné době jsou pozemní vysílače v ČR „napájené“ právě tímto satelitním signálem. Nutno však předeslat, že Česká televize buduje ve spolupráci s Telecomem nové velkokapacitní přenosové linky pro distribuci signálu na terestrální vysílače, které budou tvořit hlavní distribuční trasu. Po jejím zprovoznění se bude satelitní šíření využívat jako záložní, sekundární distribuce a jako zdroj signálu pro zahraniční ambasády a případně další vládní pracoviště či např. naše vojenské jednotky v Evropě.

Jak jsme viděli tuto sobotu, je ale satelitní distribuce dosti zranitelná a může dojít k přerušení vysílání i na dlouhé desítky minut. Nemáme v naší redakci v době psaní tohoto příspěvku (krátce po půlnoci ze soboty na neděli, tedy jen několik hodin poté) vyjádření techniků či odpovědných činitelů z Kavčích hor, ale podle příspěvků členů konference Československého DX klubu a našich čtenářů jsme si udělali určitý úsudek, co se vlastně stalo. Problémy nastaly 25.1. asi čtvrt hodiny před devátou večerní, kdy došlo k výpadku obrazu i zvuku na stanicích ČT1, ČT2 a Prima na řadě pozemních vysílačů a na satelitním paketu Czechlink. Zřejmě došlo k výpadku modulace z Czechlinku, přičemž obslužná data, včetně teletextu ze satelitu přicházela, a tak nedošlo k automatickému nouzovému přepnutí pozemních vysílačů na dosavadní terestrické radioreleové trasy. Pouze tam, kde bylo možné ručně obsluhou zareagovat, byl signál tímto způsobem obnoven. Máme informace o výpadku signálu z Brna, Barvičovy ul., z Pradědu, Tlusté hory u Zlína, Hošťálkovic u Ostravy a dalších míst, zatímco pražská žižkovská věž vysílala. Černou obrazovku však měli i diváci v kabelové síti UPC v Praze (a možná i v dalších městech), která též bere signál z Czechlinku. Distribuce signálu pro rozhlasové stanice v paketu Czechlink přerušena nebyla.

Zhruba tři minuty po jednadvacáté hodině naskočil signál televize Prima, veřejnoprávní televizi se však podařilo zprovoznit až ve tři čtvrtě na deset. Na to, že se jednalo o „prime time“, byl výpadek poměrně dlouhý. Odmysleme si, jak naskočily „koláče“ řediteli nejsledovanější komerční televize, ale pouvažujme o tom, jak zabránit podobným problémům do budoucna. Pokud to vůbec jde úplně vyloučit. Podobný problém už totiž v minulosti nastal, když se podařilo nechtěným špatným zásahem do software vyřadit signál pro veřejnoprávní rozhlas a ze satelitu a následně pak na pozemních vysílačích byl pak šířen jen zvukový doprovod televize Prima. Některé „zaručené zdroje“ pak udávaly, že pro odborníky z holandského Philipsu muselo vystartovat speciální letadlo, aby se tato věc co nejrychleji vyřešila.

Vzhledem k tomu, že je ale Česká televize nakloněna trendu rozvoje pozemního digitálního vysílání a letos dokončí síť velkokapacitních datových linek, neměly by se snad takové závady v budoucnu častěji vyskytovat. Když u techniky samozřejmě může dojít k poruše, mnohem horší ale je, když se místo dočasné černé obrazovky objeví titulek o přerušení vysílání z důvodů, které nemají s technickými problémy vůbec nic společného.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/5239/sobotni-cerna-hodinka-na-ceske-televizi/