Nové stránky České televize www.czech-tv.cz
Autor: vhr , e-mail: vhr@vhr.cz Přidané: 25.05.2003
Česká televize představila dne 1.5.2003 k 50. výročí zahájení televizního vysílání u nás své nové internetové stránky.

Viditelného zlepšení se dočkal celý web, např. zobrazení televizního programu je možné si přizpůsobit nebo si nechat zasílat upozornění na pořad(y) a také třeba vyhledávat pořady podle mnoha kritérií. Velmi příjemnou službou je možnost uložení zobrazeného programu do souboru typu PDF.

Nově lze též hodnotit pořady a přidávat k pořadům komentáře. Vylepšena je např. i stránka s teletextem.

Na stránce s technikou jsou podrobné informace o vysílání pořadů ve stereu, aktuální seznam vysílačů včetně mapky umístění vysílačů, satelitní vysílání a také např. zajímavý dokument nazvaný Strategie přechodu ČT na pozemní digitální vysílání ze září 2002.

Zcela bez váhání lze nyní říci, že nový web ČT je rozhodně příjemným dárkem pro všechny návštěvníky internetových stránek ČT.

Zdroj: Slezák, Radio Revue 5/2003





Článek doplňujeme některými zajímavými odpověďmi na dotazy návštěvníků stránek:

Doména www.czech-tv.cz

„Proč má Česká televize webovou adresu www.czech-tv.cz - tedy název v jiném než mateřském jazyce? Nezdá se vám, že se tato adresa také špatně čte moderátorům na obrazovce?“

Pro adresu www.czech-tv.cz se Česká televize rozhodla už v roce 1996, kdy v České republice ještě mnoho zájemců o internet nebylo a webová prezentace byla zaměřena především na zahraničí. Česká televize používá i domény www.ceskatv.cz a www.ceskatelevize.cz. Propaguje však zatím stále původní adresu www.czech-tv.cz, a to především kvůli komplikacím, spojeným se změnou domény v mnoha tisících e-mailových adresách pořadů, pracovníků a spolupracovníků ČT. Na rozdíl od změny webové domény (která je samozřejmě jednoduchá a rychlá), je změna e-mailové domény časově náročná a složitá záležitost. Přechod na nové e-mailové adresy (přesněji řečeno nové doménové zakončení adres) předpokládá útvar Informatiky ČT na začátku příštího roku a poté bude ČT propagovat i již dnes funkční českou webovou adresu.


Vysílání přes internet

„Rád bych se zeptal, jestli vysíláte také přes internet. Docela bych byl rád, kdybyste mi sdělili adresu, ze které si mohu pustit vaši televizi on-line. “

Česká televize vysílá některé, zejména zpravodajské pořady přes internet na adrese www.ct1.cz. Bohužel, z důvodu autorských práv nemůžeme vysílat živě ani z archivu všechny pořady ČT nebo poskytovat příspěvky ”ve stáhnutelném” tvaru.


ShowView kódy

„Je možno na Vašich webových stránkách najít čísla ShowView k jednotlivým pořadům? “

Aby bylo možné publikovat kódy ShowView, je nutné koupit ne právě lacinou licenci na algoritmus od anglické společnosti Gemstar. Česká televize proto místo ShowView publikuje kódy VPS.


TV program e-mailem

„Je možné dostávat z Vašeho serveru TV program na e-mail? “

Televizní program bohužel není možné zasílat e-mailem jako celek, máte však možnost sestavit si při jeho prohlížení tzv.”osobní program” a ten si pak poslat e-mailem, uložit na disk jako pdf, nebo vytisknout. Můžete také využít služeb ”upozornění na pořad” e-mailem nebo SMS vámi definovanou dobu před začátkem pořadu.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/5329/nove-stranky-ceske-televize-www-czech-tv-cz/