Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 32.část – DVB-T v Polsku
Autor: Petr Miklík , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 04.06.2003
V našem seriálu, mapujícím rozvoj digitálního vysílání v některých zemích starého kontinentu, dnes zamíříme k našemu severnímu sousedovi. Tamní Regulační úřad pro pošty a telekomunikace URTiP připravil dvě varianty zavedení DVB-T.


První varianta předpokládá současný provoz nynějších analogových a nových digitálních vysílačů. Analogové vysílače se budou vypínat až v případě příslušného nasycení trhu digitálními boxy.

Druhá varianta předpokládá urychlené zavádění digitálního vysílání při současné konverzi nynějších analogových na digitální kanály. Úřad předpokládá celkem 7 multiplexů, v každém bude 4 až 5 televizních programů. Dva multiplexy by získala veřejnoprávní televize.

Úřad uvažuje i o délce přechodného období při zavádění digitálního a omezování analogového vysílání.

Vysílatelé se na změnu způsobu vysílání dívají s nedůvěrou, zejména kvůli nákladům, které by museli uhradit. Infrastruktura, nutná pro první dva multiplexy, by podle odhadu úřadu přišla na 100 miliónů EUR.

V budoucnosti se však může ukázat, že udržet analogovou televizi bude dražší než provoz DVB-T. Důležitou je i otázka boxů DVB-T pro 12,5 miliónů polských domácností. Bude se muset vyřešit i otázka sdílení systému velkým počtem vysílatelů. Kdy a v jaké podobě se DVB-T zavede bude záviset na rozhodnutí polské vlády, v budoucnosti je ale zavedení digitální technologie nevyhnutelné.


Zdroj: Marcin Wypychowicz, www.medialink.pl, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/5344/rozvoj-dvb-t-a-dab-v-nekterych-evropskych-zemich-32-cast-dvb-t-v-polsku/