Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 06:11:36   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - DVB-T | Články
 

Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 23.část – Litva a Švédsko

  Autor: Petr Miklík , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 17.02.2003


V našem seriálu, mapujícím současný stav digitálního pozemní vysílání se dnes poprvé představí Litva. V druhé části pak zavítáme do Švédska, kde se uskutečnilo první pokusné vysílání HDTV:


DVB-T v Litvě

Litevský úřad pro rozhlas a televizi (RTCL) dne 16. 10. 2002 zahájil výběrové řízení pro DVB-T frekvence pro hlavní město Vilnius a okolí, do uzávěrky dne 9. 1. 2003 však neobdržel žádné nabídky. První experimentální vysílání DVB-T má začít pravděpodobně na jaře roku 2003 a do té doby předpokládá úřad RTCL další výběrové řízení. Podle plánu mají být uděleny licence pro první celoplošný multiplex na začátku roku 2004, druhý multiplex by se měl objevit do roku 2010 a vypnutí analogového vysílání je určeno na rok 2015.

Problémy nicméně existují v legislativní oblasti, kvůli velkému počtu potřebných zákonů či dodatků do nynější legislativy, není pravděpodobné, že budou schváleny dříve než v roce 2004.

Nejvýznamnější vysílatelé v Litvě jsou veřejnoprávní LRT a komerční stanice LNK, Baltijos TV (nyní s názvem TV4) a TV3 Litva - jejich zájem o DVB-T je velmi malý. Televize LRT plánuje zahájit v průběhu roku 2003 vysílání prostřednictvím satelitu Sirius a snad i přes internet. Velkou konkurencí veřejnoprávní televizi je velmi posilující komerční sektor, např. v období leden až září 2002 vykázal růst svých příjmů o 23 %, tj. až na 17,7 miliónů EUR.

Litevský průmysl kabelové televize je velmi lukrativní, se společnostmi Mikrovisata, Pajurio Televizija a VilSat - svými třemi MMDS operátory - vytvořil v první polovině roku 2002 kombinovaný zisk 2 milióny EUR. Asi 728 tisíc uživatelů, tj. cca 20% populace se dívá na kabelovou televizi.

Pokud učiní DVB-T svůj první krok ve vysílání, národní telekomunikační operátor Telecom Litva, který na začátku roku 2003 ztratil svůj monopol, se pravděpodobně stane klíčovým hráčem v této oblasti.


První vysílání DVB-T/HDTV ve Švédsku

První pokusné vysílání pro ověření HDTV (televize s vysokým rozlišením) bylo provedeno společnostmi SVT a Teracom od 9. do 13.12.2002. Vysílalo se na 28. kanálu pásma UHF z experimentálního vysílače v Stockholmu (věž Kaknas). Vysílaný signál byl v souladu se standardem DVB-T s následujícími parametry: 8K, 64-QAM, FEC=2/3 a ochranný interval 1/8. Dva televizní signály, jeden standardního TV rozlišení a druhý programový tok HDTV, spolu se zvukovými kanály (včetně Dolby Digital) byly sdruženy do bitového toku, který měl celkovou bitovou rychlost přibližně 22 Mbit/s.

Signál HDTV byl kódován 720P 50Hz (1280x720 pixelů, SMPTE 296M) při použití preprocesoru TeraNex a kodéru firmy Tandberg HDTV MPEG s proměnnou výstupní rychlostí. Špičková bitová rychlost přiřazená systému HDTV byla přibližně 15 Mbit/s, zbývající 4.5 Mbit/s, byla pevně stanovená pro standardní televizní kanál. Proměnná bitová rychlost kódovacího schématu MPEG pro 720p/50 umožňovala přidělení další vhodné (proměnné) kapacity pro datové aplikace. Přijímací zařízení, použité během experimentu a předvádění – profesionální dekodér DVB-T firmy Tandberg a kombinovaný komerční přijímač HD+SD/DVB-T firmy Zinwell, model ZDT-410HD. Zobrazovací jednotka byla použita od firmy Panasonic TH-50PHD5EX. Další práce se systémem HDTV budou následovat.


Zdroj: Chris Dziadul, News World News - www.dtg.org.uk, a Glob News - www.digitag.org.
přeložil: Petr Miklík, volně upraveno a zkráceno


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
22.02.2003 • Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích – 25.část – Doba pro přechod na DVB-T se blíží
19.02.2003 • Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 24.část – Švýcarsko a Itálie
08.02.2003 • Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 22.část – DVB-T v Rakousku
27.01.2003 • Digitalizace přechází i do pásma AM
- první rozhlasový přijímač pro DRM
[ 2 ]
17.01.2003 • Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 21. část – DVB-T v Estonsku
13.01.2003 • Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 20.část – DAB v Německu je v krizi

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist