Železný: Nova je ve slovenských kabelovkách nelegálně!
Autor: vhr , e-mail: vhr@vhr.cz Přidané: 10.05.2003
Generální ředitel TV Novy dr.Vladimír Železný se ve svém 483. vydání pořadu Volejte řediteli, vysílaném v sobotu 10.5.2003 komentoval obnovené zařazení české Novy do slovenských kabelovek. Přinášíme doslovný přepis jeho odpovědi na dotazy diváků.


Dotazy: „K mému velkému potěšení začala Nova opět vysílat v bratislavské kabelové televizi. Víte o tom něco? Děkuji, Levický.
Všiml jsem si, že TV Nova je znovu v nabídce slovenských kabelovek. Před rokem jste ji stáhli a tvrdili jste, že nemáte práva, abyste ji šířili na Slovensku. Co způsobilo náhlou změnu vašeho postoje?“

Odpověď Vl.Železného: „Nic, my jsme ji opravdu stáhli a nic se nezměnilo. My stále nevlastníme práva k podstatné části – k zahraničním filmům například, k seriálům, k telenovelám, pro šíření na Slovensko. Pouze pro šíření v České republice.

Proto jsme odebrali - samozřejmě, logicky a dělá se to tak všude v Evropě - právo šíření na Slovensku. A trváme na tom.

A Slovensko má navíc velmi civilizovaný zákon, který je stejný, jako je všude ve zbytku Evropy a sice, že k tomu abyste šířili něčí program v kabelové síti a brali za něj dokonce peníze a měli z něj zisk, musíte mít souhlas toho, kdo vlastní autorská práva. To je neměnné pravidlo na Slovensku a nic na tom nemění pravidlo, že pokud někde je vidět nějaký kanál, tak ho lze šířit – myslím kanál přímo z terestrického, pozemního vysílače – pak je ho možné šířit i v kabelovkách. To se samozřejmě týká jenom licencovaných společností a jenom slovenských, tzvn. must carry rule a platí také v mnoha zemích Evropy.

Ale cizí stanice, které nejsou licencovány na území Slovenska a tudíž nevlastní práva na vysílání pro Slovenské území nemohou být šířena. Leč jsou, občas. Pirátsky! Některé kabelovky si přivydělávají na Slovensku tím, že zařazují ilegálně Novu.

My jsme se velmi rozčílili v okamžiku, kdy jeden z největších provozovatelů – UPC – zařadil Novu opět zpátky do své nabídky. Aby na ní vydělával, přestože ji nevyrábí a přestože nám nic neplatí a přestože na ní nemá práva a přestože ani my nemáme práva mu ta práva udělit. Já si teď dopisuji s ředitelem UPC Slovensko a on mi napsal: My to děláme proto, že ostatní to dělají také - a odvolává se na nedávné rozhodnutí, které já neznám. Rozhodnutí Rady pro rozhlasové a televizní vysílání – na Slovensku se to chytře jmenuje také retransmise, to znamená opětovné vysílání něčeho, které prý povolilo jedné ne kabelovce, ale MMSD, což je mikrovlnný rozvod v Bratislavě aby šířil Novu. Lépe řečeno oni mu dali na Radu ke schválení nějaký dokument a tam byla uvedena i Nova a Rada to schválila i s tím. A z toho oni vyvodili, že když tato společnost porušuje zákon a ona ji porušuje, tak že jí budou porušovat také, protože by tím prý ztratili konkurenceschopnost.

A to mě hodně vytočilo. Víte konkurenceschopnost na úkor toho, že si beru zadarmo odněkud z jiné země program a vysílám ho a prodávám ho na území, na kterém nemá práva, to je hodně silná káva. Myslím si že, my už jsme napsali na Radu, slovenskou, napsali jsme UPC, myslím, že také nastal čas, abychom zvažovali například žalobu o ušlý zisk a budeme stejně tvrdě postupovat vůči všem, malým, velkým, středním, i těm největším kabelovkám na Slovensku. My máme v našich smlouvách s dodavateli programu, že budeme hájit jejich zájmy a že nikdy nebudeme prodávat práva, která nemáme. Tak to by se stalo.

To je ten důvod, a proto na tom budeme trvat a jsme velmi, velmi rozhořčeni, z této situace, tak že chápu, že to je ztráta pro diváky, kteří nemají v přímém, terestrickém dosahu vysílače televize Nova. Ti se mohou dívat. I z mezinárodních dohod, protože s tím všechny autorské smlouvy počítají.

Ale aby byly šířeny v kabelu, ne!“

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/5304/zelezny-nova-je-ve-slovenskych-kabelovkach-nelegalne/