Jak dál, společné televizní antény,
aneb jsou STA prohrou času ? - 3. část
Autor: Dr. Vladimír Mazálek , e-mail: info@tel-satexp.cz Přidané: 20.03.2003
Stejně jako občas v tisku, tak i na internetových stránkách probíhají časté a bouřlivé diskuse k článkům na různá témata. Jedním z nich jsou i diskuse o společných televizních anténách, do kterých se sice zapojují samozřejmě zastánci všech technologií dodávek televizního signálu, ale ne vždy jsou jejich odpovědi natolik fundované a odborně podložené, a tak je řadový čtenář z takové diskuse spíše dezorientován než poučen.

Abychom se tedy v této problematice posunuli dopředu, pokusíme se současný stav a znalosti sumarizovat přímo pomocí odpovědí odborníků z této oblasti, a to nejen ředitelů či jednatelů odborných instalačních, revizních či znaleckých firem, ale také statistiků, právníků či zástupců centrálních orgánů vytvářejících legislativu k této problematice.


Nyní dostane slovo jeden z regionálních zástupců jedné ze tří našich největších kabelovek:

Poměrně dlouho jsme při rozhodnutích různých státních orgánů „byli biti“ za to, že zneužíváme svých postavení třeba v cenách nebo v nějakém bránění dostupnosti jiného typu příjmu, a nikdo neviděl naše dlouhodobé náklady při budování páteřních sítí či zpětných kanálů, apod. Již dnes však začíná doba, kdy v jednom bytovém domě jsou najednou tři různí operátoři – např. v některých ulicích či bytových domech v Českých Budějovicích nebo v Brně. A nám tím odpadli hádky a osočování nás, co vše děláme špatně. V konkrétním domě, o kterém mluvím, je jednak původní STA, pak místní kabelovka přenášená vzduchem a ukončená v domě účastnickým rozvodem a pak náš hvězdicový rozvod.

STA je jako základní nabídka, takže v tom domě se ta naše základní moc nechytá, ale za to je tam dost těch, kteří si vybrali přímo tu rozšířenou a nebo dokonce tu nejvyšší. Ta „vzduchová“ kabelovka má něco jako naše rozšířená nabídka a přišla vlastně před námi, ale licenci je podmíněnu časovým omezením.

Ale všechny tři systémy jsou v domě životaschopné a asi neztrátové, což mi nějak říká, že ten trh asi ta STA potřebuje a tím dost věcí vyjasní. My třeba budeme moci přebudovat systém balíků nabídky a vlastně nebudeme muset nabízet pro nás tu nelukrativní základní nabídku.

Takže já to vlastně vítám, protože se můžeme posunout i my. Sice bych asi technicky doporučil, aby se místo toho starého rozvodu STA vybudovalo páteřní vedení vedle našeho a ty přípojky do bytů jsou vlastně těch účastníků a vedle našich přepojovacích uzlů mohou být i ty jejich a mají tak zas na čas vyřešeno vše včetně kvalitního nového rozvedení. Ale to je samozřejmě další investice. To je jen taková osobní připomínka. V oboru dělám přes dvacet let a vím, co na technice umí udělat čas.

My máme v našich rozvodech tu výhodu, že jsou většinou budovány i pro internet a další služby, takže jsme vlastně v technickém předstihu. Rozhodně se není třeba bát odpojování účastníků, to vše jsou proměny v čase houpavých vln. Kdybych já měl v domě takovou konkurenci nabídek, tak bych to bral, ale klidně se přiznám, že osobně jsem měl doma čas si na střechu instalovat zatím tak „síto“ a video si museli děti už naladit sami.


A na úplný závěr ještě pohled uživatele – ekonoma:

Rozhodně není možno brát článek jako nějakou propagaci STA, jak by se mohlo po prvním přečtení zdát. Jde spíše o popis vývoje v této oblasti a každý si může o možnostech přemýšlet a pak si z nich vybrat.

Ta možnost výběru je velmi důležitá, protože pak stačí vzít jen do ruky kalkulačku, přesně si ujasnit, co požaduji za programy a služby a jednoduše si spočítat, co je pro koho nejvýhodnější.

To zřejmě vzal v potaz i antimonopolní úřad, který i na základě vyhodnocení jednotlivých variant příjmu povolil fúzi druhého a třetího největšího kabelového Intercable a TES Média. Tím teoreticky by mělo dojít ke konkurenci s jedničkou – UPC, ale tito operátoři většinou sítě ve stejné lokalitě nemají, takže opravdovou konkurencí by asi opravdu byla až výše zmiňovaná revitalizace společných televizních antén a nástup dalších možností využití podobných přenosových médií.

Současně se však nastiňuje i otevírání dalších možností, o kterých se vždy hovořilo zatím jen teoreticky, ale protože vývoj přenosových médií je opravdu velmi dynamický, je zcela možné, že vlastně nic nebude nemožné. Hlavně aby to ale bylo konečně ku prospěchu zákazníka samotného.

Vladimír Mazálek, www.tel-satexp.cz

<< 2. část

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/5275/jak-dal-spolecne-televizni-anteny-aneb-jsou-sta-prohrou-casu-3-cast/