Český rozhlas slaví 80 let
Autor: Petra Sklenářová, ČRo , e-mail: info@cro.cz Přidané: 17.05.2003
U příležitosti 80. výročí připravil Český rozhlas pro své posluchače a příznivce řadu nejrůznějších aktivit. Vedle výstavy ”80 let rozhlasového vysílání” v Národním muzeu v Praze Vás zveme na oslavy narozenin v rámci Víkendu s Českým rozhlasem.

V letošním roce slaví Český rozhlas významné jubileum. V neděli 18. května 2003 uplyne osmdesát let od zahájení pravidelného rozhlasového vysílaní na území tehdejšího Československa. Pravidelné rozhlasové vysílání na území Československa bylo zahájeno 18. května 1923 z vojenského stanu ve Kbelích tehdejší společností Radiojournal - předchůdcem Československého rozhlasu. Československo bylo druhou evropskou zemí, kde bylo spuštěno pravidelné rozhlasové vysílání. V roce 1921 začala pravidelně vysílat britská BBC.

Český rozhlas slaví v neděli 18. května 80 let svého vysílání. Tomuto výročí bude v neděli přizpůsobeno i vysílání ČRo 1 – Radiožurnálu. Od 12:00 do 13:00 hodin budou vysílat – poprvé v novodobé historii – všechny stanice Českého rozhlasu stejný program. Během této hodiny bude shrnuta celé historie rozhlasového vysílání, bude doplněna i odpovídajícími písněmi z archivu Českého rozhlasu. ČRo 1 – Radiožurnál nebude proto (netradičně a zcela výjimečně) vysílat zprávy ve 12:00 hod., ale již v 11:55 hod.

Hlavní oslavy výročí rozhlasu budou probíhat v neděli odpoledne na letišti Praha – Letňany, kde Český rozhlas 1 – Radiožurnál postaví repliku kbelského stanu. Jen pár desítek metrů od místa, kde před 80 lety začala vysílat společnost Radiojournal bude nyní z kbelského stanu vysílat Český rozhlas 1 – Radiožurnál přímé vstupy, rozhovory a další reportáže.

V rámci rozhlasových oslav, které se zde budou konat, uvidí v uvedeném stanu návštěvníci nejen expozici historických radiopřijímačů a technického zařízení, ale také živé vysílání moderní rozhlasové stanice. Zájemci mají také šanci nahrát si ve stanu vlastní pozdrav a odnést si ho na CD. Pro sběratele je připraveno speciální razítko, které je možné získat pouze v rozhlasovém stanu.

V rámci oslav je připraven program, který představí všechny stanice Českého rozhlasu a divákům nabídne také možnost, zažít rekonstrukci jednoho z prvních rozhlasových hlášení v češtině. Tuto část programu bude ČRo 1 – Radiožurnál vysílat přímým přenosem, stejně jako část závěrečnou včetně vystoupení Karla Gotta.

Petra Sklenářová, marketing ČRo

Doplnění redakce:

Vysílání Českého rozhlasu můžeme naladit na satelitu EuroBird 1 na pozici 28,5 stupňů východně v digitálním paketu Czech Link (transponder F3, frekvence 12 607 MHz, horizontální polarizace, symbolová rychlost datového toku (SR) 27 500 kS/sec a poměr chybové korekce (FEC) 3/4). V paketu jsou volně šířené rozhlasové programy Radiožurnál, Praha, Vltava, Regina, zahraniční vysílání Českého rozhlasu Radio Prague a bývalé Rádio Svobodná Evropa/RFE – nyní Český rozhlas 6.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/5314/cesky-rozhlas-slavi-80-let/