Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 02:35:49   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - DVB-T | Články
 

Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 24.část – Švýcarsko a Itálie

  Autor: Petr Miklík , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 19.02.2003


V našem seriálu, mapujícím současný stav digitálního pozemní vysílání se vrátíme do Itálie, kde přehodnocují časový plán na digitální vysílání 18 multiplexů, protože termín úplného vypnutí analogu v roce 2006 se dnes nejeví jako reálný . Nejprve se však podíváme do Švýcarska.


DVB-T ve Švýcarsku

Ve Švýcarsku je jen velmi malá část populace (cca 5 %) bez možnosti kabelové přípojky. I když se síť kabelové televize rozšiřuje, v některých případech nelze očekávat - ani v brzké budoucnosti - připojení na kabelovou televizi a tady je prostor i pro využití systému DVB-T. Společnost SRG SSR idée suisse (SRG) v oblasti Dolního Engadinu, kde kabelová televize není téměř vůbec zavedena, zahájila od 1. 1. 2002 zkušební provoz DVB-T.

Vysílají se programy SF1, SF2, TSR1 a TSI1 a provádí se podrobná měření za účelem přezkoušení mobility tohoto systému. Pokusné vysílání s třemi vysílači by mělo být od konce ledna 2003 rozšířeno o experimentální provoz dvou vysílačů i v Horním Engadinu Zernez a Celerina/Laret, bude tak pokryto signálem DVB-T území mezi místy Zernez a Silvaplana. Ten, kdo skutečně programy šíří, je podle objednávky SRG, společnost Swisscom Broadcast AG.

Švýcarsko, jako člen CEPT (Evropské asociace poštovních a telekomunikačních správních úřadů), se muselo zavázat již v roce 1997 k přechodu na pozemní digitální vysílání. Švýcarské ministerstvo pro životní prostředí, energii a komunikace (UVEK) v září 2002 zavedlo pro společnost SRG zrychlený časový plán: do roku 2008 má být vytvořena celoplošná digitální televizní vysílací síť. Společnost SRG získala potřebné vysílací frekvence vypnutím několika menšinových jazykových regionálních programů v různých oblastech země, což mělo za následek mnoho protestů veřejnosti.

Spolková rada vyslovila politování nad tím, že veřejnost byla informována o tomto záměru nepříliš optimální cestou a požádala společnost SRG o znovuobnovení těchto programů v dřívějším rozsahu - tak rychle, jak jen to bude možné - zejména na platformě DVB-T. Soukromým provozovatelům bude rovněž umožněno využívat společná vysílací zařízení.


DVB-T v Itálii – plán 18 muliplexů

Italský Úřad komunikací (Agcom) nedávno schválil národní kmitočtový plán pro vysílání DVB-T, přidělující frekvence pro obě celoplošné a regionální sítě. Plánovaná frekvenční pásma jsou III (VHF), IV a V (UHF) pro celkem 54 frekvencí. Sítě používají tři kmitočty (kanály) pro pokrytí celého státu (3-SFN).

Celkově bude 18 digitální multiplexů, 12 z nich je rezervováno pro celoplošné a 6 pro regionální vysílání, každý umožňuje přenos 4 nebo 5 programů, to by znamenalo 48 až 60 celoplošných a 24 až 30 regionálních programů. Nový plán, založený na použití nynějších analogových kanálů, má ještě před oficiálním vydáním několik vlivných odpůrců, neboť provozovatelé TV programů nebudou dobrovolně vypínat své analogové frekvence a tím riskovat ztrátu diváků a příjmů z reklamy.

Skutečný časový horizont souběžného analogového a digitálního provozu a následného úplného přechodu na DVB-T by tak mohl být podstatně delší než jsou dnes předpokládané termíny. Zákon č. 66/2001 totiž stanovuje krajní mez ukončení simultánního provozu na prosinec 2006.


Zdroj: Engadiner Post, Urs Dubs, Glob News - www.digitag.org. a Branislav Pekic, News World News - www.dtg.org.uk, přeložil: Petr Miklík, volně upraveno a zkráceno


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
22.02.2003 • Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích – 25.část – Doba pro přechod na DVB-T se blíží
17.02.2003 • Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 23.část – Litva a Švédsko
08.02.2003 • Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 22.část – DVB-T v Rakousku
27.01.2003 • Digitalizace přechází i do pásma AM
- první rozhlasový přijímač pro DRM
[ 2 ]
17.01.2003 • Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 21. část – DVB-T v Estonsku
13.01.2003 • Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 20.část – DAB v Německu je v krizi

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist