Uvolnění 12. TV kanálu v ČR
Autor: Petr Hora , e-mail: petr.hora(zavináč)seznam.cz Přidané: 02.06.2003
Nejprve několik vět redakce úvodem:

Již od dubna vás na našem webu informujeme o nutnosti ukončení vysílání na 12. televizním kanálu v pásmu VHF, které bude vyhrazeno digitálnímu rozhlasovému vysílání T-DAB.

Celé téma vlastně započal dnes již bývalý generální ředitel TV Nova, dr. Vladimír Železný ve svém 479. vydání pořadu Volejte řediteli, vysílaném v sobotu 12.4. Tento první příspěvek jsme nazvali Ani hrozba vypnutí 12. kanálu nepřiměje Železného uvažovat o satelitní distribuci Novy?

Protože článek vyvolal některé nezodpovězené otázky, zapátral náš spolupracovník, Petr Miklík v archivech a přichystal pro vás shrnutí závěrů plánovací konference ve Wiesbadenu, konané v roce 1995. V článku T-DAB kontra 12. TV kanál jsme dále uveřejnili tabulku s podrobným kmitočtovým příděl, který byl tehdy schválen. Na slova generálního ředitel Novy zareagoval také předseda Českého telekomunikačního úřadu, pan David Stádník. Jeho článek, uveřejněný v týdeníku Strategie také najdete v tomto příspěvku.

Do třetice jsme minulý týden uveřejnili článek 12. TV kanál se již začíná kvůli T-DAB uvolňovat, ve kterém jsme uveřejnili harmonogram ČTÚ pro změny kmitočtu pro převaděče, pro které je již zkoordinován náhradní kanál. A právě na tento poslední článek a reakce na dalších webech reaguje pan Petr Hora.

Tolik pár odkazů pro vás, abyste lépe porozuměli dané problematice. Po tomto úvodu už ale dáváme slovo Petrovi Horovi a jeho příspěvek uveřejňujeme v úplné, nezkrácené podobě:


„V poslední době se mluví o uvolňování 12. TV kanálu, na Internetu se objevují na toto téma různé články, ale často mám z nich pocit, že je psal někdo, kdo problému vůbec nerozumí - např. na …..cz. (název webu jsme v redakci vypustili – pozn. red.) Dále se z nich nedočtete, jak je to s oběma základními vysílači, nebo jsou tam úplné nesmysly či určité zamlžování problému. Proto jsem získal informace přímo z ČTÚ a ve spolupráci s Petrem Miklíkem jsem napsal text pro Radio Revui (RR), kde se nevyhýbám ani té ”Bukovce” a dalším problémům s tím spojených:”


Uvolnění 12. TV kanálu v ČR

Již jsme v RR psali o tom, že digitální rozhlas DAB z okolních zemí, hlavně ze Saska ruší TV vysílání na 12. TV kanále. Vysílač Ústí n. L. je rušen interferencí až u Prahy, kde se běžně přijímá. Naopak naše vysílače na 12. TV kanále ruší DAB v Německu a brání možnosti zkušebního vysílání digitálního rozhlasu DAB v ČR, takže jsme odkázaní jen na L pásmo okolo 1,5 GHz, které je také vyhrazené pro DAB.

Česká republika se zavázala, že opustí 12 TV kanál. Již několik let se o tom hovoří, opuštění 12. kanálu se ale opozdilo.

V současné době se tato akce již rozbíhá. Na stránce ČTÚ (a také na našem webu – pozn. red.) byl koncem května uveřejněn časový plán přeladění všech TV převaděčů, které vysílají právě na 12. TV kanále. Těchto převaděčů je celkem 88 a podle uveřejněného časového harmonogramu budou v průběhu června až října 2003 přeladěny na nově zkoordinované kanály ve III. nebo IV. - V. TV pásmu. Ještě podrobnější technické informace lze získat ze stránky ČRa.

Většinou se jedná o převaděče programu TV Nova a v jednom případě ČT1. V některých případech dojde i ke změně polarizace. Televizní diváci si budou muset v mnoha případech koupit další TV anténu a upravit rozvod např. o další slučovač.

Kromě převáděčů se musí vyřešit i problém dvou základních TV vysílačů, které na 12. kanále vysílají (Domažlice/Vraní vrch a Ústí n. L./Buková hora). TV vysílač Domažlice bude dále využívat 12 TV kanál do doby než bude rozhodnuto jinak.

Vysílač v Ústí měl být přeladěn do UHF pásma, hovořilo se o 58 kanále, ale tento kanál se nepodařilo kvůli Německu zkoordinovat s požadovaným výkonem 100 kW ERP, takže varianta přeladění tohoto vysílače s velkým dosahem na jiný TV kanál definitivně padla.

Komplikací totiž je také to, že vypnutím Bukové hory ztratí několik desítek jiných TV převaděčů primární zdroj signálu. U některých z nich bude možné využívat jako zdroj signálu jiný vysílač TV Nova, ale v mnoha případech nelze tento program v místě převaděče kvalitně zachytit odjinud.

Jak se říká ve studii na stránce ČTÚ, řešením by bylo, kdyby TV Nova vysílala ze satelitu, ale TV Nova to odmítá a ČTÚ nemá žádnou možnost, jak to soukromému provozovateli nařídit. Na problému se zatím pracuje, v současné době je prověřováno sedm různých variant řešení. Dosud není zvolena žádná z variant řešení. Po zvolení definitivního řešení budou informace zveřejněny.

Diváci, kteří dosud přijímají Bukovou horu budou mít po jejím vypnutí několik variant příjmu TV Nova. Půjde zřejmě o kombinaci několika možností, jako využití jiných vysílačů TV Nova, vybudování nových TV převaděčů malého výkonu a nebo i nahrazením analogového vysílání digitálním DVB nebo kabelovými rozvody. Současně bude zřejmě snaha udržet vysílač Buková hora co nejdéle v provozu, jak to jen půjde, byť se sníženým výkonem či omezeným vyzařovacím diagramem.

Přesto se předpokládá, že v mnoha případech dojde ke zhoršení kvality signálu, pokud TV Nova nezmění svůj negativní postoj k satelitnímu vysílání.


Petr Hora je odborníkem na problematiku TV a VKV, je členem Československého DX klubu. Několik let vedl rubriku VKV/TV v měsíčníku DX Revue (nyní Radio Revue).

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/5342/uvolneni-12-tv-kanalu-v-cr/