Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 31.část – DVB-T v Holandsku
Autor: Petr Miklík , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 09.05.2003
Holandský operátor DVB-T Digitenne zahájil své komerční vysílání dne 23. 4. 2003 s nabídkou svých služeb. Ve svém základním souboru má 22 televizních a 16 rozhlasových programů za poplatek 8,95 EUR měsíčně.

Oblast pokrytí signálem je omezena městy Amsterdam, Haarlem, Alemere, Hilversum a Alphen aan de Rijn v západní části země. Zákazníci si budou muset zakoupit set-top-box DVB-T za cenu asi 150 až 200 EUR za základní dekodér. Specielní soubor „na uvítanou“ je k dispozici za 29.95 EUR, zahrnuje přístupovou kartu smart pro systém CA Conax a malou aktivní anténu.

Nabídka obsahuje všechny hlavní holandské veřejnoprávní, komerční programy a několik mezinárodních tématických programů. Diváci se také mohou předplatit prémiovou řadu tří programů Canal+ .

Šéf společnosti UPC pan John Riordan nicméně protestoval proti tomu, aby předplatné ve výši 8,95 EUR bylo poskytováno pod úrovní nákladů a požádal, aby nový operátor zpřístupnil své záznamy. Pan Riordan podezřívá hlavního akcionáře společnosti Digitenne (zahrnuje držitele telekomunikačního operátora KPN Telecom a operátora státní sítě Nozema), že nelegálně podporuje operátora DVB-T. Tvrdí, že tato nabídka je pro UPC nekalá soutěž a vyhrožoval tím, že se záležitosti chopí holandský úřad pro ochranu hospodářské soutěže NMA.


Zdroj: Robert Briel, www.dtg.org.uk, přeložil: Petr Miklík, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/5303/rozvoj-dvb-t-a-dab-v-nekterych-evropskych-zemich-31-cast-dvb-t-v-holandsku/