DVB-T v Bratislavě hned tak nebude
Autor: vhr , e-mail: vhr@vhr.cz Přidané: 21.05.2003
Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) včera při svém druhém hlasování zamítla poměrem hlasů 8:1 přidělení bratislavského 50. televizního kanálu společnosti TV Brodcasting s.r.o., která na něm chtěla od 1.1.2004 spustit terestrické digitální vysílání.


Společnost TV Broadcasting prý měla kvalitní projekt ale dle slov RVR málo transparentní kapitál (peníze byly v bance pod britskou správou mimo Slovensko), zde doloženo měla jen 70,5 miliónů Sk plus možnost čerpat do 350 miliónů Sk na projekt DVB-T na 50.kanálu v Bratislavě.

Nakonec se objevilo absurdní shrnutí, že na Slovensku je už nasycený trh s televizemi!

Toto dost dobře nechápeme, protože se buď může prosadit někdo nový a možná i lepší, nebo se zakonzervuje současný stav?

Spíše nás napadá, zda se nejedná o nějaký jiný zájem či manipulace. Myslíme si, že projektu možná uškodilo i jméno podnikatele Siloše Pohanky v pozadí. Ale hlavní příčina bude asi ve vlnách rozhodovacích preferencí Rady pre vysielanie a retransmisiu. Usuzujeme tak podle podobně v minulosti probíhajících licenčních řízení dnes už bývalé české Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, která také střídala období, kdy je raženo heslo „Posilování silných a zavedených“, které vzápětí vystřídá etapa „Dejme šanci novým a nadějným“…

Tak i na Slovensku se RVR před dvěma roky rozhodovala či podpoří projekt TV Luna (s investicí Argus Capitalu), anebo dá přednost TV Joj s investicí MEF Holdingu – Rada pak dala přednost „jistotě“. Luna mohla být úplně nezávislá a finančně zabezpečená, ale RVR ji nepodpořila, protože se obávala dalšího nevydařeného „experimentu“, zatímco TV Joj nabízela silnou alternativu vůči Markíze.

Při dalším licenčním řízení ale zase naopak RVR podpořila projekt Music Channelu (tedy novému a nadějnému projektu), protože TV Joj nesplnila nic ze záměrů, které deklarovala při vstupu na slovenský televizní trh a její divácký podíl je pouze 2% nad podílem Novy, která však je dnes zachytitelná jen na západní části Slovenska.

Jak však víme, Music Channel se ani nepokusil zahájit vysílání a vrátil získané frekvence. Aniž by si to uvědomil, velmi tím uškodil budoucím novým uchazečům o licenci, protože RVR nyní už nechce experimentovat. A tak na to doplatila včera společnost TV Brodcasting.

Výsledkem toho je stále dominantní postavení Markízy, které Jojka v nejbližších letech určitě neohrozí. Otázkou je, jak dopadne konsolidace veřejnoprávní STV, vedené shodou okolností p.Rybníčkem, bývalým generálním ředitelem Jojky.

Ať to dopadne, jak dopadne, za stávajícího rozložení sil na mediální scéně se zřejmě v nejbližším období na Slovensku digitálního terestrického vysílání nedočkáme. Podobně jako v Čechách není zájem stávajících vysílacích subjektů (kromě světlé výjimky - ČT) jít do nových technologií, pasivně se k tomu staví i legislativa a vládní regulační orgány (Rady v obou republikách).

Podívejme se do zahraničí, jak například v německém Berlíně a Brandenburgu podporují všechny zastupitelské stupně vysílání DVB-T včetně bezplatného poskytování přijímačů sociálně slabým občanům. A u nás?

Bez - alespoň – zkušebního vysílání DVB-T se nebudou dovážet ani prodávat receivery a bude se stále odkládat přechod z analogového na digitální vysílání. Nyní už se nehovoří o digitálu v roce 2008, či 2010, ale až o roku 2015.

Uvidíme, zda se vstupem obou našich republik do Evropské unie tato situace nezlepší.


V článku jsme použili některé postřehy, citace a informace Juraje Koiše ze slovenského specializovaného webu Radioweb.sk, kterému za ně děkujeme.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/5322/dvb-t-v-bratislave-hned-tak-nebude/