Jak televize ATVplus zahájila své vysílání
Autor: Per Miklík , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 05.06.2003
Dva dny před zahájením vysílání ATVplus, byl předprogram ATV ukončen, od této doby začalo odpočítávání času do zahájení vysílání a také maskot této televize, černý pes, přebíhal permanentně přes obrazovku. V neděli dne 1. 6. 2003, v 16 hodin si mohl huňáč odpočinout, neboť od tohoto okamžiku soukromý vysílatel ATVplus začal vysílat svůj celoplošný, terestrický program.

Zahájení v 16.00 hod. bylo zcela normální s novým programem ”Energy Euro Hot 30”, což je jakási hitparáda nejpopulárnějších klipů. Zahájení vysílání bylo ostatně dané i důvodem vyplývajícím z dvojité číselné kombinace čísel 1 a 6 (tj. 1. 6. a 16 hodin). Zahájení nového programu oslavila ATVplus večer dne 1. 6. 2003 velkou slavností u vídeňského kola.

I v Rakousku tak začala éra celoplošného terestrického soukromého vysílání. Více než 75 % rakouských domácností nebo asi 6 miliónů Rakušanů bude mít možnost získat ATVplus prostřednictvím vysílačů, které patří společnosti ORF a jsou rozmístěny po celém území Rakouska.

Zdroj: www.horizont.at/tv/pages, volně upraveno a zkráceno.


Doplnění o praktické zkušenosti s příjmem:

V sobotu večer jsem naladil ATV, byl statický obraz, vlevo jakýsi strom, nahoře logo ATVplus, uprostřed byla jakási louka a dole se odečítal počet vteřin do zahájení vysílání.


Dost často přes obrazovku přeběhl ten jejich maskot (jeho podoba v několika polohách je na vedlejším malém obr.). Zvuk byl jakési cvrlikání nebo ševelení. Obraz mám na pokojovou anténu (v Brně) s velmi silným šumem, skoro nedívatelný (síto na okno si kvůli sousedům netroufám dát).


V neděli v 16:00 hod. se odpočítávání skončilo a začala hitparáda. Na serveru www.atv.at se dají najít i fotky moderátorů a čas jejich pořadů. V programu budou zřejmě v pondělí, středu a o víkendu v 20:15 hod. filmy.

Kolega z práce ve Vyškově zachytí ATVplus na 65. kanálu na širokopásmovou anténu se zesilovačem jako vedlejší produkt - barevný obraz s menším šumem - anténu má totiž natočenou na Bratislavu na Markízu. Zatím ještě nespustili všechny vysílače, podle informací na webové stránce budou další uvedené do provozu dne 15.6.2003.

Petr Miklík


Doplnění redakce:

V neděli došlo v Rakousku k prvnímu, historickému střetu do té doby monopolní veřejnoprávní ORF se soukromou konkurencí. Dosud pouze kabelová televizní stanice ATV dostala licenci k terestrickému vysílání programu ATVplus, který se tak dostal přes venkovní antény do většiny rakouských domácností. A díky příhodnému terénu i na obrazovky diváků v jižních Čechách a na jižní Moravě. Můžeme tak porovnat, jak se vydařil u rakouských sousedů start duálního vysílání.

”Přinášíme televizi, která je vtipná,” tvrdil programový ředitel ATVplus Markus Andorfer. Nová televize prý bude ”mladá, dynamická, humorná, sexy a rakouská” a hodlá konkurovat také ostříleným pořadům německých komerčních stanic.

Cílovou reklamní skupinou by měli být diváci ve věku od 12 do 49 let - s důrazem na lidi pod třicítku. Celých 30 procent vysílání ATVplus má zabírat vlastní produkce. Nebudou chybět magazíny o smetánce, alternativně laděné zpravodajství a předpověď počasí. Tu například obstarají „Rosničky“ v sexy bikinách (viz obr. – po kliknutí se děvčata mírně zvětší). Stanice přinese rovněž každodenní soutěžní pořad, který bude uvádět oblíbený plážový volejbalista Oliver Stamm, nebo rodinný sitcom.

Soukromá televize ATVplus plánuje také vysílání přes satelit, uvidíme, zda bude šířena volně (FTA) či v nějakém pro nás dostupném kódu.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/5346/jak-televize-atvplus-zahajila-sve-vysilani/