Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Úterý • 23.04.2024 - 19:57:46   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - DVB-T | Články
 

Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích – 25.část – Doba pro přechod na DVB-T se blíží

  Autor: Petr Miklík , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 22.02.2003


Od 1. 3. 2003 nabídne DVB-T v Berlíně/Postupimi přibližně 20 programů a navíc se poprvé na světě přeorientují analogové frekvence terestrického vysílání na šíření digitálních televizních signálů. Televize Vox už začala vypínat své analogové vysílače.

Doba pro přechod na digitální vysílání se blíží

K novým programům, které bude možné v Berlíně-Braniborsku přijímat klasickou anténou, patří programy společenství ARD/ZDF- Phoenix, KiKa a arte rovněž i „třetí“ program NDR a mdr. Jak informoval Mediální ústav Berlín-Braniborsko (MABB) na tiskové konferenci v Berlíně, k programům přijímatelným běžnou anténou budou později patřit také soukromé stanice Super RTL, Kabel 1 a N24. Kromě toho budou prostřednictvím platformy DVB-T od 1. března vysílány zvláštní digitální programy ZDFinfokanal a ZDFdokukanal. Budou vytvářet spolu s hlavním programem ZDF a programem KiKa nabídku programů s názvem ZDF.mobil.

Již od německé premiéry 1. 11. 2002 se vysílají v Berlíně a okolí v pravidelném DVB-T provozu na kanálech 5 a 44 programy Das Erste (ARD), ZDF, ORB, SFB1, RTL, RTL II, Pro Sieben a Sat.1 v digitální obrazové a zvukové kvalitě. S Televizí z Berlína (FAB), WDR a BBC World bude ještě jednáno o digitálním šíření jejich programů během několika následujících týdnů, řekl ředitel MABB pan Hans Hege.

Technická reorganizace vysílacích zařízení pro 27. kanál ( až dosud program ORB) začíná již 14. února, informoval provozovatel televize SFB a T-Systems/Mediabroadcast. Dne 28. 2. pak bude digitální reorganizace 7. kanálu (ARD), 33. kanálu (ZDF), 25. kanálu (Sat.1) a 56. kanálu (RTL). Dále bude vysílat analogově s nižšími výkony: ARD (29. kanál, až dosud VOX), ZDF (47. kanál, do této doby program ProSieben), ORB (51. kanál, dosud RTL II) a SFB1 ( 39. kanál) - ovšem jen do léta roku 2003.

Během druhé etapy zavádění DVB-T Mediální ústav a projekční skupina zároveň posilují svou informační kampaň. Tak vysílají zúčastnění vysílatelé a někteří další i rozhlasové spoty, poukazují neustále, ve videotextu a na svých internetových stránkách, na tyto změny. Televizní reklama ve vlacích U-Bahn a S-Bahn vybízí k „přechodu místo k odchodu“ a k „digitální místo konečné stanici“. Kromě toho bude vydán nový propagační bulletin a nová brožura. Ve spolupráci s obchodem získávají kupující k set-top-boxu DVB-T také nový informační materiál s odkazem na přijímané programy.

Týká se to asi 150 tisíce domácností v Berlíně-Braniborsku, kterým výlučně prostřednictvím televizní antény bude nabídnuta „při terestrickém příjmu větší rozmanitost programů a svobodná volba“, zdůvodňuje nevyhnutelnost reorganizace ředitel MABB pan Hege. Sociálně potřebné domácnosti získají příspěvek od sociálních úřadů. Ve spolupráci s ústavem MABB bude poskytnut bezplatný dekodér (set-top-box); výrobce a obchodníci nabízí též přístroje k pronájmu a na leasing za 8,50 Eur měsíčně.


Vox vypíná terestrické vysílače

Množství domácností, které v Německu využívají pro příjem tohoto programu běžnou venkovní anténu se stále zmenšuje. Z tohoto důvodu začala televize Vox vypínat vysílače, jejichž provoz už není ekonomicky výhodný.

Terestrické vysílání vysílače v Bergisch Gladbachu bylo již zastaveno dne 18. 1. 2003. Dne 25. 1. 2003 pak následovalo vypnutí vysílače v Unně. Od této doby už není možné přijímat televizní vysílání z Kölnu z těchto vysílačů: 27. kanál - v Bergisch Gladbachu, 26. kanál – v Hagenu, 38. kanál – v Iserlohnu, 22. kanál – v Paderbornu, 27. kanál ve Wetteru a 51. kanál – v Unně.

Všech ostatních možností příjmu, tj. kabelové televize a satelitního příjmu, se toto vypínání netýká, tzn. diváci z uvedených regionů budou mít program Vox i nadále. O vypnutí vysílačů budou diváci příslušných oblastí informováni v programu stanice prostřednictvím neustále opakovaného upozornění. Kromě toho pro diváky poskytuje informace i redakce televize Vox na telefonním čísle. V březnu 2003 se toto opatření také bude týkat vysílače Rheine a Siegen, v červnu 2003 vysílače Hamm a v září 2003 vysílače Bonn-Pennefeld.


Zdroj: [hw] a [fp] – www.digi-tv.de, přeložil: Petr Miklík, volně upraveno a zkráceno


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
19.02.2003 • Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 24.část – Švýcarsko a Itálie
17.02.2003 • Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 23.část – Litva a Švédsko
08.02.2003 • Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 22.část – DVB-T v Rakousku
27.01.2003 • Digitalizace přechází i do pásma AM
- první rozhlasový přijímač pro DRM
[ 2 ]
17.01.2003 • Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 21. část – DVB-T v Estonsku
13.01.2003 • Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 20.část – DAB v Německu je v krizi

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist